Cum să transformi frica în putere
Trăim vremuri în care un virus invizibil dar atât de periculos ne-a transformat într-o societate în care frica este aproape palpabilă. O simți la colț de stradă, la job, în supermarket, la restaurant, cu prietenii, cu familia și chiar și acasă. Indiferent cine ești sau unde ești, este posibil să fi simțit frica la un anumit nivel: frica de necunoscut, frica de a nu fi / face suficient, frica de ceva nou, frica de a pierde totul, frica pentru cei dragi, etc.
StresControl Naturalis este un supliment alimentar cu efect benefic asupra stărilor emoţionale şi a capacităţii organismului de a se adapta la situaţiile de stres. Conţine un amestec de ingrediente recunoscute pentru rolul lor asupra sistemului nervos: magneziu, vitamina B6, extract de valeriană şi extract de sunătoare.
Cum poți transforma frica în putere?
În primul rând, trebuie să înțelegi frica pentru a o putea stăpâni. Toți oamenii se nasc cu două temeri înnăscute: frica de a cădea și teama de zgomote puternice. Toate celelalte temeri sunt învățate și pot deveni obstacole care te împiedică să atingi chiar lucrurile pe care le dorești și le meriți în viață. Frica este o emoție care te poate paraliza și te poate bloca sau poate pune obstacole între tine și locul unde vrei să ajungi.
În majoritatea cazurilor, frica este doar modul în care creierul nostru încearcă să ne păstreze în siguranță. Programarea veche de milioane de ani din creierul nostru amigdalian este cea care creionează lucrurile în mod disproporționat, pe principiul „luptă sau fugi” astfel încât să nu ne asumăm riscuri inutile și să putem trăi o altă zi. Unele temeri sunt de ajutor. Cea care ne spune să evităm scurtătura de pe aleea întunecată și să folosim traseul stradal mai lung și bine luminat, este bine de ascultat. Teama de a cânta, dacă știi că ești afon – pentru că s-ar putea să te încurci și să te simți prost, nu este atât de utilă. Aceste tipuri de frici ne mențin viața în starea de neîncredere și ne fac să ne simțim neputincioși. „Ești foarte puternic, cu condiția să știi cât de puternic ești.”
Care este definiția fricii tale?
Frica este „o emoție neplăcută, cauzată de credința că cineva sau ceva este periculos, așa încât e probabil să provoace durere sau să reprezinte o amenințare”.
Vrei să reformulăm? Să putem transforma printr-un joc de cuvinte ceva care nu te lasă să trăiești sau să dormi? Ar putea fi frica ta o oportunitate pentru descoperirea și creșterea de sine? Sau o fântână de putere și forță personală neexploatată sau o poartă de acces la dorința de a face și a fi?
Da, frica poate fi și un obstacol și există anumite situații și circumstanțe care pun viața în pericol, care stârnesc o mulțime de frici, pe care nu le-aș dori niciodată nimănui. Dar există un alt spectru de frică care vine din interior și vinovatul este adesea propria noastră minte și valoarea de sine. Cel mai probabil, tocmai această frică te împiedică să trăiești viața cu succes, abundenţă, plină de bucurie pe care o tânjești și o meriți! De cele mai multe ori ne temem că nu suntem suficient de inteligenți pentru a porni un nou proiect, sau că nu avem abilitățile și cunoștințele necesare, sau că acestea nu sunt la nivelul celorlalți, sau că nu vom fi în stare să vorbim despre proiect și să-i convingem pe ceilalţi.
Lista gândurilor și a temerilor iraționale care apar sunt nesfârșite. Și, ghici ce?Acestea sunt neadevărate. Mintea ta le crează. Adevărul este că, pentru majoritatea dintre noi, frica este prezentă în mod regulat, dar forma în care alege să se prezinte, se schimbă constant. Poate că te confrunți cu anxietate, nervozitate, confuzie, lipsă de motivație, incertitudine sau ceva neidentificabil în interior. Există șansele să te confrunți cu frica la o magnitudine de niveluri și în mai multe forme simultan. Frica se afișează întotdeauna deghizată pentru a încerca să te păcălească. Acum, s-ar putea să te întrebi: „De unde să știu dacă mă confrunt cu frica și ce fac cu acest sentiment, indiferent dacă este sau nu frică?” Răspunsul este simplu: Să știi că acolo unde există frică, există putere.
Toată lumea de pe această planetă se confruntă cu frică (nu, nu ești singurul), dar ceea ce diferențiază oamenii de succes ( și aș putea adăuga, fericiți) de toți ceilalți, este capacitatea lor de a acționa în fața fricii. A-ți transforma frica în putere ar putea părea de nerealizat la început, dar poți găsi soluții, dacă îți dorești cu adevărat să schimbi frica în putere.
Poți să fii autoreflexiv și să vorbești cu tine într-un mod pozitiv
Data viitoare când te simți nervos, anxios sau nesigur, te provoc să sapi adânc și să privești ce se află sub acele sentimente. Ești stresat să aplici pentru un anumit loc de muncă pentru că ți-e frică de respingere? Ce se întâmplă dacă nu primești slujba? Asta înseamnă că nu ești suficient de bun și că nu vei experimenta niciodată succesul în carieră pe care îl tânjești? Desigur, acest lucru nu este adevărat, dar este mult mai ușor să te judeci, să te critici pentru a nu reuși. În cele mai multe cazuri, se reduce la a crede că nu ești demn să experimentezi fericirea sau succesul.
Fii sincer cu tine însuți și identifică ceea ce stă la baza fricii tale
Acum ia acea afirmație negativă și oferă-ți încredere, ca un contract de împuternicire care să fie opusul credinței tale limitative. De exemplu, dacă credința ta limitativă este „Nu merit să experimentez adevăratul succes pentru că nu am lucrat suficient de mult”, întoarce-l și scrie invers:
„Merit să experimentez succesul în propriile mele condiții, în timp ce mă distrez și trăiesc din abundență pe parcurs!”
Spuneți această afirmație cu voce tare în fiecare dimineață când te pregăteşti să începi ziua. Mai bine, privește-te în oglindă și repetă de 10 ori!
Sună ciudat? Da, poate este cam ciudat, dar funcționează și, în plus, nimeni nu trebuie să știe că vorbești cu tine în oglindă!
- Cântărește-ți opțiunile
Fă o listă a argumentelor pro și contra a ceea ce s-ar întâmpla dacă:
Ţi-ai urmărit pasiunile și viziunea în ciuda fricii versus a alege să menții status quo-ul.
Bănuiesc că îți dai seama că există, de fapt, mai multe avantaje în a acționa în fața fricii față de menținerea status quo-ului. Nu este atât de înfricoșător pe cât ai crezut inițial, nu?
- Acționează
Săgețile sunt îndreptate în direcția corectă. Da, poți acționa în fața fricii fără ca întreaga lume să se prăbușească asupra ta. Următorul pas este să o faci, de fapt. Fă chiar primul pas în direcția pozitivă. Da, primul pas este adesea cel mai greu. Nu uita să faci pașii rând pe rând. Așa cum a spus Buddha, „Un ulcior se umple picătură cu picătură”. Amintește-ți acest lucru atunci când mersul devine greu și ai răbdare cu tine înșuti și cu procesul prin care treci.
4 . Amintește-ți că ești bine
Respiri? Dacă da, atunci ești bine! Ești viu și capabil să te ajuți pe tine și pe ceilalți, dirijându-ți gândurile, cuvintele și acțiunile.
- Rămâi prezent
Nu poți schimba ceea ce s-a întâmplat deja. Fă inventarul a ceea ce se întâmplă acum. Observă când apare frica și abordeaz-o la momentul potrivit.
- Bucură-te
Încurajează-te pentru a-ți înfrunta temerile și sărbătorește-ți succesele (indiferent cât de mari sau mici sunt). Acest lucru îți va alimenta impulsul pozitiv și va păstra lucrurile bune în mintea ta!
7 . Renunță la nevoia ta de control
Gestionează ceea ce poți și folosește-ți puterea personală, resursele, conexiunile și vocea pentru a-i ajuta pe ceilalți: poți fi voluntar undeva / oriunde; vorbește cu prietenii, colegii de muncă, membrii familiei și ajută la conectarea oamenilor acolo unde este nevoie; trimite bani către organizația caritabilă preferată; ajută la reconstruirea caselor; comite un act aleatoriu de dragoste și bunătate, etc.
- Limitează-ți expunerea la știri negative
Fă ceva fizic care îți aduce bucurie pentru a limita fluxul constant de vești proaste. Respiră adânc și oprește toate gadgeturile, joacă-te cu copii, sau cu câinele tău; fă o plimbare prin pădure; fă sport, sapă în grădină și plantează ceva frumos; etc.
- Scapă de temere folosind o regulă ( Mel Robbins)
În momentul în care te simți ezitând să faci ceva (pentru că a apărut teama), începe să numeri înapoi 5-4-3-2-1, apoi acţionează. Fă lucrul la care te gândeai. Regula este o formă dovedită, de metacogniție. Când o folosești, e ca și cum ai schimba vitezele mentale, îți întrerupi obiceiul de a gândi excesiv (cu frica în sân) și îți trezești cortexul pre-frontal, făcând schimbarea mai ușoară. Regula acționează ca un „ritual de pornire” care rupe rutinele și declanșează schimbări comportamentale pozitive noi.
- Mulțumeşte fricii
Programarea fricii din creierul nostru este ancestrală. Ne-a ajutat să supraviețuim când eram oameni de peșteră, dar acum, a avea frică constant este nesănătos și ne risipește prea mult din energie. Spune-i fricii că apreciezi ajutorul ei, dar că nu vei merge la vânătoare de lei, ci doar vei face ceva nou, vei scrie o poezie sau vei începe afacerea la care ai visat.
- Fă planuri pentru ce este cel mai rău și așteaptă-te la ce-i mai bun
„Dacă fac asta, care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla?” Apoi decide ce măsuri vei lua pentru a atenua orice problemă care poate apărea. După ce planul este format, acționează și corectează, dacă este necesar. Oferă planului tău posibilitatea de a se dezvolta cu pași mici în loc de unul mare. Frica are mai puține șanse să apară dacă faci o plimbare pe stradă, în comparație cu obiectivul final de a urca pe Everest.
- Fă-ți un jurnal de succes în care să îți reamintești experiențele din trecut
Gândeşte-te la o perioadă în care ai crezut /te temeai că lucrurile vor ieși prost, dar de fapt au funcționat foarte bine sau mai bine decât ai anticipat. Amintește-ți și construiește pe succesele din trecut. Când vei citi jurnalul, vei retrăi modul minunat pe care l-ai simțit când ai cucerit frici mai mici. Te va întări atunci când îți vei asuma frici mai mari.
Frica este contagioasă dacă îi permitem să fie. Dar avem opțiunea / puterea de a fi martori, de a accepta că suntem ca toți ceilalți și de a face tot ce putem pentru a nu cădea și a fi paralizați de frică. Cu toții facem alegeri în fiecare zi, care fie ne dezamăgesc, fie ne împuternicesc. De fiecare dată când luăm o decizie de împuternicire, de putere-forţă, ne aprindem focul interior și devenim mai puternici!