Cum să ne acceptăm corpul dupa naştere?
Odată cu venirea pe lume, copilul schimbă radical viața părinților. Stilul de viață, felul în care părinții interacționează, prioritățile, corpul mamei, absolut toate se schimbă. Deși pentru unii părinți asta poate părea înspăimântător, de cele mai multe ori schimbarea este în bine. Copilul aduce culoare, veselie, trăiri intense, dar și responsabilitate, griji, o nouă viziune și perspectivă.
Trecerea de la imaginea de femeie la imaginea de femeie și mamă…
Dintre toate aceste schimbări, felul în care se modifică corpul mamei poate fi extrem de frustrant pentru aceasta. Sigur, există și femei pentru care sarcina, nașterea, alăptarea și nopțile nedormite nu lasă semne vizibile, dar mai degrabă acestea sunt excepții fericite, destul de rare.
Kilogramele acumulate în sarcină sunt de cele mai multe ori motiv de frustrare, dar vestea bună e că, de cele mai multe ori, mulțumită alăptatului, acestea se topesc de la sine. În cazul în care se încăpățânează să rămână lipite de corp puțină atenție la alimentație, ieșit la plimbare zilnic cu cel mic și câteva minute de sport pe zi pot rezolva destul de ușor această ‘problemă’.
Un alt motiv pentru care doamnele se simt frustrate legat de corpul lor post naștere reprezintă vergeturile. Din păcate, dacă bagajul genetic dictează în acest sens, vergeturile vor apărea indiferent de multitudinea de creme sau uleiuri cu care femeia își unge corpul, normal, rău nu fac, dar dacă înveți să le accepți, totul devine mai ușor. Vestea bună e că odată cu trecerea timpului vergeturile se estompează și nu mai sunt atât de vizibile, iar tehnologia a făcut mari progrese pentru eliminarea acestora prin laser sau alte tehnici ingenioase.
Pielea lăsată, sânii lăsați pot fi ajutate prin masaj, intervenții cu laser, diverse creme, dar de cele mai multe ori, efectele sunt insesizabile. Sigur, și unele intervenții chirurgicale de înfrumusețare pot rezolva pe termen lung, dar reacțiile adverse și prețul mare le fac destul de reticente pe mame în a apela la ele. De cele mai multe ori, sportul aduce schimbări considerabile.
Cum poți fi mulțumită de corpul tău așa cum este
Majoritatea femeilor au dificultăți dintotdeauna în a-și accepta corpul și mai degrabă își văd defectele decât calitățile, dar dacă corpul acesteia a fost capabil să producă, să susțină și să crească un pui de om, atunci acesta merită toată admirația și respectul nostru.
Da, nu mai arată ca odinioară, dar vergeturile sunt dovadă că pântecul a fost căsuța copilului, sânii lăsați arată că au produs lapte pentru micul om, urma de la cezariană sau cusătura de la epiziotomie sunt dovezi că femeia poate să fie puternică pentru copilul ei și după ce i-a fost tăiată și cusută carnea!
Da, corpul de mama este un templu, o dovadă a tăriei și puterii interne din fiecare femeie. Normal, îți doreșți să fie în cea mai bună formă, dar dă-i timp să se vindece, iubește-l pentru cum arată acum și acceptă fiecare schimbare pentru simbolistica ei. Setează-ti obiective realiste, fii blândă cu ține, ai răbdare și fii perseverentă. Felul în care te simți în interior o să se vadă și în exterior, dar ține cont că fericirea se vede în ochi, în căldura zâmbetului, în starea de bine și de pace, nu în numărul de kilograme, felul în care îți stau sânii sau în funcție de timpul pe care l-ai petrecut aranjându-te în oglindă.
Taxează aspru persoanele care încearcă să pună presiune pe ține sau te judecă pentru felul în care arăți după naștere! Nu trebuie să arăți cumva pentru a mulţumi gura lumii, important e să te concentrezi pe noua voastră comoară, să accepți că fericirea voastră contează mai mult decât aspectul fizic și docmele sociale.
Citește și Sportul în timpul sarcinii: exerciții fizice recomandate și interzise
Farmaciile Catena întâmpină mămicile, dar și femeile care se pregătesc să rămână însărcinate, cu cardul Mama și Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de până la 22%.