Cum se contruieste o casa de piatra
Cum orice cladire mare se construieste pe o temelie durabila pentru a-i sustine greutatea, asa presupunem ca o casnicie va fi cu atat mai sigura si mai trainica, cu cat are temelia mai solida pentru a sustine dificultatile inerente. Pana si vestile bune pot fi greutati in familie. De exemplu, vestea aparitiei unui nou membru al familiei atrage dupa sine pregatire financiara pentru asigurarea suportului de care viitorul copil are nevoie – hrana, imbracaminte, jucarii, mobilier adecvat, asigurare medicala, integrarea in sistemul de invatamant pentru asigurarea educatiei si multe altele. Viata de familie are propria incarcatura de nevoi si greutati.
O baza solida in vederea casatoriei implica:
Dragoste − O casatorie are nevoie de doi oameni care au decis sa se iubeasca.
Incredere – In legamantul casatoriei, increderea este foarte importanta. Ea trebuie sa existe atat la inceput, pentru ca determina juramintele celor doi, cat si ulterior − o mare parte se formeaza pe parcurs si se dezvolta in timp ce partenerii isi dovedesc unul altuia ca sunt demni de incredere. Aceasta, deci, nu vine automat, ci necesita timp si efort din partea partenerilor.
Daruire – Decizia de a intemeia o familie are nevoie de daruire totala. Partenerii trebuie sa fie dispusi sa renunte la bagajul din trecut si sa se inhame la responsabilitati noi, sa acorde suport si sprijin familiei pe care o intemeiaza si in care fiecare va coexista cu partenerul de viata. Jumatatile de masura, bagajul din trecut, amintirile sau regretele nedepasite vor crea sentimente de nesiguranta pemtru ambii parteneri.
Comunicare deschisa si sinceritate – Ambii parteneri implicati vor avea nevoie de comunicare sincera si deschisa. O astfel de comunicare, care sa favorizeze rezolvarea problemelor in mod oportun, invatarea din greseli, invatarea unul de la celalalt a diferitelor metode de a inlesni intelegerea, ascultarea activa etc., este necesara.
Pastrarea sexului incitant – Sexul in timpul casniciei poate fi mai placut si mai satisfacator decat inainte de aceasta, deoarece multi parteneri invata unul de la celalalt sa obtina placerea fizica. Confortul unei casnicii si siguranta raportului dintre parteneri pot sa invite la incercarea de lucruri noi si descoperirea unor placeri, iar cunoasterea mai amanuntita a corpului propriu, dar si pe al partenerului conduce la actiuni si senzatii tot mai placute.
Angajament – In cadrul casatoriei, angajamentul inseamna a pune nevoile celuilalt deasupra nevoilor personale, dar asta nu inseamna renuntarea la toate libertatile si alegerile personale. Concentrarea pe nevoile celuilalt inlatura iritarea si dezamagirea, demonstreaza ca celalalt conteaza. Angajamentul in aceasta unitate de familie este o necesitate.
Rabdare – Relatiile au nevoie de timp pentru a se consolida. Rabdarea partenerilor de a se cunoaste, de a invata unul de la celalalt va conduce la armonizarea relatiei si la o casnicie frumoasa.
Convingeri puternice – Cercetarile arata ca, atunci cand cuplurile au convingeri religioase puternice, este mult mai probabil ca ele sa reziste mai mult timp unite, comparativ cu celelalte cupluri.
De asemenea, cuplurile cu un sistem moral solid si sistem de valori comune experimenteaza o directie si un confort anume si beneficiaza de o fundatie solida pentru casnicia lor care poate face fata furtunilor vietii.
Text: Psiholog Ionela-Janina Sabou