Cum scapi de gandurile negative
Gandurile negative ne pot face viata neplacuta si dificila. Chiar si in situatii simple, aceste ganduri ne pot face sa ne simtim neputinciosi, iar situatia poate parea mult mai complicata decat este in realitate. Desi ele ne pot ajuta uneori sa anticipam anumite pericole, de multe ori ne fac sa ne ingrijoram chiar si atunci cand nu este nevoie.
Care este rolul gandurilor negative?
Cu siguranta ca, daca am putea alege, majoritatea ar vrea sa nu mai aiba parte de ganduri negative. De ce sa vezi viata in tonuri de gri cand o poti vedea in roz? Nimanui nu ii place sa fie doar trist sau ingrijorat, ca sa nu mai vorbim de cat de neplacut si obositor este sa simti tema, furia sau disperarea. Totusi, aceste ganduri negative exista si au rolul lor. Lumea in care traim nu este mereu previzibila si prietenoasa. Pot aparea situatii dificile sau chiar periculoase si este important pentru noi sa ne asiguram ca avem tot ce ne trebuie pentru a face fata eventualelor probleme.
Gandurile negative ne pot ajuta sa anticipam o situatie negativa. Ele apar de multe ori sub forma unui scenariu si au ca rol principal exersarea si gasirea de solutii pentru anumite situatii de risc. Faptul ca ne gandim uneori ca ar putea avea loc un cutremur ne poate ajuta sa identificam cele mai bune decizii pe care le-am putea lua intr-o astfel de situatie. Constientizarea faptului ca imbatranim ne poate face sa ne gandim si la deschiderea unui fond de pensie. Astfel, gandurile negative, desi neplacute si chiar dureroase, ne ajuta sa ne pregatim pentru viitor. Totusi, daca acestea sunt prea multe, ne pot bloca capacitatea de a ne adapta la viata noastra prezenta.
Cum diminuezi gandirea negativa
Deoarece gandirea negativa are un rol in protectia noastra, ea nu trebuie eliminata total. Dar este important ca ea sa nu apara intr-o masura atat de mare, incat sa nu ne mai permita sa ne bucuram de ceea ce facem sau sa ne impiedice sa incercam lucruri noi.
In cazul in care va simtiti coplesiti de ganduri negative, puteti incerca sa vorbiti cu o persoana apropiata. De multe ori, atunci cand avem alaturi de noi pe cineva care asculta si intelege, ne simtim mai protejati si putem pune mai bine in perspectiva lucrurile. De asemenea, va puteti informa cu privire la lucrurile care va ingrijoreaza. S-ar putea sa descoperiti ca, in realitate, nu este vorba despre un pericol real. Aceste informatii le puteti utiliza pentru a va explica voua insiva ce anume nu este corect in rationamentul negativ si sa va creati un nou discurs pozitiv sau neutru. Incercati sa fiti atenti la ce se intampla in prezent in jurul vostru si cautati lucruri frumoase de care va puteti bucura. Daca sunteti atenti la prezent, gandurile negative, care in general au legatura cu viitorul, se pot diminua.
In cazul in care acestea persista si va influenteaza in mod negativ viata pentru o perioada mai lunga, puteti apela la un psihoterapeut. Acesta va poate ajuta sa identificati care este sursa ingrijorarilor si care sunt cele mai bune variante pentru a va simti mai bine.
Text: Ioana Bors, psihoterapeut