Cum se dezvolta vederea la bebelusi
Vazul este unul dintre cele cinci simturi si este o componenta importanta a modului in care cel mic interactioneaza si se invata cu lumea din jurul sau. Ca si restul simturilor, vazul este posibil doar atunci cand toate componentele sale functioneaza. Receptorul informatiilor vizuale este ochiul, care transmite informatia catre o zona speciala a creierului, prin intermediul unei cai nervoase − nervul optic.
Cum si cand se dezvolta ochii unui bebelus
Dezvoltarea acestor componente ale aparatului vizual incepe inca din viata intrauterina. Fatul incepe sa deschida ochii si sa reactioneaze la stimuli luminosi veniti din afara corpului mamei, fenomen resimtit de unele femei prin miscari fetale declansate de aprinsul luminii seara.
Spre deosebire de celelalte simturi, vazul nu este complet dezvoltat atunci cand bebelusul se naste, este nevoie de timp pentru ca toate functiile ochiului sa fie deprinse. Bebelusii trebuie sa invete singuri sa focalizeze imaginea, sa miste ochii cu precizie si sa integreze informatia primita de la ambii ochi. Astfel, vederea se dezvolta in etape, de la nastere si pana la aproximativ 24 de luni de viata.
Dezvoltarea vederii la nastere
Contrar credintelor populare, bebelusii vad inca de la nastere, chiar daca vederea lor este destul de mult diferita fata de cea a copiilor mai mari sau a adultilor. Ei vad usor in ceata, pot distinge culori, in principal rosu sau alte culori aprinse, iar distanta maxima la care ei pot sa vada variaza intre 20 si 30 cm. Coordonarea miscarilor celor doi globi oculari este si ea deficitara la inceput, motiv pentru care este posibil ca unii nou-nascuti sa dea semne de strabism sau sa prezinte alte tipuri de miscari lipsite de coordonare.
Vazul pana la varsta de un an
La sfarsitul primelor patru luni de viata, vazul se imbunatateste simtitor, miscarile ochilor fiind mult mai bine coordonate, bebelusii incepand sa urmareasca obiecte si sa intinda mana dupa ele, majoritatea reusind sa faca asta in jurul varstei de 3 luni.
In perioada 5-8 luni de viata continua dezvoltarea vazului, mai ales in relatie cu miscarile pe care bebelusii incep sa le faca. Ei invata in aceasta perioada cum sa coreleze vazul cu miscarea mainilor, a picioarelor si a corpului. Apare si dezvoltarea vazului in profunzime sau in spatiu, extrem de important atunci cand cei mici incep sa mearga de-a busilea si trebuie sa invete sa se raporteze la obiectele mari si mici din jurul lor.
Pana la varsta de un an, majoritatea bebelusilor stiu sa se ridice singuri in picioare si pot sa apuce obiecte mici si mari. Ei stiu sa aprecieze distante si pot sa arunce obiecte cu precizie.
Intre varsta de 1 si 2 ani, copiii descopera multe despre imprejurimile lor si se folosesc in mare parte de vaz pentru a reusi asta. Pana la aceasta varsta, cei mici deosebesc bine obiecte si persoane, deseneaza si urmaresc cu interes cartile de povesti.
Nu toti copiii sunt la fel, asa ca nu este cazul ca parintii sa se alarmeze daca cei mici nu invata sa faca anumite lucruri pana la o varsta exact prestabilita.
Cand este cazul sa va ingrijorati:
- Cel mic nu urmareste cu privirea pana la varsta de 4 luni;
- Prezinta secretii purulente la nivelul ochilor;
- Da dovada de sensibilitate permanenta la lumina;
- Prezinta miscari ale ochilor care par lipsite de coordonare dupa varsta de 3 luni;
- Sesizati o culoare alba a pupilei.
Citeste si Stadiile dezvoltarii copilului
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru