Cum sa vorbesti cu copilul pentru a-i capta atentia
Felul in care se realizeaza comunicarea este esential pentru ca relatia dintre parinti si copii sa fie una placuta si constructiva. Este important ca parintii sa aiba grija la acest aspect, mai ales ca este dificil sa-i faci pe cei mici atenti, daca nu aproape imposibil. Ca in orice alta relatie dintre oameni, comunicarea poate fi asemenea unui camp minat. Daca nu te exprimi suficient de clar, lasi loc interpretarilor, resentimentelor si furiei.
In orice caz, cand comunici eficient cu copii tai, nevoile tale ca parinte sunt satisfacute mai usor. Incepi sa te simti mai stapan pe tine si pe situatie, realizezi o conexiune mai profunda cu copilul. In plus de asta, comunicarea eficienta este apreciata inclusiv de cel care asculta. Copilul tau va avea sanse mai mari de succes in a fi apropiat de tine daca actiunile si cuvintele tale sunt clare.
1. Cere-i deschis ce iti doresti
Poate parea evident, dar este mai complicat decat pare. Oamenii obisnuiesc sa spuna foarte des „nu face asta” sau „nu face asa”. Este, intr-adevar, adresare directa, insa nu asigura necesarul de informatie pentru copil ca acesta sa ajunga sa se comporte asa cum sperai; ba chiar s-ar putea ca acesta sa reactioneze exact invers decat iti doreai.
2. Scapa de limbajul ambiguu
Copiii nu sunt deloc receptivi atunci cand te folosesti de sarcasm. Ei au nevoie ca tu sa exprimi explicit ceea ce vrei de la ei. Daca nu tii cont de acest aspect, poti sa te pregatesti de pe-acum pentru frustrarea pe care ti-o va genera esecul atunci cand vei incerca sa ii spui ceva, orice. Aminteste-ti pentru o secunda cat de greu este sa iti multumesti seful atunci cand nu iti da toate datele problemei pe care se asteapta sa o rezolvi cat mai bine si cat mai repede, este acelasi lucru. .
3. Foloseste mai mult „eu” si mai putin „tu”
Este usor sa cazi in capcana aceasta. Sunt multi parinti care rapesc astfel sansa copiilor de a-si asuma responsabilitatea pentru propria viata si pentru propriile actiuni. Schimband discursul, copiii pot incepe sa invete despre impactul comportamentului lor asupra celorlalti. De exemplu, in loc sa ii spui copilului: „Esti enervant, inceteaza!”, poti sa i te adresezi astfel: „Nu pot sa ma joc acum pentru ca nu ma simt bine.” Incearca.
4. Comunicarea trebuie sa functioneze in ambele sensuri
Chiar si la varste foarte fragede, copiii pot fi implicati in dialog. Vorbind CU ei si nu doar vorbindu-le, ii ajuti sa inteleaga valoarea propriei voci si a propriilor opinii. In plus, daca se simt in siguranta atunci cand isi apara convingerile, castiga incredere in fortele proprii.
5. Fii bland
Indiferent cat de epuizat/a esti, indiferent cat de stresat/a, vorbele bune nu costa nimic si ajuta enorm; demonstreaza apreciere, dragoste si siguranta. Copiii care se simt pretuiti sunt mai fericiti si iau decizii mai bune, se bucura de un nivel crescut de stima de sine. Vorbindu-le frumos, in aceasta lume care-i sperie cateodata, ii ajuti sa se simta in siguranta.