Cum sa invingi timiditatea
Multi oameni sufera din cauza timiditatii. Timiditatea poate capata forme usoare dar si forme grave care impiedica omul sa se comporte normal in circumstante comune de viata. Tracul, balbaiala, roseata, tremurul mainilor sau picioarelor, blocajele mentale, pierderea concentrarii sunt doar cateva semne vizibile ale timiditatii. Ea se face resimtita in contactul cu alti oameni prin nervozitate si o abilitate scazuta de interactiune. Autocritica acerba si constiinta acuta de sine accentueaza simptomele si fac destul de dificila schimbarea si depasirea barierelor de comunicare sau relationare cu ceilalti. Pentru a depasi timiditatea este necesar sa intelegem circumstantele care o declanseaza si sa fim dispusi sa incercam multiple exercitii pentru schimbarea starii mentale si comportamentale. Bineinteles ca este nevoie sa investim efort si timp pentru a sustine acesta dorinta de a schimba ceva la noi, de a deveni mai stapani pe noi insine.
Pasi de ajutor pentru depasirea timiditatii:
- Intelegerea timiditatii. Timiditatea poate fi data de o imagine de sine scazuta sau preocupare intensa fata de ce cred altii despre noi. Acest fapt survine atunci cand ne concentram prea mult pe noi insine, incercam sa fim perfecti pentru a nu gresi, a nu fi catalogati in mod negativ.
- Accepta timiditatea. Incearca sa accepti timiditatea si sa fii confortabil cu ea. Timiditatea este un semn venit din interior si care declanseaza unele simptome inconfortabile, insa acceptand-o ca pe un semnal se poate declansa dorinta ta de schimbare.
- Recunoaste situatiile si mediul declansator. Poti deveni timid in diferite situatii: in fata examenelor, in fata unor persoane investite cu autoritate, in fata unui public auditor, sau atunci cand inveti noi abilitati, atunci cand te aventurezi in noi situatii, noi provocari, sau cand esti inconjurat de oameni care te apreciaza, sau dimpotriva cand esti intr-un cerc de oameni care nu te cunosc deloc, etc.
- Construieste–ti propriul sistem de evaluare. Fa o lista cu toate situatiile care te fac sa te simti inconfortabil in ordinea intensitatii lor, prima pozitie ocupand-o situatia cea mai accentuata iar ultima pozitie situatia cea mai putin inconfortabila. O situatie va deveni mult mai clara in mintea ta daca o vei diseca – din situatia generala: sunt timid in fata oamenilor, poti ajunge din aproape in aproape sa intelegi in fata carei categorii de oameni te simti foarte timid sau mai putin timid sau deloc. Ajuta si sistemul ierarhiei intensitatilor: familia ar putea ocupa ultimul loc in acest sistem, iar pe primele pozitii ar putea fi persoanele straine sau persoanele cu autoritate. Acest sistem propriu de evaluare te ajuta sa te clarifici si sa incepi sa lucrezi asupra timiditatii.
- Clarifica ce trebuie sa schimbi la tine: perceptia sau comportamentul. Identifica-ti punctele forte si valorizeaza-le. Punctele forte iti pot aduce avantaje. Schimba-ti perceptia asupra etichetelor si nu le mai privi ca amenintatoare sau rusinoase ci ca ceva care trebuie abordat prin comunicare. Invata sa iti exprimi emotiile, sa iti aperi propria imagine, insa fara a-i rani pe ceialalti.
- Stabileste-ti etape confortabile pe care sa le parcurgi in relationarea cu ceialalti. Pregateste-ti introducerea, cauta puncte comune de discutie, fa o rezumare a celor discutate pentru a intelege clar despre ce a fost vorba , adauga detaliile in discutie dupa ce te-ai clarificat. Cauta sa fii mereu o persoana informata astfel incat noutatile sa nu te ia prin surprindere sau sa fii pregatit pentru a le face fata. Fii atent la limbajul corpului si alege sa te manifesti relaxat, abordeaza o atitudine prietenoasa, zambeste si mentine contactul vizual, invata sa-ti reglezi respiratia pentru a te simti confortabil in prezenta celorlalti.
- Stabileste-ti obiective usor de atins. Nu-ti propune dintr-o data sa nu mai fii timid, deoarece nu este un obiectiv tangibil ci reconfigureaza-ti sistemul de obiective mult mai concret. Astazi, la cina la care am fost invitat voi vorbi cateva minute fara intreruperi despre proiectul meu – este un obiectiv incurajator.
- Inregistreaza-ti succesele pentru a-ti hrani motivatia de a continua. Progresele constientizate te vor convinge de propria capacitate de a face fata situatiilor delicate si iti vor da incredere in fortele proprii.
Citeste si Ce inhibitii sexuale are in functie de zodie
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog