Cum sa reparam o relatie cu probleme
Cu totii avem nevoie de afectiune si caldura sufleteasca. Si cat de complicat poate fi, uneori, sa iti gasesti persoana cu adevarat potrivita! Dar si mai dificil pare sa mentii si sa pastrezi dragostea dupa ce ai gasit-o. Pentru ca iuresul vietii cotidiene sa nu stinga frumoasele sentimente dintre voi, iar rutina sa nu distruga pasiunea, este nevoie sa protejezi si sa hranesti relatia de cuplu. In acest fel, s-ar putea sa nu afli niciodata ce inseamna lacrimi de despartire.
Cauzele destramarii cuplurilor
Conform datelor statistice, in zilele noastre, ajung la divort aproximativ jumatate din casatoriile incheiate legal si tendinta este in continua crestere. Oricat de multe cauze s-au identificat, radacina problemelor este, de regula, aceeasi. Pasiunea s-a stins. Greseala fatala a celor care isi unesc destinele este sa considere ca relatia lor va fi indestructibila de-a lungul anilor. In realitate, orice relatie de cuplu are nevoie de sustinere permanenta din partea ambilor parteneri care au datoria sa urmareasca sa nu stinga acea scanteie a pasiunii, atat de fragila. „Lucrul” asupra relatiei de cuplu nu trebuie niciodata intrerupt, oricat de stabila ar parea perechea voastra.
Cum sa pastrezi si sa repari relatia cu persoana iubita?
Vom expune cateva reguli care, aplicate, va vor ajuta nu doar sa reparati relatia cu partenerul, ci si sa o imbunatatiti, facand-o mai calda si mai iubitoare.
- Umorul trebuie sa fie o componenta indispensabila a relatiei voastre: nu luati totul in serios. Incercati sa nu complicati lucrurile si antrenati-va o atitudine pozitiva fata de evenimentele care va inconjoara. Permiteti-va sa faceti glume si mici farse amuzante.
- Discutiile in contradictoriu pot anima relatia: evitati insa temele foarte aprinse, unde stiti ca opiniile voastre sunt extrem de diferite. Acestea pot conduce la certuri cu consecinte nebanuite. Nu are rost sa transformati divergentele de opinii in certuri emotionale de tip italian, insa discutiile pe teme unde exista apropiere de viziuni pot fi constructive si generatoare de emotii pozitive.
- Petreceti timp de calitate impreuna: ar fi ideal sa rezervati un timp oarecare pe care sa-l petreceti doar in doi. Nu timpul pe care il petreceti in aceeasi incapere in care fiecare se ocupa de propria lui activitate, ci cel pe care il dedicati unul altuia.
- Evocati amintiri placute din povestea voastra de dragoste: de cate ori reeditati din memorie inceputurile relatiei voastre? Cum v-ati cunoscut? Unde v-ati sarutat prima oara? Cum va petreceati timpul? Exista locuri sau lucruri emblematice si intime foarte dragi cuplului vostru? Uneori, poate fi atat de placut, dar si util sa ne amintim…
- Invatati sa va iertati reciproc: nimeni nu este ferit de greseli. Nici tu, nici partenerul tau. Nu uitati ca cele mai multe conflicte nu au un singur vinovat.
- Atingerile − un mod de a ne manifesta afectiunea: tandretea si afectiunea se exprima printr-o multitudine de forme de contact fizic, nu neaparat de natura sexuala. Este important sa arati partenerului si prin acest mod sentimentele pe care le ai fata de el. Tineti-va de mana, atinge-l inopinat, mangaie-l pe spate, joaca-te cu parul lui. Spatiul pentru fantezie este nelimitat.
- Acordati-va spatiu: chiar daca va iubiti foarte mult, dupa un anumit timp, veti simti nevoia sa fiti o perioada singuri. Uneori, este foarte util sa va petreceti macar o seara separati. Acordati-va unul altuia „o gura de libertate”: concerte, iesiri, plimbari, intalniri cu prietenii.
- Aduceti diversitate in cuplu: majoritatea cuplurilor adopta un model de comportament, considerat a fi cel mai potrivit, si il urmeaza cu regularitate ani de zile. Aceasta predictibilitate trebuie evitata. Un element nou, oricat de mic, este intotdeauna bine-venit. Din cand in cand, schimbati traditiile si obiceiurile cuplului, faceti-va surprize fara motiv, nu va fie frica sa il surprindeti si sa aduceti idei noi.
- Comunicarea este liantul oricarei relatii: lipsa comunicarii este un semnal ca relatia voastra de cuplu se deterioreaza. Invatati sa va ascultati si sa va auziti reciproc, iar daca opiniile nu se suprapun uneori, respectati diferentele cu compasiune si intelegere.
Text: Psiholog Dana Comanescu