Cum se diagnosticheaza cancerul mamar inflamator (mastita carcinomatoasa)?
Cancerul mamar inflamator sau mastita carcinomatoasa reprezinta o forma de boala agresiva in care celulele canceroase blocheaza vasele limfatice de la nivelul sanului. Incidenta de aparitie a mastitei carcinomatoase este de cca 1-5% din cancerele diagnosticate, majoritatea fiind cancere ductale invazive, cu punct de pornire din canalele galactofore. Mastita carcinomatoasa are, de obicei, o evolutie rapida, uneori fulminanta – saptamani – luni.
Mastita carcinomatoasa poate afecta atat femeile, cat si barbatii, desi la acestia din urma incidenta de aparitie a cancerului este mai mica. Media de varsta de aparitie a mastitei carcinomatoase este in jur de 57 de ani si sunt vizate preponderent pacientele cu exces ponderal. Rasa afro-americana pare sa fie mai des afectata decat rasa alba, iar cazurile sunt diagnosticate la varste mai mici (cca 54 ani). De asemenea, mastita carcinomatoasa reprezinta, de obicei, o forma de cancer mamar hormon-negativa, insemnand ca terapiile hormonale folosite pentru a stopa cresterea tumorala nu vor avea efectele scontate.
Mastita carcinomatoasa – simptome
Simptomele mastitei carcinomatoase constau in edem mamar pronuntat, insotit de eritem local (roseata). Acesta poate fi localizat sau poate cuprinde intreaga masa mamara. Tegumentul supraiacent devine rosu-violaceu, infiltrat, cu aspect de „coaja de portocala”. Aceste simptome apar ca urmare a acumularii de lichid limfatic in glanda mamara, din cauza imposibilitatii drenarii normale prin canalele limfatice. Canalele limfatice sunt invadate si blocate de celulele canceroase. Uneori, in masa de tesut mamar edematiat se poate palpa o formatiune tumorala, insa, de cele mai multe ori, acest lucru este imposibil din cauza edemului masiv.
Debutul mastitei carcinomatoase se poate insoti de cresterea marcata in volum a sanului afectat, senzatie de durere, arsura sau intepatura, iar mamelonul se poate invagina. Uneori, se pot palpa ganglionii tumefiati la nivelul axilei sau in zona claviculara.
Mastita carcinomatoasa – diagnostic
Diagnosticul mastitei carcinomatoase poate fi uneori dificil din cauza faptului ca simptomele mentionate pot aparea si in alte patologii sau tipuri de cancer. Dupa cum am mentionat, frecvent, nu se poate palpa o formatiune tumorala mamara si, de multe ori, aceasta, chiar daca exista, scapa mamografiei de rutina. Densitatea mamara crescuta intalnita frecvent la pacientele afectate face si mai dificila interpretarea mamografica. Progresia rapida si agresiva a mastitei carcinomatoase poate face ca ea sa apara la scurt timp dupa un control clinic si mamografic normal, inducand in eroare pacienta care este convinsa ca totul este in regula. De asemenea, frecvent, poate fi confundata cu mastita (cu etiologie infectioasa) sau cu alte forme de cancer mamar in stadiu local avansat.
Pentru a eficientiza metoda de diagnostic, au fost propuse cateva criterii minime de diagnostic: instalare si progresie rapida a limfedemului mamar, insotit de roseata si tegument cu aspect de „coaja de portocala”; debut sub 6 luni; eritemul acopera cel putin o treime din suprafata sanului; biopsia initiala arata carcinom invaziv.
Metodele imagistice de diagnostic includ mamografie bilaterala diagnostica, ecografie mamara si examen computer tomograf (CT) sau PET pentru a evalua invazia osoasa sau in alte organe. Este important ca diagnosticul sa fie stabilit cat mai corect si rapid, precum si o stadializare atenta a bolii pentru a putea evalua un plan de tratament si a face un prognostic vizavi de raspunsul la tratament, riscul de recurenta si supravietuire pe termen lung.
Mastita carcinomatoasa – tratament
Tratamentul mastitei carcinomatoase presupune o abordare multimodala. De prima intentie se administreaza tratament chimioterapic, cu rolul de a micsora tumora, urmat de interventie chirurgicala de indepartare a sanului si apoi radioterapie. Studiile de specialitate arata ca acest mod de tratament multimodal asigura o rata mai mare de succes si procente mai mari de supravietuire. Interventia chirurgicala consta in extirparea completa a sanului, insotita de evidare ganglionara (mastectomie radicala). In cazurile selectate, in care biopsiile arata ca celulele canceroase sunt hormon-pozitive, se poate asocia terapie hormonala, cu rol de a bloca cresterea acestora.
Prognosticul in cazurile de mastita carcinomatoasa este, de obicei, rezervat. Acest lucru se datoreaza agresivitatii bolii si a rapiditatii cu care se raspandeste la alte organe. Supravietuirea la 5 ani este, de asemenea, scazuta, de 2-3 ori fata de pacientele diagnosticate cu alte tipuri de cancer mamar. Prognosticul este influentat de stadiul tumoral la momentul diagnosticarii bolii (std III are un prognostic mai bun decat std IV), etnia si tipul de tratament folosit – s-a dovedit ca tratamentul multimodal asigura o rata de succes si o supravietuire mai buna decat folosirea izolata a variantelor de tratament.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie