Cum se modifica gustul si mirosul in timpul sarcinii?
Senzatia de gust si senzatia de miros fac parte din totalul celor 5 simturi ce definesc evolutia speciei umane, aceste 5 simturi fiind: vazul, pipaitul, auzul, mirosul si gustul.
Mirosul presupune practic sesizarea caracteristicilor vaporilor unei substante de catre mucoasa olfactiva, caracteristici ce sunt esentiale in clasarea acestor substante volatile, insotite de arome specifice.
Gustul presupune capacitatea organismului uman de a depista si diferentia alimentele pe baza caracteristicii acestora de a se dizolva in saliva si de a fi detectate de papilele gustative ce alcatuiesc mucoasa bucala. Pentru a defini si cuantifica capacitatea unui pacient de a diferentia gusturile, specialistii au intocmit o harta ce cuprinde zonele topografiei limbii ce sunt specifice fiecarui gust in parte si anume:
– zone strict specializate in sesizarea gustului de acru;
– zone strict specializate in sesizarea gustului de amar;
– zone strict specializate in sesizarea gustului de dulce;
– zone strict specializate in sesizarea gustului de sarat;
– zone strict specializate in sesizarea gustului umami.
Fiecare zona este stimulata strict doar de de substante ce au capacitatea de a se dizolva in saliva, relatia dintre aceste substante si zonele de sesizare a gustului fiind urmatoarea:
• Pentru stimularea zonei responsabile de sesizarea gustului acru este necesar contactul cu acizi
• Pentru stimularea zonei responsabile de sesizarea gustului amar este necesar contactul cu tanini
• Pentru stimularea zonei responsabile de sesizarea gustului dulce este necesar contactul cu zaharuri
• Pentru stimularea zonei responsabile de sesizarea gustului sarat este necesar contactul cu baze
• Pentru stimularea zonei responsabile de sesizarea gustului umami este necesar contactul cu monoglutamatul de sodiu.
In perioada gravidiei, in organismul pacientei au loc modificari hormonale fapt ce determina influentarea relatiei dintre substantele enumerate anterior si care au rol in potentarea papilelor gustative aflate in zona geografica a limbii responsabila de fiecare gust in parte. De asemenea, o importanta deosebita in scaderea sau cresterea sensibilitatii gustative a pragului de detectie a substantelor cu rol de stimul o are si statusul mental si psihologic al gravidei, astfel acesta putand asocia in mod eronat diverse alimente cu senzații ce pot crea stari de greata sau de voma numai la simpla detectie a vaporilor ce influenteaza mirosul acestor substante. Asadar pentru ca o substanta sa provoace greata doar la simpla vedere, cum este perioada specifica gravidiei, aceea substanta trebuie sa indeplineasca 2 conditii esentiale, si anume:
1- Substanta in cauza aflata in alimentul respectiv ce provoaca starea de greata trebuie sa emane vapori;
2- Substanta ce provoaca starea de greata trebuie sa fie dizolvabila in saliva.
Daca substanta ce intra in compozitia alimentului respectiv, ce provoaca greata, indeplineste aceste doua conditii minimale si totodata are loc o expunere prelungita peste valoarea maxima de prag tolerata de catre papilele gustative sau mucoasa olfactiva, gravida va asocia alimentul respectiv intr-un mod eronat, ca pe un factor generator de disconfort.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea – Obstetrica Ginecologie