Cum sa recunosti un barbat depresiv
Depresia poate fi uneori greu de identificat, in special la barbati. Cu totii ne simtim uneori tristi, apatici si fara chef, de aceea poate fi dificil sa facem diferenta atunci cand trecem de la o stare de disconfort normala la depresie. Sub influenta presiunii sociale, barbatii sunt uneori mai reticenti in a impartasi cu altii ceea ce simt si a cauta ajutor, motiv pentru care identificarea unui episod depresiv poate dura mai mult.
Simptome ale depresiei
In functie de gravitatea acesteia, simptomele depresiei variaza in intensitate si durata. Ele includ stari de tristete prelungite si nu intotdeauna cu o cauza evidenta, irascibilitate si o sensibilitate mai mare in general. De asemenea, in perioadele de depresie, persoanele au un interes mai scazut pentru activitatile preferate, iar realizarea acestora nu le mai aduce la fel de multe satisfactii. In unele cazuri, capacitatea de a se bucura scade dramatic. De aceea, implicarea in munca si in relatii scade semnificativ. Persoana poate face anumite lucruri mecanic in continuare, dar cu mare dificultate si cu rezultate in consecinta.
Depresia este asociata cu stari de oboseala, lipsa de energie si scadere a motivatiei. Aceste aspecte sunt insotite de aparitia gandurilor negative, a anxietatii si scaderea stimei de sine. Uneori, pot aparea ganduri legate de inutilitatea proprie sau chiar ganduri suicidale. Capacitatea de munca si concentrare este si ea diminuata. Adesea, depresia este asociata cu aparitia insomniilor, scaderea apetitului si pierderi in greutate.
Cum recunoastem un barbat depresiv?
O parte din simptomele depresiei pot fi usor confundate cu oboseala, stresul, anxietatea sau pot fi considereate o reactie normala la situatii dificile din viata persoanei. Putem sa identificam depresia daca persoana in cauza ne spune despre prezenta gandurilor negative si despre impresia lipsei de sens.
Barbatii sunt insa mai putin dispusi sa discute despre aceste lucruri. De multe ori, societatea incurajeaza barbatii sa se descurce singuri si sa nu isi manifeste emotiile. Acest fapt poate face dificila pentru cei din preajma lor descoperirea momentelor in care au intr-adevar nevoie de ajutor. Putem insa sa ne uitam dupa simptomele mai evidente, cum ar fi scaderea implicarii in activitatile care le faceau placere, insomnii, diminuarea apetitului, un nivel mai scazut de energie sau aparitia neasteptata a starilor de agitatie.
Cum ajuti pe cineva sa iasa din depresie?
Daca avem banuieli ca un apropiat traverseaza un episod depresiv, este esential sa il asiguram ca suntem alaturi de el. De asemenea, este important sa nu exageram, sa nu ne implicam mai mut decat ne permite, chiar daca suntem binevoitori, preluarea responsabilitatilor cuiva il poate face sa se simta si mai insignifiant si sa acutizeze sentimentele negative fata de sine.
Deoarece depresia are efecte si asupra metabolismului, trebuie sa ne asiguram ca persoana respectiva mananca si doarme suficient si echilibrat, iar daca aceste lucruri nu se intampla, sa incercam impreuna sa gasim anumite lucruri care pot ajuta. De asemenea, putem cere ajutorul unui psihoterapeut sau al unui psihiatru, cu acordul depresivului. Inainte de a incepe sedintele, incercati sa prezentati beneficiile acestor interventii pentru ca persoana sa mearga de buna voie si sa inteleaga ca simptomele depresiei nu sunt un semn de slabiciune si ca poate fi tratat.
Citeste si Adio anxietate si depresie! Iata cum scapi de ele!
Text: Alexandra Lupu