Cum se formeaza mentalitatea de invingator?
Tu ce fel de mentalitate ai?
Evalueaza atent urmatoarele doua afirmatii si spune pe care o agreezi mai mult:
1. Pot schimba oricand aspecte ce tin de felul meu de a fi.
2. Eu asa sunt si nu ma pot schimba.
Ai ales-o pe prima? Felicitari, ai o mentalitate flexibila, de invingator! Crezi ca insusirile, inteligenta si abilitatile tale se pot imbunatati, nu sunt batute in cuie. Carol Dweck, profesoara de psihologie la Stanford, a lansat teoria conform careia mentalitatea oamenilor este de doua feluri: rigida si flexibila. Mentalitatea este, de fapt, un set de convingeri cu privire la propria persoana. Daca tu crezi ca talentul, inteligenta si insusirile tale fundamentale nu pot fi schimbate, atunci probabil ai o mentalitate rigida si incerci sa iti dovedesti mereu calitatile in fata ta si a celorlalti in loc sa te dezvolti. Daca ai o mentalitate flexibila, consideri ca prin practica si stradanie iti poti dezvolta potentialul si te poti perfectiona incontinuu. Oamenii cu mentalitate flexibila au o dorinta puternica de a-si depasi limitele, chiar si atunci cand nu le merge bine, sunt maleabili si deschisi spre a invata lucruri noi. Aceasta este mentalitatea care ii face pe oameni sa fie infloritori pana si in cele mai grele momente ale vietii lor.
Convingerile sunt cheia fericirii (sau a nefericirii)
Modul cum te raportezi la succes sau la esec spune mult despre mentalitatea ta. Persoanele cu un set mental rigid cred despre sine ca sunt speciale, superioare, valoroase, aleg succesul in locul dezvoltarii personale. Pun mare pret pe rezultat, nu pe proces si incearca sa demonstreze ca sunt mai bune decat ceilalti. Succesul le arata ca trasaturile lor rigide sunt mai bune decat ale altora.
„Daca succesul te face sa fii cineva, cine esti cand nu il ai?” „Daca in cazul unui succes spui despre tine ca esti destept si talentat, ce spui in cazul unui esec?” Evident, esecul poate fi traumatizant pentru cei cu mentalitate rigida. In loc sa traga invataminte din esecul lor, ei vor incerca sa isi reconsolideze respectul de sine si se vor compara cu cei mai slabi decat ei sau vor da vina pe altii, cautandu-si scuze. Infrangerea doare si pentru cei cu mentalitate de invingator, numai ca ei isi mobilizeaza resursele sa vada unde au gresit, sa schimbe strategiile si sa depuna mai mult efort pentru a reusi data viitoare. Oamenii se nasc cu temperamente si aptitudini diferite, dar ceea ce ii poarta mai departe in viata sunt experienta, practica si efortul.
Cultiva-ti mentalitatea de invingator!
Evita etichetele pozitive sau negative deoarece iti limiteaza gandirea. Te poti considera stralucit, talentat sau nepriceput, dar acest lucru iti rapeste placerea pentru provocari. Exista situatii in care simti ca esti total neindemanatic, natarau, stupid. Nu te judeca, gandeste-te la invatare si perfectionare si munceste mai mult pentru a depasi obstacolele.
Renunta la gandirea in termeni de bine si rau. Suntem fiinte umane imperfecte si nu orice greseala inseamna o nenorocire, ci un indiciu referitor la cum poti sa faci mai bine altadata.
Invata din criticile constructive. Daca te feresti de feedbackul sincer si constructiv, nu vei stii cum sa procedezi data viitoare, cum sa repari sau cum sa realizezi un produs mai bun.
Inspira-te din succesul celorlalti. Cauta modele reale in jurul tau si vezi ce strategii ingenioase au folosit si cat efort au depus sa reuseasca in ceea ce si-au propus.
Alimenteaza-te cu o nesfarsita curiozitate si sete de provocari. Cu totii avem interese, care, daca le protejam, pot inflori si scoate la iveala adevarate capacitati.
Text: Psiholog Dana Comanescu