Cum sa reactionezi cand copilul greseste
Inca din prima zi de viata, copilul invata. Intai invata prin repetitie, apoi reuseste sa faca conexiuni ca intr-un final sa invete ce comportamente sunt pozitive si care sunt negative.
Usor nu e sa educi un mic om, iar daca adultul se asteapta la un drum lin, atunci ar fi bine sa coboare cu picioarele pe pamant, pentru ca oricat de receptiv, submisiv si calm ar fi un copil, tot o sa fie loc de conflicte, greseli si furie.
Trebuie sa constientizam ca interactionam cu un om mic pentru care noi reprezentam tot ce e mai bun
Stim cu totii ca a gresi e omeneste, dar trebuie inca de la inceput sa intelegem ca in timp ce noi, adultii, am avut timp sa ne cizelam reactiile si sa dam logica impulsurilor noastre, cei mici traiesc senzatiile brute, instinctuale, iar asta poate de multe ori sa fie coplesitor. Din acest motiv, noi trebuie sa ii invatam care reactii sunt dezirabile si care nu, asta cat mai echilibrat, cu calm si veselie, iar daca ne cuprinde furia, trebuie sa constientizam ca interactionam cu un om mic pentru care noi reprezentam tot ce e mai bun si mai frumos in lumea asta. Noi, parintii, cream patternuri comportamentale pe care copiii le preiau si le duc mai departe in relatiile lor cu propriii copii sau cu alti oameni. De aceea este extrem de important sa gandim de 2 ori inainte sa actionam.
Parintii nostri ne-au crescut asa cum au putut ei mai bine date fiind conditiile din vremurile respective, dar asta nu inseamna ca metodele lor sunt neaparat cele mai bune si ca noi trebuie sa le preluam doar pentru ca „asa am fost si noi crescuti si uite ce bine suntem”.
Si adultii gresesc!
Oricat de echilibrati ne place sa credem despre noi ca suntem, si noi avem zile proaste, si pe noi ne coplesesc grijile cotidiene si problemele de zi cu zi, asa ca si noi putem claca. Important este ca atunci cand avem reactii neplacute fata de cei mici, sa invatam sa ne cerem iertare (ce exemplu mai bun putem oferi?), sa explicam ca nu asta e reactia normala si ca suntem furiosi pe comportament, nu pe copil. Comportamentul neplacut este cel ce ne face sa fim furiosi, iar copiilor trebuie sa le fie clar ca ei sunt iubiti din tot sufletul, indiferent de situatie.
A spune copilului „Nu te mai iubesc pentru ca ai facut …” este ceva crud si dureros. Niciodata, orice ar fi, dragostea parintilor nu ar trebui sa se schimbe fata de cel mic. Dragostea parinteasca e neconditionata si de neclintit!
Metode pentru controlul furiei:
- Strange din dinti si recunoaste ca iti vine sa devii agresiv, apoi promite-ti ca nu o vei face.
- Opreste copilul din ceea ce face in momentul acela. Cel mai bine e sa va indepartati de locul unde s-a intamplat.
- Pentru a evita violenta verbala si posibilitatea ca tu sa te enervezi mai tare, foloseste cat mai putine cuvinte. Dupa ce te calmezi, explica de ce te-ai enervat si ca nu ti-a placut respectivul comportament.
- Dupa ce momentul critic a trecut, discutati sincer despre ce s-a intamplat. Analizati reactiile fiecaruia si stabiliti de comun acord cum ar fi mai bine sa se desfasoare astfel de situatii pe viitor.
- Copiii inteleg foarte bine conceputul de „cauza-efect”, asa ca pentru un comportament nepotrivit va exista mereu un efect (de exemplu: daca lovesti intentionat un copil, atunci plecam de la locul de joaca). Cu cat incepem sa aplicam mai devreme metoda asta, cu atat le va fi mai usor sa o inteleaga. Ideal e ca astfel de cauze si efecte sa fie stabilite din timp.
- Nu exista reactii ideale pentru ca nu exista situatii identice, asa ca e foarte greu sa ai solutii prestabilite.
- Relatia dintre tine si copiii tai va fi permanent afectata daca alegi sa te impui prin frica. Desi multi dintre noi am fost crescuti asa, fa un efort si aminteste-ti de fiecare data cum te simteai cand erai amenintat, batut sau intimidat de parintii tai. Cu siguranta exista o metoda mai buna de a interactiona cu cei mici.
Citeste si Parenting modern: Cum ne educam corect copiii?
Text: Lupu Florentina-Natalia, consilier psihologic