Cum se masoara temperatura bazala?
Temperatura bazala sau curba termica bazala reprezinta o metoda ieftina si simpla care are ca scop aprecierea existentei ovulatiei. In perioada premenstruala, temperatura bazala creste, acest lucru fiind datorat actiunii progesteronului care este secretat de corpul galben postovulator. Atunci cand se administreaza progesteron natural parenteral, se inregistreaza o crestere a temperaturii bazale in ziua urmatoare administrarii, cu 4-6 zecimi de grad.
Concentratia plasmatica de progesteron suficienta pentru a produce cresterea temperaturii este de 3 ng/ml. Curba termica furnizeaza ginecologului o serie de informatii importante:
● depisteaza ciclurile anovulatorii;
● determina perioada in care are loc ovulatia si daca aceasta se produce;
● depisteaza precoce o sarcina;
● permite studiul ciclurilor menstruale lungi/scurte;
● precizeaza existenta si durata corpului galben;
● studiaza amenoreea de alta cauza decat sarcina;
● precizeaza perioada optima in care se realizeaza anumite investigatii: dozajul hormonal se face in functie de curba termica. Astfel ca, in prima parte a ciclului menstrual, este indicata dozarea estradiolului, FSH-ului, LH-ului, a prolactinei si a adrogenilor, iar in a doua parte a ciclului menstrual, cand se produce si cresterea temperaturii bazale, dozarea progesteronului plasmatic.
Cum se constata tehnic temperatura bazala
Atat temperatura vaginala, cat si cea rectala se determina zilnic, aproximativ la aceeasi ora, dimineata, inainte de a incepe alte activitati, cu acelasi termometru. Masurarea temperaturii bazale se incepe din prima zi a menstruatiei, iar valorile obtinute se noteaza pe grafic si astfel ca, pe parcursul unui ciclu menstrual, va rezulta o curba. Procedura trebuie sa se efectueze pe parcursul a 2-3 cicluri mentruale pentru a trage concluzii pertinente.
Alte cauze care duc la o crestere a temperaturii bazale:
● sindrom gripal, viroza respiratorie;
● angina;
● tratamente cu progesteron sau hormoni tiroidieni in doze mari;
● infectii dentare.
Curba termica bazala poate fi influentata si de un orar neregulat in care pacienta lucreaza noaptea si nu respecta regulile de determinare.
Fazele curbei termice bazale
Curba termica normala are doua faze si o perioada intermediara:
● prima faza este hipotermica, in medie 36,5 ºC, si incepe din primele zile ale ciclului menstrual. Durata acestei faze rezulta scazand din durata ciclului menstrual 14 zile. Cea mai mica temperatura pe grafic poarta denumirea de Nadir. Aceasta prima faza concorda cu dezvoltarea foliculului ovarian.
● a doua faza este hipertermica, fiind legata de actiunea progesteronului asupra centrului hipotermic al termoreglarii. Durata acestei faze este, in medie, de 14 zile si incepe din perioada postovulatorie si premenstruala pana in primele zile ale menstruatiei.
● faza intermediara corespunde perioadei de ovulatie si poate varia intre 3 si 5 zile, dar la unele femei poate dura doar o zi.
Cand curba termica este foarte inalta sau foarte joasa, dar bifazica, trebuie considerata normala. Atunci cand corpul galben si ovulatia sunt absente, curba termica bazala este monofazica, fara decalaj, iar ciclul menstrual in acest caz poate sa fie regulat sau neregulat.
Text: Dr. Hetea Andreea – Obstetrica-Ginecologie