Cum se produce infectarea cu HPV?
Human Papilloma Virus (HPV) este unul dintre cele mai comune virusuri transmise pe cale sexuala. Un procent foarte mare din populatie este infectat cu HPV, deoarece orice persoana care a avut vreodata contact genital cu o alta persoan? il poate dobandi, indiferent ca este femeie sau barbat. O persoana poate prezenta HPV chiar si la mai multi ani de la un contact sexual infectant, chiar daca nu a mai avut relatii sexuale de o perioada lunga de timp, pentru ca lipseste simptomatologia.
Papilloma Uman este un virus frecvent intalnit ce cauzeaza anomalii ale celulelor sau tumori la nivelul pielii, modificari ale tesuturilor de la nivelul membrelor superioare si inferioare, corzilor vocale, gurii si organelor genitale. Pana acum au fost identificate peste 60 de tipuri de HPV, fiecare tip infectand o anumita parte a corpului.
Infectarea are loc prin contactul cu persoane sau suprafete infectate si se realizeaza numai daca tegumentul este traumatizat, fiind frecventa la persoanele care utilizeaza piscine.
In Statele Unite se crede ca cel putin 75% din populatia activa sexual a fost infectata la un moment dat in viata cu HPV si este considerata cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala.
Nu toate cazurile de infectie duc la dezvoltarea de negi si cancer. Regiunea genitala este infectata cu tipurile de HPV care se transmit in primul rand pe cale sexuala. Cateodata, o gravida ii poate transmite virusul noul-nascutului in timpul nasterii vaginale. Bebelusul expus la HPV dezvolta foarte rar condiloame in gat sau la nivelul corzilor vocale.
Deoarece sistemul imunitar poate sa combata efectele unei infectii cu HPV, nu se stie cu exactitate cate persoane sunt infectate la ora actuala.
Factori determinanti ai infectiei cu HPV:
Femei :
· varsta tanara (in special 20-24 ani)
· numarul ridicat de parteneri sexuali recenti si in total;
· varsta frageda la primul contact sexual;
· comportamentul sexual al partenerului (partenere multiple);
· fumatul;
· administrarea anticonceptionalelor orale;
· parteneri sexuali necircumcisi.
Barbati:
· varsta tanara (in special 25-29 de ani);
· numarul ridicat al partenerelor sexuale;
· lipsa circumciziei.
Cum se manifesta infectiile cu HPV?
Verucile genitale apar ca mici umflaturi, carnoase, uneori extinse si cu aspect conopidiform sau pot sa apara pe orice suprafata expusa sexual. De obicei, acestea nu provoaca niciun simptom, insa uneori pot fi insotite de arsuri, mancarimi sau de sensibilitate in zona afectata.
In cazul cancerului genital la femei in stadii incipiente, HPV poate fi suspectat de schimbarile care apar pe un frotiu Papanicolau. Testul Papanicolau nu a fost conceput pentru a detecta HPV, ci are rolul de a evidentia modificarile celulare de malignitate in stadii cat mai precoce. Testarea ADN-HPV este metoda de identificare a prezentei HPV.
Majoritatea informatiilor despre HPV se refera la femei, insa si barbatii pot avea probleme din cauza infectiei cu HPV: vegeta?ii veneriene si chiar cancer genital. Cateva tipuri de HPV pot determina cancer anal sau penian la barbati. Acestia trebuie sa inteleaga cum se poate reduce riscul infectiei cu HPV: fata de barbatii care au ca partenere doar femei, riscul de cancer anal este de 17 ori mai mare la homosexuali activi sexual si la bisexuali.
Atentie: Cercetarile stiintifice au demonstrat ca bauturile alcoolice si fumatul favorizeaza invazia HPV. Combinatia intre alcool, tigari , HPV si celulele epiteliale din gura reprezinta formula care poate duce la aparitia cancerului oral!