Cum sa readuci tandretea in relatia de cuplu?
Adesea, partenerii de cuplu neaga ca ar avea dificultati de relationare in relatia lor, chiar si fata de ei insisi. Insa fuga de realitatea prezenta nu este altceva decat o autosabotare a propriei evolutii personale si, implicit, relationale. Majoritatea cuplurilor viseaza cu ochii deschisi la un ideal de iubire care, de cele mai multe ori, este departe de realitate. O relatie normala de cuplu presupune o evolutie sinusoidala, atat cu urcusuri cat si cu coborasuri. Doar asa, partenerii de cuplu vor invata lectiile necesare de viata si vor creste impreuna dezvoltandu-se ca fiinte umane unice si speciale. O alta fateta a monedei ne arata ca nu putine sunt persoanele care nu reusesc sa identifice corect problemele pe care le au. De multe ori, o persoana care incearca sa-si ascunda problemele nu se poate feri de ochii fini observatori ai celorlalti. Pur si simplu, fata morocanoasa, trista, vocea dura, corpul tensionat tradeaza starea sa interioara. Exista, insa, si cazuri in care partenerii afiseaza o imagine agreabila a unui cuplu fericit si considera aceasta aparenta drept un succes personal. Insa, mai degraba, este un esec personal lamentabil.
Cum arata un cuplu fericit?
Un cuplu fericit emana autenticitate, onestitate, tandrete si dragoste. Partenerii se uita unul la celalalt si nu unul prin celalalt sau in alte colturi din incapere. Fiecare se simte liber sa-i vorbeasca celuilalt despre nevoile, dorintele si sentimentele sale, fara teama de a fi culpabilizat sau respins. Un cuplu fericit este un cuplu disponibil la schimbare, travaliu si munca impreuna pentru a dobandi implinirea in relatie. Daca fiecare partener ar fi disponibil sa fie sincer recunoscand problemele cu care se confrunta, in speta diminuarea tandretii dintre cei doi, daca ar dori sa imbunatateasca ceva si sa actioneze in aceasta directie, atunci ar exista sanse reale de revigorare a relatiei de cuplu. Angajarea in procesul de rezolvare a unei probleme de cuplu este de dorit sa se realizeze intr-o maniera responsabila si serioasa.
Recapatarea tandretii pierdute!
Pentru a va recapata tandretea in relatia de cuplu, va recomand parcurgerea a cinci pasi esentiali:
1. Revizuiti-va mentalitatea. Orice situatie are o iesire, important este sa vrei sa o descoperi. Gandeste pozitiv si determina-ti si partenerul sa gandeasca la fel. Astfel, veti vedea cu alti ochi problema care va framanta.
2. Identificati corect sursa diminuarii sau pierderii tandretii. Gandeste-te singura, discuta apoi si cu partenerul si cautati sa precizati cat mai clar sursele situatiei care va nemultumeste.
3. Identificati toate solutiile. Incercati sa realizati o sesiune de brainstorming, in care sa gasiti cat mai multe solutii pentru a va rezolva problema. Enumerati-le pe toate in ordinea in care apar, fara a incerca sa le evaluati.
4. Identificati cele mai bune solutii posibile. Priviti lista solutiilor gasite si incercati sa va imaginati ce se va intampla daca incercati fiecare solutie in parte.
5. Identificati cea mai buna solutie. Priviti lista cu solutiile care v-au mai ramas si incercati s-o alegeti pe cea mai buna dintre acestea. Alegeti-o si puneti-o in practica.
Si daca nu functioneaza!?
Daca aceasta strategie de rezolvare a problemelor de cuplu nu functioneaza “acasa”, atunci va sugerez sa apelati la serviciile unui consilier sau terapeut de cuplu. Acesta poate fi persoana ideala care sa va ajute sa depasiti impasul existential, oferindu-va o perspectiva neutra, obiectiva, competenta a situatiei in care va aflati. De asemenea, terapeutul va poate determina sa constientizati propriile defecte si vulnerabilitati, sa va cunoasteti mai bine, sa intelegeti ce se afla in spatele atitudinilor pe care altii le adopta fata de voi, cum va puteti detasa de anumite probleme si, implicit, cum le puteti evita.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei