Cum sa scapi de gelozie
Gelozia face parte din natura umana, fiind un lucru firesc pana la un punct. Se considera ca devine problematica cand incepe sa puna stapanire pe comportamentul nostru si se strecoara in fiecare aspect al vietii noastre, determinand furie si amaraciune, sentimente de tradare si vinovatie, sentimente de iminent pericol la orice pas. Persoanele cu un grad de gelozie mai mare devin acuzatoare peste masura, suspicioase, dominatoare, incearca sa detina mereu controlul, isi fac griji peste masura si devin, incet-incet, insensibile la impactul actiunilor celor din jur, persistand in credinta ca ceea ce cred ele este adevarul. Se ajunge astfel la monitorizarea permanenta si incercarea de a controla viata celuilalt si, implicit, la o sufocare a relatiei. Ajungand in aceasta situatie, este necesara reflectia asupra unor intrebari: Oare ce fundamenteaza credinta ca sunt inselat/a? Exista oare motive reale? Am aceste sentimente pentru ca partenerul repeta aceleasi comportamente si are un istoric de actiuni de tradare sentimentala? Sau… aceasta situatie este determinata doar de istoricul meu personal care a dovedit ca am fost inselat/a in nenumarate randuri?
Daca nu exista dovezi asupra comportamentului celuilalt si ne aflam in cea de-a doua zona, trebuie sa stim ca exista o legatura psihologica intre temerile personale si ce cream in jurul nostru. Daca tratam partenerul cu demnitate si respect si nu ii contestam integritatea minut de minut, cream in jurul nostru armonie, liniste si acceptare, lucruri care conteaza cu adevarat pentru o relatie. Increderea prinde continut si forma pe acest teren. Suspiciunea, neincrederea, acuzele nefondate conduc la o stare de iritabilitate, de tulburare a confortului psihologic, uneori acestea fiind suficiente pentru ca persoana de langa noi sa caute suportul afectiv in alta parte.
Recomandari pentru persoanele care sufera de gelozie
– Evaluati-va relatia cu atentie. Daca relatia a fost construita pe incredere, respect si dragoste reciproca, comportamentul, actiunile sau faptele partenerului dumneavoastra confirma sau reflecta declaratiile sale? Ce spune reflecta ce face? Sinceritatea este foarte importanta intr-o relatie, iar daca nu este dovedita in mod natural, prin actiuni curente si declaratii verbale, se poate declansa si perpetua sentimentul de nesiguranta. O relatie nesigura impinge la declansarea geloziei, insa, daca nu va implicati in gasirea raspunsurilor reale care va macina, este mai mult probabil sa va simtiti rau si sa se accentueze gelozia.
– Evaluati-va pe dumneavoastra insiva. Chiar o relatie sigura si solida uneori nu ne convinge si persistam in propriile ruminatii de incertitudine. Este necesar sa reflectam asupra noastra si sa exploram propriile experiente de viata. Trecutul si istoria personala, care probabil nu au permis dezvoltarea unor atasamente securizante in anii copilariei, se reflecta in prezent in lipsa stimei de sine sau in sentimentele de inadecvare, implicit gelozie si dependenta. Experientele de mai tarziu si conditiile de viata schimbate pot influenta stilul de atasament. Reflectand asupra acestora si cu un ajutor calificat din partea unui psihoterapeut, se poate reconstrui stima de sine, readuce sentimentele de auto-valorizare in prim-plan si reconstrui imaginea de sine si a relatiei.
– Recunoasteti sentimentele de gelozie. Atunci cand recunoastem sentimentele de gelozie, aceasta incepe sa piarda din putere deoarece, recunoscand acest lucru, de fapt suntem dispusi a invata si a intelege ce anume prejudiciaza relatia, care sunt efectele geloziei, cautam noi comportamente si solutii pentru remedierea sau diminuarea efectelor negative ale geloziei.
– Gestionati emotiile in mod sanatos. Asa cum se spune in general ca nu este bine sa luam decizii sub imperiul emotiilor, asa se intampla si in cazul geloziei. Este recomandat sa incercati sa va detasati de intensitatea marita a emotiilor asociate geloziei, sa va relaxati sau sa va calmati, dupa care sa impartasiti sentimentele cu partenerul. Exista mai multe tehnici de relaxare care pot fi invatate si folosite in situatiile tensionate.
Recomandari pentru partenerii persoanelor geloase
– Invatati cum sa va comportati in compania unei persoane geloase. Se cunoaste faptul ca un partener gelos isi doreste sa fie permanent in control si are nevoie de asigurari si reasigurari multiple pentru infirmarea incertitudinilor sale. Atunci cand partenerul gelos insista sau cere in nenumarate randuri explicatii sau informatii pentru a-si verifica supozitiile, este bine sa abordati subiectul cu fermitate, sa oferiti informatiile de care are nevoie o data sau de doua ori, insa odata oferite in mod clar, este mai bine sa stopati justificarile pentru a opri consolidarea comportamentului lor. Persoanele geloase nu stiu cand sa isi stopeze cererile de asigurare si reasigurare si devin obositoare, uneori nu le pasa de impactul negativ pe care il au actiunile lor fata de cei apropiati.
– Aratati ceea ce trebuie aratat si dovediti-va sinceritatea. Oamenii care nu au nimic de ascuns arata si demonstreaza acest lucru, respectand partenerul suficient de mult incat sa il lase sa stie unde este, cand vine, ce face etc., diminuand astfel tensiunile ce pot aparea.
Nici intr-un caz, nici in celalalt nu este simplu de abordat persoana care nutreste sentimente de gelozie, uneori comportamentele repetate de asigurare fata de aceasta pot conduce la oboseala sau epuizare si atunci este necesar sa se apeleze la ajutor de specialitate.
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog