Cum scapi de mahmureală? Remedii pe care te poți baza
Dacă nu ți s-a întâmplat niciodată, cu siguranță ai auzit pe cineva care să spună „a fost ultima dată când am băut, nu mai beau în viața mea”. Desigur, totul părea o idee bună atunci când petrecerea era în toi și toată lumea se simțea bine, însă dimineața următoare lucrurile stau cu totul altfel. Durerile de cap sunt aproape insuportabile atunci când eșți mahmur, iar stomacul îți transmite tot felul de semnale care îți amplifică starea. În cazul în care simți că trebuie să vomiti, cel mai bine este să faci asta. Este un fel al organismului de a elimina toxinele, așa că te va ajuta.
Este foarte posibil să ai nevoie de un calmant dacă mahmureala este serioasă, așa că cel mai bine ar fi să ai la îndemână ibuprofen sau aspirină. Paracetamolul poate să afecteze negativ ficatul, asociat cu consumul de alcool. Dincolo de simptomele pe care le ai după ce aburii alcoolului nu mai pot întreține starea de bine, există posibilitatea să apară și altfel de probleme. De exemplu, performațele la serviciu îți pot fi afectate, iar predispoziția pentru ceartă este la cote destul de ridicate. Pentru că, până la urmă, ce chef să ai de orice și de oricine atunci când abia te poți da jos din pat și simți că ai capul mai greu că niciodată?
5 remedii care funcționează când ești afectat de mahmureală
Mahmureala nu poate fi vindecată în adevăratul sens al cuvântului, însă există anumite băuturi sau alimente care te pot pune pe picioare și pot ameliora starea de rău sau eventualele dureri. Unele remedii sunt deja celebre, întrând deja în cultura populară. Ciorba de potroace este considerată o tradiție în adevăratul sens al cuvântului, poate și pentru că este servită dimineața, după petrecerea de nuntă, când cei mai mulți oameni aleg să petreacă fără să numere paharele pe care le golesc.
Consumul responsabil de alcool ar trebui să fie ceva mai mult luat în seamă, în special dacă observăm efectele pe care le are, inclusiv pe termen lung. Dincolo de neplăcerile sau accidentele pe care le poate cauza o persoană sub influența alcoolului, dincolo de mahmureala de a doua zi, consumul exagerat de alcool poate să favorizeze declanșarea foarte multor boli extrem de grave.
Alimentele recomandate pentru mahmureală
Consumul de alcool blochează producerea unui hormon cu rol în stimularea hidratarii organismului. Atunci când intervine deshidratarea și pierderi de sodiu și potasiu, bananele vă pot fi de ajutor. Datorită cisteinei pe care o conțin, și ouăle sunt foarte recomandate pentru a mai reduce mahmureala. Castraveții murați, despre care foarte multă lume știe că ajută în astfel de situații, conțin mult sodiu și electroliți. De asemenea, și lichidul în care stau castraveții murați poate fi o alternativă.
Sunt mulți oameni care își revin foarte bine după ce consumă o ciorbă de burtă. Nucile conțin foarte mult magneziu, element care este redus în organism din cauza consumului de alcool. Un alt aliment recomandat pentru momentele de mahmureală este spanacul, datorită cantității impresionante de folat pe care o conține.
Băuturi recomandate persoanelor mahmure
În primul și-n primul rând, luând în calcul faptul că alcoolul deshidratează serios organismul, apa este unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva mahmurelii. Este recomandată apa alcalină sau apa plata cu conținut redus de sodiu. Poți apela și la băuturile energizante cu electroliți. O noapte de petrecere îți poate aduce amețeli, greață, senzația de extenuare, așa că e bine să ai la îndemână astfel de băuturi. Le poți găși în multe săli de sport dar și în supermarketuri. De asemenea, apa de cocoș este foarte indicată; conține la fel de mulți electroliți, însă mult mai puțin zahăr, ceea ce o face perfectă pentru cei care suferă din cauza mahmurelii.
Foarte recomandate sunt și sucurile de fructe sau cele de legume. În situația celor care beau cafea de obicei, este foarte bine să își păstreze obiceiul atunci când sunt mahmuri. Există chiar posibilitatea ca durerile de cap să se intensifice dacă nu își beau cafeaua. Pe de altă parte, cafeina dă organismului un plus de energie într-un moment în care e nevoie. Desigur, dacă eșți foarte deshidratat, cafeaua poate să îți înrăutăţească starea. De aceea, nu uita: este extrem de important să bei multă apă și înainte, și după petrecere. Apa carbogazoasă este și ea bună, pentru că acidul pe care îl conține ajută la diminuarea senzației de greață și a durerii de cap.
Ce activități poți face că să diminuezi efectele mahmurelii?
Probabil că poți începe cu un duş rece și, dacă îți permite starea, câteva exerciții fizice. Cel mai bine ar fi să ai grijă ca mahmureală să te prindă într-o zi liberă, pentru că dacă trebuie să mergi la serviciu poate fi un adevărat coșmar. Ideal ar fi să îți poți petrece ziua de mahmureală făcând yoga, ieșind la plimbare, citind o carte sau jucând jocuri video de exemplu.
Medicamente eficiente împotriva mahmurelii
Nu există niște medicamente anume pentru mahmureală, însă poți încerca unele pentru care nu ai nevoie de rețetă și care îți pot reduce simptomele. Antiinflamatoarele, ca de exemplu ibuprofenul și aspirina, au un efect pozitiv în tratatrea durerilor de cap și a celor musculare. De asemenea, aceste medicamente reduc inflamatiile interne. Pentru a nu irita stomacul, luați-le după ce ați mâncat, altfel riscați să dezvoltați ulcer gastric. De asemenea, poți apela la antiacizi pentru a neutraliza acidul gastric și pentru a diminua durerile de stomac, arsurile și indigestia. O altă alternativă o constituie administrarea de suplimente cu multivitamine după micul dejun.
Odihnește-te suficient pentru a scăpa de mahmureală
Așa cum am spus, ideal ar fi să nu trebuiască să mergi la serviciu într-o astfel de zi. Pentru că, ce poate fi mai bun decât un somn care să te treacă de momentele neplăcute provocate de mahmureală? Câteva ore te pot ajuta să depășeșți situația și să poți reveni la normal. Dacă este zi, închide geamurile, trage draperiile, pune-ți o muzică relaxantă și odihnește-te.
Ce poți face ca să previi mahmureala?
N-o să spun că cea mai bună metodă este să nu bei deloc alcool, pentru că altfel n-am mai vorbi despre mahmureală. Dar pentru că acesta este subiectul și pentru că vrei să știi ce poți face pentru a o preveni, iată: mănâncă ceva înainte de a merge la petrecere, bea constant suficientă apă, bea încet și cu pauze. Dacă vei mânca ceva înainte de a pleca de acasă, stomacul are asigurat un înveliș protector iar absorbția alcoolului în organism se va produce mai lent.
Teoretic, ar trebui să bei două pahare de apă la fiecare pahar cu alcool pe care îl consumi. Nu uita că apa nu poate fi înlocuită cu băuturi carbo-gazoase, care te-ar putea deshidrata și mai tare. Când bei, savurează băutura înainte de a trece prea repede la următorul pahar. Vrei să te distrezi, nu să te îmbeți și să treci printr-un episod groaznic de mahmureală a doua zi.