Cum sa te bucuri de sarbatori chiar daca esti singur
Multi oameni asociaza Craciunului imagini ca acelea din reclame, cu familii fericite stand in jurul mesei sau desfacand cadouri. In realitate insa, lucrurile nu sunt doar asa. Presiunea sociala de a fi alaturi de familie si a fi fericit este atat de mare, incat poate deveni coplesitoare. De aceea, uneori poate fi dificil sa ai parte de sarbatori fericite atunci cand nu ai un partener. Totusi, exista lucruri pe care poti sa le faci pentru a schimba acest lucru.
Craciunul si presiunea sociala
In opinia multora, sarbatorile nu au valoare daca nu sunt petrecute in cuplu sau familie. Acest lucru este evident neadevarat. O persoana poate fi fericita atat in cuplu, cat si in afara lui. Astfel, lipsa unui partener, mai ales in perioadele dedicate in mod traditional familiei, poate veni la pachet cu critica sau lipsa de sens.
Cum sa te bucuri de sarbatori chiar daca esti singur?
Primul lucru pe care poti sa il faci este sa fii tu atenta la tine. Un om nu este definit doar din perspectiva relatiilor de cuplu. A nu avea un partener poate fi o decizie, caz in care nu ai niciun motiv sa regreti, poate fi o intamplare, pe care de multe ori nu ai cum sa o controlezi. In ambele cazuri, autocritica nu este o reactie adecvata. Incearca sa te gandesti la lucrurile bune din viata ta si la ce anume ai in acest moment. Este mai sanatos sa apreciem si sa ne bucuram de ceea ce avem. Traieste acum si aici.
Incearca sa petreci timpul cat mai placut, facand activitati despre care stii ca te fac sa te simti bine. Nu e nevoie sa ramai in modelul traditional al Craciunului. Daca preferi sportul si plimbarile mai mult decat statul la masa, fa sport, mergi intr-o excursie, mananca ceea ce vrei, nu neaparat mancare traditionala. Obiceiurile iti ofera o sugestie despre cum sa petreci timpul, dar tu esti cea care stie cel mai bine ce ii place si ce nu. Pentru a avea sarbatori fericite, este important sa fii atenta la ceea ce iti doresti si ceea ce iti place.
Un alt lucru important este sa eviti persoanele critice. Daca stii ca ai rude sau prieteni care critica faptul ca nu esti intr-o relatie, incearca sa limitezi pe cat posibil timpul petrecut cu ei. Asta nu inseamna sa ii eviti, dar nu iti face toate planurile alaturi de ei. Fa in asa fel incat sa ai si intalniri placute, cu oameni care te fac sa te simti bine si relaxata. Daca petreci Craciunul in familie, incearca sa organizezi la sfarsitul zilei si o iesire cu prietenii. S-ar putea sa te relaxeze si sa te destinda, in cazul in care timpul petrecut cu familia a fost foarte solicitant. Evident, recomandarea este valabila si in sens invers. Daca prietenii sunt cei care pun presiune, petrece mai mult timp cu cei din familie.
Craciunul si nevoia de a fi cu cineva
Atat traditiile cu care am crescut, cat si imaginile transmise in mass-media prezinta sarbatorile de iarna ca un moment al apropierii. Totusi, se poate intampla ca cei din jurul nostru sa aiba alte planuri si sa ne trezim singuri. Sunt multi oameni care nu petrec sarbatorile alaturi de familie sau care raman in oras. Important este sa vezi cine va fi disponibil in zilele de Craciun si sa organizati impreuna intalniri sau activitati placute. Este important sa intelegem ca nevoia de apropiere nu este satisfacuta doar de partener sau de familie, ci de orice persoana deschisa cu care avem o relatie buna. Poate fi un prieten sau un coleg de munca, dar poate fi si un copil sau batran care are nevoie de companie. Cel mai important este sa nu fim rigizi, sa nu ne raportam doar la „ce se asteapta de la noi”, ci sa fim atenti la ceea ce avem nevoie si sa gasim propriul mod de a ne simti bine. In momentul in care suntem atenti la noi si nu la ce cred ceilalti, putem sa gasim variantele cele mai placute pentru a petrece sarbatorile.
Citeste si Depresia de sarbatori
Text: Alexandra Lupu