Cum sa negociezi cu un partener care nu isi doreste copii
Vine un moment in viata oricarui cuplu in care apare inevitabil discutia despre copii. Daca in tinerete sau la inceputul relatiei niciunul dintre parteneri nu era inca pregatit, in general, in cazul femeilor, se trezesc instincte care schimba putin perspectiva. Problemele apar atunci cand celalalt partener din cuplu nu e pregatit sau nu vrea deloc copii. Ce e de facut?
Care sunt fricile care il opresc din a-si dori copii?
In unele situatii poate fi vorba de anumite traume sau boli fiziologice ce il impiedica pe partener sa aiba copii, iar asta este un subiect foarte dureros pentru orice om, in special pentru barbati.Cel mai sigur mod de a clarifica situatia e de a avea o discutie deschisa, sincera, fara reprosuri sau presiune pentru a afla care sunt motivele reale pentru care nu vrea sa fie parinte. Poate fi vorba de un abuz din copilarie, vreo boala genetica de care ii e frica sau poate nu se simte destul de capabil incat sa aiba grija de un copilas. Partea neplacuta a unei astfel de discutii e legata de faptul ca poate nu vrea sa aiba copii cu persoana cu care se afla acum in relatie.
Cum pornesti discutia fara sa ranesti?
Din moment ce stii ca partenerul nu vrea copii, e clar ca au mai fost mici discutii pe acest subiect, dar niciuna care sa clarifice situatia in care va aflati. E cazul sa aveti o discutie importanta, o discutie grea in care sa stabiliti ce se intampla in viitor cu relatia asta. Daca iti doresti copii, o familie mare, iar partenerul e hotarat sa nu aiba copii, atunci sunt doua decizii mari: ori finalizati relatia, ori nu faceti copii. Oricare ar fi alegerea, trebuie sa discutati in detaliu pentru ca mai tarziu sa nu existe regrete.
Ce faci daca e decis sa nu aiba copii?
Uneori, partenerul e de neclintit in decizia lui. Alternativele pentru tine sunt doua si amandoua dureroase: termini relatia cu un om pe care il iubesti sau accepti faptul ca nu vei avea copii. Fiind o decizie grea cu posibile multe regret pe viitor, consilierea psihologica e solutia optima pentru a gestiona sentimentele. Psihologul nu o sa-ti spuna niciodata ce sa faci, dar te ajuta sa vezi toate aspectele problemelor si sa decizi in deplina cunostinta de cauza. Iar in situatia ideala, il aduce si pe partener in terapie.
Cum faci fata dezamagirii?
Oricare ar fi decizia luata, regrete o sa fie in ambele situatii. Supararea, gandul ca ar fi putut sa fie altfel, regretele o sa te macine mult timp. Pentru sanatatea ta mintala, cel mai bine e sa lasi in urma gandurile sumbre si sa accepti ca asta e situatia in care ai ales sa fii. Ori ca ai lasat omul pe care il iubesti, ori ca ai renunta la bucuria de a fi parinte, decat sa te macine, mai bine stai si judeci bine, apoi nu te mai intrebi niciodata: „Ce-ar fi fost daca…?”
E chiar atat de important sa avem copii?
Procrearea este un instinct de baza in existenta noastra. Fara acest instinct la fel de puternic ca cel de supravietuire, specia umana ar fi fost disparuta de mult de pe fata Pamantului. Nevoia de a face copii e adanc inradacinata in existenta noastra, iar mai devreme sau mai tarziu se activeaza chiar si in cazul celor mai hotarati oameni care nu voiau copii. Studiile spun ca simplu fapt ca tii in brate un nou-nascut te face sa iti doresti la randul tau copii.
In plus, si societatea pune presiune pe noi sa ne dorim copii ca sa ne integram in randul lumii, chiar daca nu suntem cu adevarat pregatiti sau nu ne dorim.