Cum să îți îmbunătățești relația dacă partenerul tău este workaholic
Tot mai mulți oameni ajung să petreacă exagerat de multe ore la serviciu. Unii o fac din pasiune oarbă, majoritatea o fac din nevoie pentru că ori au șefi abuzivi, ori trebuie să lucreze mult pentru a se ridica la nivelul propriilor așteptări. Oricum ar fi, viața de cuplu alături de un partener workaholic este cu adevărat o provocare căreia trebuie să îi faci față dacă relația ți se pare benefică.
Cum valorifici timpul cu partenerul workaholic?
Un partener workaholic are efectiv puțin timp în care să nu se concentreze la job. În acest timp prețios e nevoie să îngrămădești cât mai mult timp de conectare sau cât mai multe activități recreative.
- Ia-ți partenerul de la muncă. Timpul mort petrecut în trafic poate fi folosit într-un mod inteligent. Faptul că ești dispus să îl aștepți, e un gest drăguț care poate să însemne mult. Stați de vorba, povestiți, faceți planuri. Fiecare minut contează.
- Planifică. Măcar 2 zile din săptămână au nevoie de puțină planificare. Poate cină în oraș sau un spectacol, chiar și o masă mai specială gătită împreună. E plăcut să pleci de la muncă știind că te așteaptă ceva diferit și entuziasmant.
- Treburile casnice nu sunt prioritare. Nu trebuie să fie totul perfect în casă. Faptul că vă conectați ar trebui să fie mai important decât folosirea aspiratorului.
Care sunt regulile pricipale pentru timpul vostru?
Puținul timp pe care îl aveți împreună trebuie să fie respectat cu sfințenie. Fără ‘doar puțon și gata’, fără apeluri urgente, fără mici intervenții. Aveți nevoie de timp de conectare, iar munca poate lua o pauză.
Partenerul tău trebuie să înțeleagă că trebuie să investească și în tine măcar la fel de puțin așa cum o face în job, iar fără puțină pasiune și pe aria aceasta din viața sa, totul se prăbușește. Spune fără ezitare ce te deranjează.
Cât ești dispus să înțelegi că investește mult în job?
Dacă nu înțelegi importanța jobului partenerului poți foarte ușor să devii gelos și să tânjești după atenția pe care o acordă jobului.
Roagă partenerul să îți explice ce înseamnă jobul lui, care sunt îndatoririle și provocările lui, fii la curent cu ce se mai întâmplă în domeniul lui pentru că odată ce accepți că investește mult în job, nu vei mai trăi cu impresia că tu nu contezi.
În plus, faptul că te interesezi de pasiunea sa, îi arată că faci eforturi pentru a înțelege cu ce se ocupă și de ce pune atât de mult suflet în asta. Practic, îi confirmi că înțelegi și susții implicarea lui și că îi ești alături în toate demersurile pe care le face în cariera lui.
Cum tragi semnale de alarmă?
Oricât de multă înțelegere ai, oricât de mult iubești, oricât de mult accepți, uneori relația cu jobul poate fi copleșitoare. Pot trece zile întregi în care să nu îți vezi partenerul sau momente în care se închide în cameră și lucrează ca și cum ar fi la birou, iar toate astea pot fi uneori prea mult. Ajută-l pe partener să treacă de momentele cheie, dar amintește-i că are și o relație cu tine, nu doar cu jobul, că și tu meriți atenție sau că te face să simți ca și cum nu sunteți un cuplu. Nu ezita să spui când prea mult e totuși prea mult și că se afundă prea tare în muncă.
Uneori nu ne dăm seama cât de mult contează să luăm o pauză sau că ne așteaptă oameni care ne iubesc și ne vor acasă.