Cum sa te desparti fara sa ranesti
Unul dintre cele mai dificile momente intr-o relatie este acela in care recunosti ca nu mai esti fericit alaturi de partener. Sentimentul neplacut al timpului irosit poate fi atenuat de incercarea de a te desparti in cel mai curat si mai sanatos mod cu putinta. Cu cat amani mai mult decizia de a pune capat relatiei, cu atat mai greu va fi mai tarziu cand sentimentele de vinovatie se amplifica, iar partenerul se ataseaza din ce in ce mai mult de tine.
Care sunt motivele pentru care unii oameni nu reusesc sa se recupereze dupa o despartire?
-
Speranta este dusmanul vindecarii. Ranile lasate de o despartire nu se vindeca atat timp cat mai exista o minima speranta. Acesta este si motivul pentru care unii oameni accepta moartea celor apropiati, dar accepta cu greu despartirea de persoana iubita.
-
Incertitudinea amplifica suferinta. Atunci cand dispari brusc, fara nicio explicatie, partenerul nu stie daca relatia s-a incheiat sau nu.
-
Nesiguranta impiedica vindecarea. Sunt persoane care se recupereaza greu dupa o despartire nu pentru ca au fost prea indragostite, ci pentru ca nu sunt sigure de ce au fost obiectul unui abandon. Poti pretinde ca nu ti-ai revenit ani de zile dupa o despartire, deoarece iubirea ta a fost profunda, fara sa constientizezi faptul ca au fost activate rani emotionale mai vechi care au condus la sentimente de devalorizare.
Cum sa te desparti intr-un mod matur si sanatos?
-
Alege locul si timpul. O discutie responsabila e bine sa se desfasoare fata in fata si sa se aleaga un moment cat mai potrivit, nu atunci cand esti nervos sau grabit. Pregateste-ti din timp discursul, astfel incat sa ai raspunsuri la eventualele intrebari. In timpul discutiei, incearca sa nu-i atingi orgoliul, savurandu-i starea de durere chiar daca, in timp, ti s-au acumulat multe suparari.
-
Mesajul de despartire sa fie clar si hotarat. Partenerul trebuie sa inteleaga ca nu mai exista nicio cale de intoarcere. Nu lasa loc de puncte, puncte; altfel, ii poti lasa o portita de speranta cu care se va alimenta si va trai mult timp cu ea. Acest lucru este periculos pentru starea lui psihica, deoarece unii oameni au tendinta de a crede ceea ce isi doresc. E bine sa-i comunici decizia finala clar si fara echivoc.
-
Fii sincera si deschisa. Odata cu despartirea, e important sa se discute deschis toate subiectele pentru a nu lasa loc de interpretari. E necesar sa se spuna sincer tot ce s-a acumulat; astfel, la nivel subconstient, separarea va fi iertata si acceptata mult mai usor. Nu trebuie sa minti, sa propui sa va mai intalniti pentru a mai discuta situatia la o cafea si este important sa eviti frazele de tipul „hai s-o lasam pe alta data”.
-
Pastreaza-ti autocontrolul. Inainte de a purta o discutie cu puternica incarcatura afectiva, e necesar sa-ti faci un pic de ordine in starea emotionala. Incearca sa iti pastrezi calmul, sa fii linistita si sa emani incredere in tine. Daca el are un caracter mai coleric si mai exploziv, e indicat sa-l pregatesti din timp. Rezista incercarii lui de a te manipula si de a te convinge sa renunti. Tonul tau trebuie sa fie ferm pentru ca el trebuie sa inteleaga ca decizia ta e gandita si e finala.
-
Nu fugi de la locul faptei. Daca i-ai comunicat decizia si ai disparut imediat, lasi loc de incertitudini. Raspunde-i la toate intrebarile si asteapta cateva minute pana cand acesta metabolizeaza mesajul tau si totul ii este clar, desi poate dureros.
Text: Psiholog Dana Comanescu