Cum sa o ceri in casatorie: sfaturi utile
„Vrei sa fii sotia mea?” − pare o intrebare atat de simpla, insa uneori este atat de greu sa o formulezi. Conceperea unei familii este o decizie extrem de importanta pentru orice cuplu si, evident, cu totii ne dorim ca acest moment sa fie unul memorabil. Iata cateva sfaturi practice care te vor ajuta sa punctezi cu inventivitate acest eveniment important din viata ta.
Discuta despre posibilitatea intemeierii unei familii
Inainte sa-i adresezi cererea in casatorie, ar fi bine sa vorbesti cu partenera despre asteptarile comune pe care le aveti cu privire la viitoarea viata de familie. Asigura-te ca amandoi va doriti un stil de viata asemanator si ca impartasiti aceleasi viziuni macar asupra subiectelor esentiale, cum ar fi dorinta de a avea copii.
Alege inelul potrivit
Inelul de logodna este elementul-surpriza al oricarei cereri in casatorie. Nu uita ca aleasa ta il va purta toata viata; asadar, trebuie ales corect. Poate gasesti un moment in care, trecand intamplator prin fata unei vitrine cu bijuterii, sa ii surprinzi privirea indreptata asupra unui anumit model. Majoritatea fetelor gasesc foarte romantica traditia de a primi un inel de logodna odata cu cererea in casatorie. Daca esti nehotarat, te poti ajuta de sfaturile surorii sau ale unei prietene apropiate.
Cere acordul parintilor fetei
Au trecut timpurile cand fata era considerata proprietate, iar mariajul ei solicita obligatoriu acordul parintilor, insa exista ceva emotionant si plin de respect in a cere binecuvantarea lor, mai ales daca sunteti in relatii bune.
Alege un loc deosebit
Aminteste-ti toate locurile cu semnificatie pentru voi si alege-l pe cel mai deosebit dintre ele pentru a pune intrebarea vietii. Poate fi locul unde v-ati cunoscut sau locul primei intalniri. Poate fi un colt deosebit de frumos de natura sau o poti duce la Paris. Ai multe optiuni, dar ar fi indicat sa nu-i pui aceasta intrebare in supermarket!
Fii inventiv
Fa ca cererea ta sa fie memorabila pentru mult timp. Apeleaza la ingeniozitate si alege un moment in care nu se asteapta pentru a o surprinde in cel mai placut mod. Chiar daca nu mai suntem in timpurile cavalerilor, ar fi foarte dragut si romantic ca, in momentul culminant, sa iti ceri iubita de sotie stand in genunchi. Acest mic amanunt va adauga romantism si seriozitate cererii tale. Este bine sa dai dovada de inventivitate, dar nu te complica prea mult. Daca stai cu grija ca nu va veni limuzina la timp sau ca nu se vor aprinde focurile de artificii, te abati de la scopul principal, iar cererea ta va fi lipsita de emotie si de bucurie.
Detaliaza de ce vrei sa te casatoresti cu ea
Incearca nu doar sa pronunti in mod automat acele cinci cuvinte, ci sa ii explici de ce este ea atat de speciala, de ce e unica pentru tine, ce inseamna pentru tine familia si ce asteptari ai de la viitor. Spune-i ce influenta pozitiva are asupra vietii tale si ca prezenta ei te face sa iti doresti sa fii mai bun, mai calm si mai serios.
Nu face din cererea in casatorie un show ieftin
Daca ne-am lua dupa scenariile hollywoodiene, orice cerere in casatorie se face in fata a mii de spectatori. Daca insa iubita ta este o fire mai retrasa si nu ti-a spus chiar ea ca i-ar placea un eveniment zgomotos, fa-l sa fie unul discret si intim. Majoritatea tinerelor prefera ca in acest moment sa fiti doar voi doi. Aveti o viata intreaga in fata ca sa impartasiti lumii planurile voastre de viitor. Cererea insa se face doar o singura data.
Nu ascunde inelul in mancare
E placut sa faci surprize, dar sa ascunzi inelul in mancare nu este o idee prea inspirata. Metoda a fost frecvent exploatata in filme si show-uri televizate, asa ca nu vei beneficia de vreun bonus de originalitate. Si va fi cu mult mai trist daca cererea ta romantica se va sfarsi cu o vizita la stomatolog.
Fii pregatit pentru orice tip de raspuns
Fii gata sa auzi oricare dintre raspunsurile: da, nu sau am nevoie de timp.
Poate ti se pare incorect, dar tu ai avut timp sa iei decizia. Si ea are dreptul la un timp de gandire. Daca nu primesti raspunsul dorit, lasa-i timp pentru a lua decizia corecta.
Text: Psiholog Dana Comanescu