Cum sa scapi de depresia despartirii
Divortul sau separarea maritala este al doilea eveniment de viata stresant, dupa moartea unei persoane dragi sau doliul. Studii asupra sanatatii si comportamentului social sugereaza ca persoanele divortate sau vaduve au cu 20% mai multe afectiuni cronice, precum bolile de inima, diabet sau cancer, decat oamenii casatoriti. Alte studii au sustinut ca nivelul de fericire al unei persoane scade atunci cand ea se apropie de un divort, desi exista revenire in timp in cazul in care persoana lucreaza la ea. Divortul si depresia, din pacate, merg mana-n mana. Sfarsitul unei relatii inseamna confruntarea cu schimbari dificile in viata si este normal sa te simti trist si nefericit, proiectand sau traind efectiv schimbarile si dificultatile care apar. Sentimentul de pierdere poate fi comparabil cu durerea pierderii cuiva drag − se foloseste adesea termenul de moarte a casatoriei.
Efectele despartirii
Efectele despartirii de o persoana indragita se fac simtite atat la nivel fiziologic prin modificari ale somnului, oboseala, pierderea sau cresterea apetitului, scaderea sau cresterea in greutate, iritabilitate, plans, lipsa de energie, cat si la nivel psihologic, prin sentimente de inutilitate, anxietate, vinovatie inadecvata, pierderea interesului si a placerii fata de lucruri sau aspecte ale vietii ce prezentau interes anterior. Multe carti, reviste si site-uri promoveaza studii, articole, recomandari de la specialisti, sugestii de la persoane implicate in aceasta suferinta cu referire la prevenirea depresiei devastatoare care insoteste divortul si pentru a mentine echilibrul psihic. Tot in acest scop, am facut si noi o scurta selectie de recomandari pentru depasirea situatiilor de tristete sau depresie in cazul separarii maritale.
Recomandari pentru depasirea efectelor despartirii
- Schimbati rutina, astfel incat sa evitati lucruri care va aduc aminte de trecut;
- Faceti planuri de viitor pe care le puteti gestiona singuri;
- Curatati si organizati mediul ambient in alt mod (casa, gradina, hobby-urile);
- Conservati-va energia pentru a putea suporta retragerea (retragerea si schimbarile vor necesita multa energie);
- Fiti activi. Iesiti in lume (cumparaturi, vizite, plimbari), obtineti noi perspective asupra propriei situatii, depasind astfel sentimentele de izolare. Invatati de la alti oameni singuri modalitati de a gestiona situatia in moduri satisfacatoare;
- Destainuiti-va si impartasiti ganduri, sentimente care va incearca in aceasta situatie persoanelor de incredere;
- Consultati-va cu un consilier psihologic.
Text: Psiholog Ionela-Janina Sabou