Cum se manifesta si ce este hirsutismul?
Hirsutismul este reprezentat de cresterea parului in exces in zonele corpului sensibile la hormonii androgeni, cum ar fi barba sau buza superioara (regiunea mustatii). Virilizarea este reprezentata de hirsutism care se asociaza cu ingrosarea vocii, hipertrofierea clitorisului, dezvoltarea tipic masculina a musculaturii. Femeile au hirsutism in proportie de 15%, in mare parte aceste manifestari avand o cauza familiala, determinata de sindromul ovarelor polichistice sau hirsutism idiopatic. Femeile care au varianta familiala au in general menstruatii normale si nu prezinta dereglari hormonale; in schimb, cele cu hirsutism idiopatic au o crestere a productiei ovariene de testosteron.
Hirsutismul reprezinta o manifestare comuna a sindromului ovarelor polichistice; un numar mic de pacientele pot prezenta o virilizare din cauza productiei excesive de androgeni atat la nivelul ovarului, cat si suprarenalelor.
Cauze de hirsutism
Hirsutismul fara virilizare – conditii patologice:
• afectiuni ovariene:
– sindromul ovarelor polichistice
– hipertecoza se manifesta prin cresterea firelor de par de tip terminal pe o arie mai intinsa decat in cazul hirsutismului adevarat. Poate sa mai apara si in caz de infometare.
– sindromul Hair-An este reprezentat de manifestari clinice de hiperandrogenism, asociat cu rezistenta la insulina si acanthosis nigricans.
• afectiuni hipotalamo-hipofizare:
– acromegalia
– boala Cushing
• afectiuni suprarenaliene:
– hiperplazia congenitala suprarenala tardiva
– hidroxilaza reprezinta 5% din cazurile de hirsutism
• afectiuni tiroidiene:
– hipertiroidismul
Hirsutismul cu virilizare – conditii patologice:
• afectiuni suprarenale:
– hiperplazie suprarenala congenitala
– adenomul sau carcinomul suprarenal
• boli ovariene:
– tumori ovariene virilizante
– sindromul ovarelor polichistice
Hirsutismul cu sau fara virilizare se intalneste la femeile care folosesc steroizi anabolizanti sau alte medicamente cu activitate androgenica. Instalarea rapida a hirsutismului si a virilizarii sugereaza existenta unei tumori virilizante ovariene sau suprarenale.
Principiu de diagnostic
Diagnosticul de hirsutism se pune in urma analizelor de laborator care includ masurarea testosteronului seric, DHEAS si a 17-α-hidroxiprogesteronului. Atunci cand valorile celor trei hormoni sunt in concentratii normale, vorbim de hirsutism idiopatic sau sindromul ovarelor polichistice. Daca pacientele au valori crescute ale testosteronului seric, dar cu niveluri normale ale DHEAS sau 17-α-hidroxiprogesteron, au, de regula, neoplasm ovarian sau hipertecoza ovariana, in timp se pacientele cu valori mari ale primilor doi hormoni indica prezenta unui neoplasm suprarenal sau hiperplazie suprarenala congenitala.
Metode de tratament
Tratamentul de electie al neoplasmelor ovariene este extiparea chirurgicala, iar in cazul pacientelor cu hiperplazie suprarenala congenitala se instituie tratament de substitutie cu glucocorticoizi pentru supresia productiei de ACTH si inhibarea consecutiva a productiei de androgeni suprarenali. Tratamentul celorlalte cauze de hirsutism consta in terapia medicamentoasa la care se adauga cea cosmetica. Tratamentele cosmetice implica decolorarea parului in regiunea fetei, epilare sub diverse forme. Terapia farmacologica consta in supresie hormonala cu ajutorul contraceptivelor orale, glucocorticoizilor, agonistilor retard de GnRH si ketoconazol. Trebuie stiut ca turnoverul firului de par este scazut, iar pacientele trebuie informate ca sunt necesare intre 3 si 6 luni pana cand un tratament poate fi considerat eficient.
Citeste aici care sunt simptomele excesului de estrogeni.
Text: Dr. Hetea Andreea – Obstetrica-Ginecologie