Cum se pregateste o viitoare mamica pentru nastere?
Gravida trebuie sa fie informata si sfatuita inca de la inceputul sarcinii de medicul ginecolog despre modul in care poate naste, adica nastere vaginala sau nastere prin operatie cezariana.
Consiliere pentru gravida
Gravida trebuie sa fie consiliata cu privire la tipul de anestezie in functie de modul nasterii. Astfel, viitoarele mame pot beneficia de anestezie peridurala pe perioada travaliului in cazul in care au optat pentru o nastere vaginala, acest tip de anestezie putand fi recomandat si in cazul operatiei cezariene. Anestezia generala este utilizata rareori in operatiile cezariene, ea fiind inlocuita cu rahianestezia. Medicul care ingrijeste sarcina trebuie sa informeze gravida despre beneficiile alaptatului si perioada post-partum, cat si despre contraindicatiile alaptatului. Sunt recomandate si promovate cursurile de educatie prenatala care sunt efectuate de personal specializat. La acestea pot participa ambii parinti, oferindu-le un plus de informatie legata de sarcina si nastere.
Gravida cu sarcina cu risc obstetrical crescut ar trebui sa beneficieze de o urmarire atenta in ultmul trimestru, in functie de patologiile asociate. Este esentiala monitorizarea externa a fatului, mai ales cand gravida nu percepe sau percepe diminuat miscarile active fetale, care include testul de non-stres si ecografia fetala. Cele doua teste paraclinice coroborate pot ghida catre o conduita corecta. In cazul in care se constata o suferinta fetala, se impune terminarea nasterii inainte de data probabila prin inducerea travaliului sau prin operatie cezariana. In astfel de cazuri se intruneste o comisie multidisciplinara formata din medicul obstetrician, medicul neonatolog si anestezist care stabileste modul de nastere cel mai indicat atat pentru fat, cat si pentru mama.
Indicatie de operatie cezariana
Atunci cand discutam despre o indicatie de operatie cezariana, pentru placenta praevia, uter cicatricial sau dublu cicatricial, este recomandata programarea interventiei dupa 38 de saptamani de sarcina, astfel fiind evitate riscurile unei interventii de urgenta. Sunt incurajate si sustinute mamele care vor sa nasca natural dupa o operatie cezariana, insa medicul obstetrician trebuie sa analizeze cazul individual cand gravida intra in travaliu. Parturienta trebuie sa fie informata de beneficiile nasterii naturale, dar si de complicatiile care pot sa apara pe parcursul travaliului. O operatie cezariana in antecedente poate determina un risc crescut de complicatii la sarcina ulterioara, precum: ruptura uterina, placenta praevia, placenta accreta/percreta/increta.
In trimestrul trei de sarcina, se recomanda consultul vaginal doar daca se impune cel cu valvele, adica daca gravida prezinta contractii uterine sau pierde sange pe cale vaginala, si trebuie evitat tactul vaginal, deoarece acesta reprezinta o sursa de contaminare la nivelul colului si vaginului, ducand la un risc crescut de corioamnionita.
In ghidurile actuale nu se recomanda epiziotomie profilactica, deoarece s-a demonstrat ca nu previne incontinenta urinara de efort sau tulburarile de statica pelvina, ci, din contra, se asociaza cu complicatii precum: hematom, infectie, leziune de sfincter anal si rect, fistula recto-vaginala.
Exista in cultura populara mitul potrivit caruia gravidelor cu risc obstetrical crescut trebuie sa li se indice repaus la pat pe parcursul sarcini. Aceasta cutuma este descurajata de noile studii care sustin ca aceasta conduita creste riscul de tromboza venoasa si, implicit, scade calitatea vietii.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie