Cum se invinge teama de regret
Daca nu fac acum asta, imi va parea rau!
Teama de regret, ne determina sa luam o decizie prea devreme sau fara o analiza suficienta. Teama de un regret pe care il anticipam ca se poate intampla in viitor, ne poate impinge sa facem lucruri fara a le cantari prea mult, iar consecintele reale chiar sa duca la un regret. In aceasta balanta a regretelor – cel preconizat si cel real – nu putem interveni decat cu o constientizare mai mare a acestei temeri si a impulsului asociat care ne conduce actiunea. Atunci cand nu putem minimaliza regretul, adica nu putem interveni in recadrarea situatiei si a perceptiei noastre asupra ei, putem genera cat mai multe optiuni posibile astfel incat sa nu regretam alegerea intre prea putine alternative. Minimalizarea regretului poate fi facuta prin maximizarea optiunilor si de asemenea minimalizarea riscurilor ce pot aparea in urma unor decizii pripite prin maximizarea constiintei posibilelor capcane.
Controlul impulsului temerii de regret ne poate organiza viata. Frica de regret poate avea radacina in incertitudine si atunci explorand cat mai multe optiuni ne vom ajuta sa nu decidem prematur si sa cadem in capcana unor incertitudini reale. Din perspectiva analizei deciziei, pot fi intalnite doua efecte ale acestei temeri si anume: teama de regret poate duce la actiuni pripite fara a lua in calcul si alte posibilitati, sau la un flux abundent de analiza a posibilitatilor si la o posibila paralizie a deciziei. Atunci cand nu poate fi inteleasa aceata fina demarcatie sau intelegere a regretului ca o emotie utila se recomanda deciziile cu impact redus, pentru a nu fi supusi ulterior unor regrete greu de gestionat. Am putea sa ne privim mai cu atentie, sa ne intelegem mai bine si sa decidem daca exista schimbari majore pe care dorim sa le accesam. Regretul ne poate impinge sa ne imbunatatim pe noi insine sau situatiile in care suntem, insa regretul anticipat poate deturna decizii. Luarea deciziilor pentru a deturna regretul din viitor, poate fi o conditie de auto-limitare. Regretul anticipat este o emotie puternica care ne poate determina sa evitam riscul, sa scadem asteptarile, sa ne indreptam spre cunostintele familiare si care ne tine departe de experiente noi si interesante (Dr. Jeremy Dean).
Teama de regret nu este o emotie retrospectiva ci poate fi o emotie puternica care afecteaza comportamentul nostru „aici si acum”, deoarece avem aceasta putere de a anticipa regretul in viitor pe care in mod natural incercam sa-l evitam. Dr. Jeremy Dean exemplifică aceasta teorie printr-un exemplu de studiu simplu in care participantii au primit niste bilete la loterie, organizate in asa fel incat o persoana sa poata castiga. Apoi participantii au fost intrebati daca ar schimba biletul cu un altul cu sanse identice de a castiga. (Bar-Hillel & Neter, 1996 ). Mai putin de jumatate din participanti au schimbat biletul, chiar daca au fost incurajati prin unele stimulente. Apoi experimentul a fost repetat cu alti participanti carora li s-a dat in locul biletelor de loterie niste pixuri. In aceasta conditie peste 90% din participanti au fost de acord sa schimbe pixurile. Autorul explica de ce aceasta diferenta uriasa. Un pix ramane un pix, insa un bilet la loterie nu este doar un bilet la loterie. Chiar daca toti participantii avea sanse egale de castig, frica i-a determinat sa nu ia decizii in acel moment. Anticiparea regretului a oprit schimbarea biletelor.
J.Dean spune: „Oamenii se lauda uneori ca nu au regrete, ceea ce nu este de crezut. Dar as vrea sa aud ca oamenii spun ca nu au regrete anticipate. Ar fi ceva de care sa fim mandri.” (https://www.spring.org.uk/2012/01/the-amazing-power-of-regret-to-shape-our-future.php).
Citeste si Ce regreta femeile dupa 40 de ani?
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog