Cum scapi de obiceiul de a trăi în negativism
Există oameni puternici care își refac rapid starea de spirit după o criză existențială la muncă sau în familie. Parcă având un resort interior care îi ajută, se împotrivesc și celor mai grele lovituri ale vieții și par chiar mai puternici la final decât la început. De multe ori, acești oameni nu pot explica altora de unde vine această energie vitală.
Viață are pentru noi multe provocări, alături de ele venind la pachet și lovituri grele sub diferite forme: pierderea persoanelor dragi, nevoi financiare, pierderea libertății, abuzuri, traume, accidente diverse, boli incurabile sau grele…în toate aceste situații, ai nevoie de o forță interioară care să te ridice la suprafață. Cu cât insiști și cu cât mai mult faci afirmații negative, cu siguranță că nu vei vedea nimic pozitiv în viață.
În momentul în care apare o problemă în viața ta, doar de tine depinde alegerea următoare: rămâi la pământ cu scenariul tău negativ care nu te va face decât să cazi și mai jos, sau te ridici și fie te lupți, fie o iei de la capăt, încercând să înveți din ceea ce s-a întâmplat. E normal ca în prima fază să fii năucit, dar nu trebuie să rămâi așa! Șocul posttraumatic în orice tip de traumă durează un număr limitat de zile.
Putem controla aceste gânduri negative care nu fac decât să ne pericliteze existența?
Cu siguranță că da! Așa cum se afirmă în toate tratatele de psihologie, Eul folosește o serie de operațiuni denumite mecanisme de apărare pentru a-l proteja de efecte neplăcute și de angoase.
Încrederea în sine te face puternic!
Este foarte important să îți alegi cuvinte care au o conotație pozitivă. Nu începe comunicarea, la orice nivel ar fi ea, cu o negație. ”Nu-i așa că…?” Se spune că dacă transmiți în Univers un gând negativ, acesta se întoarce către tine cu efect de bumerang. Nu transmite semnale negative dacă vrei rezultate pozitive!
”La început a fost Cuvântul!” Unul bun, din ce știu eu! ”Să se facă lumină! Și s-a făcut lumină!”
Cuvintele ne influențează starea. Gândește-te ce simți când cineva te laudă sau îți face un compliment, iar apoi gândește-te ce simți când te cerți cu cineva sau când ești mustrat. Complicat, nu-i așa?
Atunci când avalanșa de negativism vine peste tine, încearcă printr-un ușor exercițiu să găsești un cuvânt bun sau cu un sens care să schimbe relația raportată la negație! Când ești întrebat ce faci, poți răspunde: ”Prost! Groaznic, îngrozitor! Mi-e silă!”, care sunt răspunsuri negative. Ce ar fi dacă de mâine ai răspunde POZITIV cu: ”Super! Foarte bine! Mă simt grozav! Sunt extaziat! Mă simt minunat!”? Cum crezi că te-ar percepe cei din jur?
Cuvintele negative au rolul de a-ți diminua din energie și, cum spuneam, doar de tine depinde dacă vrei să ai energie sau să fii epuizat. Oamenii nu îi iubesc pe cei care le taie elanul, care sunt apatici, care gândesc catastrofal. Acești oameni îți afectează Karma, nu te alătura lor!
Adu-ți aminte dacă ai fost vreodată atent la reacția celor din jur când te plângi de ceva. La început, toți sunt alături de tine, empatizează, te susțin, însă dacă o să continui, pentru tine viața devenind o permanentă văicăreală, vei vedea că la un moment dat ești singur! Nu te mai plânge: nimănui nu îi pasă de problemele tale! Tu cum te-ai simți să fii înconjurat de oameni triști, cărora nimic nu le convine și care nu reușesc nicicând să găsească un lucru bun în viața lor?
Găsește-ți prieteni care râd, care știu să glumească, să se relaxeze, să nu vadă lumea crispați, ca și când ziua de mâine nu ar mai fi. Persoanele negativiste se plâng de boli, de vreme, de politică… Dacă e soare, de ce e soare, dacă plouă, de ce plouă? Dacă merg la doctor și le spune că totul este bine, întreabă dacă sigur nu există ceva rău și acesta nu vrea să le comunice diagnosticul… Vrei să fii în această categorie? Tu alegi!