Cum sa reactionezi cand cel mic cade si se loveste
Odata ce copilasul devine mobil, parintii se confrunta cu o noua provocare: cazaturile. Oricarui parinte i-a stat inima o secunda atunci cand a auzit sunetul produs de lovitura copilului, dar cazaturile sunt etapa normala in dezvoltarea copilasului si se raresc ca frecventa imediat cum cel mic devine stapan pe mers.
Cum reactionezi cand cade copilul?
Instinctiv, primul lucru pe care vrem sa il facem e sa mergem in fuga sa il ridicam si sa il consolam, dar asta e un lucru daunator pe termen lung pentru ca cel mic o sa tinda sa dramatizeze situatia pentru a obtine atentie si o sa ajunga sa se bazeze pe altii sa il ridice.
Evaluam rapid cazatura. S-a lovit puternic? Plange? Daca nu, il incurajam sa se ridice singur si apoi ne uitam daca exista vreo rana. Daca totul este in regula, il trimitem la joaca. In situatia in care totusi s-a lovit, mergem langa el, il ajutam sa se ridice, il consolam, verificam rana, o tratam daca e cazul, apoi il trimitem iar la joaca.
Cum linistesti copilul dupa cazatura?
Atitudinea ta nu trebuie sa inspire panica si frica exagerata, indiferent de gravitatea loviturii. Daca cel mic simte panica ta, plange mai tare fiind speriat si simtind cum tu ca parinte pierzi controlul. Pe un ton cat de calm poti in situatia data ii spui ca a cazut, ca s-a lovit, iar tu esti langa el. Ii povestesti tot ce urmeaza sa ii faci („te dau cu crema”, „acum urmeaza sa pansez rana”) astfel incat cel mic sa fie prins in actiunea ta, nu coplesit de durere.
Apoi ii acorzi putin timp de conectare, timp in care il tii in brate si cititi o carte sau incepeti diverse jocuri de conectare.
Ce faci daca cel mic se loveste la cap?
Dintre toate loviturile, cele la cap sunt cele mai traumatice… pentru parinti. Natura i-a inzestrat pe cei mici cu o rezistenta fantastica. Faptul ca nu au oasele complet sudate (fontanela are un rol important), ii fereste de traumatisme craniene puternice, dar daca copilul:
- Vomita
- E somnolent
- Nu raspunde la niciun stimul
Trebuie mers de urgenta la un spital daca apare unul dintre aceste simptome chiar si in 24 de ore de la lovitura.
Cu toate astea, foarte rar se intampla ca o lovitura sa fie cu adevarat periculoasa, dar impactul vizual este socant pentru parinte. De asemenea, este important sa ne pastram calmul si sa nu speriem mai tare copilul.
Cum prevenim cazaturile copiilor?
Cu toata preventia din lume, copiii tot cad. Face parte din procesul lor de invatare. Cu toate astea putem face mici schimbari in casa si in comportamentul nostru, astfel incat sa limitam cazaturile grave:
- Nu lasa copilul nesupraveghat in pat sau la inaltime. O secunda de neatentie e suficienta ca cel mic sa se rasuceasca si sa cada. Pentru pat exista protectii care il impiedica sa cada in timpul somnului, iar pentru restul situatiilor, cel mai bine e sa fie pus pe sol
- Evita incaltamintea prea mare. Cu totii vrem sa vina incaltamintea cat mai mult timp, mai ales ca piciorusul celor mici creste extrem de repede, dar pentru primii pasi, 0,5 cm sunt mai mult decat suficienti. Pentru copiii mai mari, 1 cm e suficient.
- Ai grija ca cel mic sa aiba incaltaminte antiaderenta in casa, iar daca aveti covoare, acestea sa nu aiba capetele ridicate.
- Invata-l sa nu alerge cu mainile in buzunar sau cu jucarii mari in manuta. Atunci cand cade, cu mainile protejeaza capul de lovituri.
- Invata-l sa poarte casca atunci cand merge pe bicicleta sau trotineta.
Cum scapi de sentimentele de vinovatie?
Cu toate ca sunt absolut normale, cazaturile copiilor sadesc in mintea parintilor unele sentimente de vinovatie. Acestea trebuie sa dispara URGENT pentru ca nu fac nimic bun si ne rapesc din fericirea de a sta cu cel mic. Avem multe treburi de facut in acelasi timp in care stam cu puiul de om, iar in unele momente vigilenta noastra se diminueaza. Faptul ca cel mic a cazut, nu te face un parinte rau.
Citeste si Cum stii daca esti o mama anxioasa si ce e de facut
Text: Lupu Florentina Natalia, consilier psihologic