Cum să treci peste carantină când ești înconjurat de oameni dificili
Da, pentru unii dintre noi, izolarea determinată de coronavirus poate fi o problemă atunci când trebuie să interacționăm cu cei cu care împărțim locuința. Nu prea poți să eviți pe cineva atâta timp cât ușile camerelor voastre se deschid spre același hol care duce către aceeași baie și către aceeași bucătărie. Dacă pe lângă cei care locuiesc deja acolo, din cauza condițiilor speciale, se întâmplă ca încă două sau mai multe rude să trebuiască să rămână în același spațiu, se prea poate să se ivească tot felul de tensiuni, mai mici sau mai mari.
Desigur, nu este valabil pentru toate familiile; pentru unele se poate ca toată această perioadă să fie una de apropiere, petrecută cu bucurie alături de cei mai dragi, dar cu siguranță nu așa stau lucrurile în toate situațiile. Problemele apar mai ales din cauza diferențelor de opinie în legătură cu anumite acțiuni sau din felul în care fiecare interpretează gesturile și cuvintele celuilalt.
Evident, copiii necesită o atenție specială pentru că au nevoi speciale. Adulții trebuie să aibă abilitățile necesare pentru a menține armonia atunci când cei mici se joacă sau învață, să știe să folosească argumente, să aibă răbdare atunci când apare un conflict. Este un moment excelent pentru părinți să se comporte ca niște adevărați lideri.
Este o situație nouă pentru toți, iar descoperirea unor probleme în felul de a comunica și identificarea unor soluții vis a vis de acest neajuns ar putea să dea de furcă oricui. Oricât de mult ți-ai dori să te încui în camera ta, să fugi sau cine știe ce altă scăpare ai în minte, trebuie să accepți că nu acestea sunt alternativele reale. Sănătatea emoțională este cel mai puternic aliat pentru întărirea imunității organismului, așa că iată cum poți să o menții în condiții acceptabile atunci când îți este pusă la încercare zi de zi.
Ai grijă să te exprimi foarte clar pentru a te face înțeles
Există două tipuri diferite de comunicare: cea structurală și cea figurativă. Fiecare are un fel unic de expresie și de înțelegere, chiar dacă spun același lucru.
Comunicarea structurală este mai directă, mai în afara emoțiilor, ușor de transmis și perceput. Comunicarea figurativă, pe de altă parte, este în strânsă legătură cu emoțiile; aici cuvintele sunt mai puțin importante iar mesajul este purtat mai mult de atitudine. Imaginează-ți cât de ușor se poate ajunge la un conflict atunci când persoane care comunică diferit sunt nevoite să împartă același spațiu, aceeași mâncare și același aer. A sta și a judeca fiecare gest și fiecare cuvânt al cuiva în astfel de conjunctură este un adevărat dezastru. Compasiunea și empatia sunt cele mai importante deprinderi pe care trebuie să le ai.
Fii o persoană activă, chiar și în izolare
Şi asta înseamnă că poți avea atât activitate moderată cât și activitate susținută. Persoanele cu activitate susținută par a fi cele mai fericite și mai sănătoase atunci când au un plan care le ține în priză. Chiar și relaxarea face parte din plan, la ore anume stabilite. O astfel de persoană se poate confrunta cu depresia atunci când este obligată să se descurce într-un spațiu mai mic, mai ales dacă este nevoită să îl împartă cu oameni care au o cu totul altă viziune despre cât de activi trebuie să fie. “Relaxează-te, bucură-te și tu de timpul asta în care poți să stai degeaba” – este ultimul lucru pe care vrea să îl audă o persoană super-activă. Este, evident, o perioadă mult mai bună pentru persoanele obișnuite cu o activitate moderată. Sunt acele persoane care nu iau decizii foarte repede, care se simt mult mai în siguranță dacă au timp să își calculeze gesturile, comunicarea și alegerile. Din nou, imaginează-ți cum pot decurge lucrurile atunci când cele două tipologii sunt puse să conviețuiască în același spațiu în condiții de carantină.
Este esențial să facem eforturi să ne înțelegem, să lăsăm gândurile și însușirile comune să ne unească, să apreciem ce e bun în cel de lângă noi.