Cum sa iti controlezi gelozia
Gelozia naste sentimente contradictorii. La inceput, cand simti intensitatea atentiei partenerului catre tine, te poti simti flatata considerand ca daca este atat de atent ii pasa si nu vrea ca ceva din exterior sa deterioreze relatia voastra sau sa va deturneze planurile de viitor. Dar poti constata pe parcurs ca gelozia lui devine atat de cuprinzatoare incat nicio justificare de-a ta nu are succes sa razbata prin zidul credintelor lui, iar ceea ce face si ce spune este de-a dreptul o tortura. La radacina geloziei se afla teama de pierdere – pierderea relatiei, pierderea respectului de sine, chiar pierderea imaginii sociale (cum m-ar vedea prietenii mei sau familia?). Frica naste sentimente de nesiguranta, iar nesiguranta produce disperarea de-a te agata de celalalt, pana la dependenta. Cand teama scade, in general scade si gelozia. Pe langa emotia de frica, gelozia atrage si alte emotii negative cum ar fi manie, ura, dezgust si lipsa de speranta. Spargerea ciclului geloziei ar insemna recuperarea controlului de sine si redirectionarea atentiei catre sine si nu catre partener.
Credeti in partenerul dumneavoastra pentru ca increderea este piatra de temelie a oricarei relatii. Daca va minte, se minte pe sine si mai devreme sau mai tarziu va regreta acest fapt. A pune sub semnul indoielii orice face sau spune, este insultator si distructiv. Chiar daca ai suspiciuni, gaseste puterea sa incepi sa actionezi ca si cand l-ai crede. Daca ai verificat o data si a fost intr-adevar asa cum spune, nu mai continua sa cauti ceva de care te temi, deoarece se poate intampla sa ii intaresti credintele ca merita sa faca ceva, ce pana atunci gandise vag sau chiar nu ar fi dorit sa puna in aplicare.
Opriti compararea cu ceilalti. Uneori gelozia este condusa de stima de sine scazuta. „Cum ar putea sa ma iubeasca pe mine?…Nu inteleg cum cineva ca el/ea sa fie atras de cineva ca mine…”. Niciunul dintre noi nu trebuie sa intelegem exact de ce ne iubeste cineva. Desigur ca este bine sa va descoperiti acele calitati atractive, insa iubirea poate avea explicatii nebanuite. In incercarea de rezolvare a acestui mister s-ar putea sa va conduceti singur intr-un tunel infinit. De ce nu inlocuiti aceasta cautare cu bucuria de a trai clipe minunate langa cel ales?
Iubirea inseamna sa fii pregatit si de pierdere.Unele persoane geloase tind sa ii priveasca pe ceilalti drept proprietate materiala si nu doresc sa imparta acea „proprietate” in niciun fel, chiar daca asta inseamna a lasa partenerul sa impartaseasca un zambet nevinovat sau sa socializeze cu alta persoana. Poate ca si copiii au fost mai rasfatati si acum cred ca li se cuvine totul. Dar oamenii nu sunt obiecte sau jucarii care trebuie pastrate constant. Gelozia indeparteaza iubirea. Nu e obligatoriu, insa e necesar sa gandim cum supravietuim fara celalalt. Si ce ne-ar folosi intr-adevar nu ar fi sa raspundem la intrebarea „Cum supravietuim”…ci „Cum putem avea o viata infloritoare chiar daca celalalt nu mai este langa noi”. Supunerea voita la acest scenariu imaginar, proiectarea unor modalitati de reactii pozitive, a unor moduri pozitive de a va construi viata daca aceasta relatie se va termina, este dovada unei capacitati de autocontrol si incredere in sine. Incapacitatea de a gasi raspunsuri la aceasta intrebare ar trebui sa va puna pe ganduri. „Cum pot trai fara tine?” – ar putea fi intr-adevar descurajant, dar exercitiul il poti face sub titulatura „Cum ar fi daca ar fi trebuit sa traiesc fara aceasta persoana? ”. Bineinteles ca atat intrebarea cat si raspunsurile vor trebui tinute ferecate in propria minte, deoarece accesul la ele l-ar putea face pe partener nesigur in relatia pe care o aveti.
Nu confunda realitatea cu imaginatia ta. Gelozia este condusa de utilizarea excesiva si totodata distructiva a imaginatiei. Imaginatia este minunata daca o folosesti pentru propriul tau beneficiu, nu daca ajunge sa te deranjeze cu creatiile sale. Iata un film imaginar al unei persoane geloase. Pornind de la o idee imaginara atrage consecinte negative clare, care prejudiciaza climatul relatiei.
Partenerul ajunge acasa mai tarziu decat va asteptati/gand automat: A fost dupa programul de lucru sa bea ceva cu secretara lui/reactie declansata: furie, suparare, inspaimantare, fara a avea o minima comunicare pe subiect trageti concluzii/consecinta: Simtindu-se acuzat pe nedrept sau simtind ca nu face fata unei astfel de tensiuni partenerul este defensiv, apoi furia ta continuata provoaca furia lui, pana acesta considera ca solutia potrivita este sa paraseasca caminul.
Incearca sa elimini mai intai emotiile asociate cu filmul imaginar pentru a putea sa faci un pas pentru a-ti recupera controlul asupra geloziei.
Citeste si Cele mai geloase zodii
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog