Cum sa iti cresti stima de sine in 5 pasi simpli
Daca vrei sa iti traiesti viata in felul tau, increderea in tine este o componenta necesara pentru a ajunge la fericirea si succesul pe care le visezi. Odata ce ai ajuns acolo, ideal este sa poti mentine lucrurile in acel fel; de aceea este este esential sa inveti cum sa iti construiesti corect si durabil stima de sine.
Pana la urma, chiar trebuie sa crezi in tine si in abilitatile pe care le ai daca ai de gand sa mergi pe drumul tau. O viata echilibrata, implinirea profesionala, acceptarea propriilor decizii, toate acestea se obtin numai dupa ce ai facut pasii necesari in directia fericirii pe care ti-o asigura respectul de sine.
1. Abordeaza situatia cu maxima sinceritate
Siguranta spre care tinzi nu se obtine din senin si in niciun caz peste noapte. Este un intreg proces si nu are legatura cu norocul, asa cum sustin unii oameni. Este nevoie de intentia ta clara si de rabdarea de a lucra in fiecare zi pentru a-ti atinge scopul.
Te va ajuta foarte mult o auto-evaluare cat mai corecta, ca prim pas. Da-ti seama exact ce iti face placere si ce nu, ce iti foloseste si ce iti pierde timpul, analizeaza-ti punctele forte si accepta-ti slabiciunile. In urmatoarea faza, treci la actiune. Odata ce ai inteles cat de cat cine esti si ce vrei, e timpul sa renunti la activitatile si oamenii care nu au legatura cu tine. Identifica-i pe aceia care te ajuta sa cresti, sa te dezvolti in directia care te intereseaza.
2. Dezvolta o rutina care sa iti convina
Dupa ce ai terminat cu auto-analiza si ai stabilit de ce increderea ta in tine este acolo unde este, dupa ce ai inteles ce trebuie sa faci pentru a o ridica de acolo, e momentul sa incepi o rutina. Nu te speria de acest termen, nu va lucra impotriva ta.
Incearca sa incluzi in aceasta rutina activitate fizica. Pe langa un organism mai sanatos, vei avea si o minte mai echilibrata si mai limpede.
Dormi suficient! Probabil ca ai aflat pana acum cat de important este sa te odihnesti atat cat are nevoie corpul tau. De asta depinde si starea ta de spirit, nivelul de optimism sau cat de sociabil esti; ca sa nu mai vorbim despre conexiunea ta cu propria minte.
Mananca bine. Nu mult, ci sanatos. Te va ajuta sa te simti mai bine cu tine.
Traieste in prezent si constientizeaza ceea ce ti se intampla. Poti chiar sa incerci sa meditezi.
3. Concentreaza-te si pe limbajul trupului
Atunci cand zambesti, creierul raspunde prin ajutorul pe care ti-l acorda pentru reducerea stresului. Faptul ca asa ceva te ajuta sa te relaxezi, ar trebui sa iti trezeasca interesul pentru mai multe astfel de modalitati prin care sa comunici cu organismul tau.
4. Nu te abtine sa afirmi exact ce iti doresti sa ti se intample
Prin mintea ta, trec zilnic mii de ganduri. Pe unele le intelegi, pe altele nici nu stii ca le ai. De fiecare data cand gandesti acelasi gand, acesta prinde putere. Chiar si luand acest aspect in considerare, oricat de mult ti-ai spune ca esti asa cum iti doresti, n-o sa ajungi sa crezi asta. Confruntat cu realitatea, creierul tau se va revolta. Incearca sa pastrezi un limbaj neutru atunci cand treci prin acest proces, nu unul exagerat de pozitiv si pe care sa nu il poti pune in practica.
5. Lanseaza-ti provocari si concentreaza-te pe bucurie
Acum ca ti-ai inteles oarecum punctele forte, e timpul sa folosesti aceasta informatie in avantajul tau. Este un moment bun sa iti folosesti creativitatea si sa iti imaginezi noi modalitati de a-ti exersa capacitatile. Foarte important este sa nu scapi niciodata din vedere faptul ca activitatile pe care ti le alegi trebuie sa iti faca placere.
Se poate ca pasii acestia sa ti se para dificil de parcurs, mai ales la inceput, insa trebuie sa iti gasesti curajul pentru a duce procesul la bun sfarsit. Nu este ceva de care poti fugi, este genul acela de situatie pe care trebuie sa o infrunti daca iti doresti o altfel de viata decat cea pe care o ai acum si care nu este satisfacatoare.