Cum se realizeaza corect igiena intima a bebelusilor
Igiena intima la bebelusi este foarte importanta si pentru ca zona genitala a fetitelor este ingrijita diferit de cea a baietilor, trebuie sa se respecte cateva reguli esentiale de igiena, in functie de sexul copilului. Zona genitala este o zona foarte sensibila, predispusa infectiilor si problemelor dermatologice, motiv pentru care trebuie sa primeasca ingrijirea cuvenita. Igiena este importanta, dar nici spalarea in exces nu este benefica, deci trebuie gasit un anumit echilibru.
Igiena intima a fetitelor
La fetite, spre sfarsitul primei saptamani de viata pot sa apara secretii mucoase, uneori cu urme de sange, care pot sa persiste chiar pana la o luna. In tot acest timp, zona genitala poate sa fie umflata si rosie. Aparitia zonelor de roseata sau umflaturi la nivelul labiilor, prezenta unor secretii mucoase albicioase sau incolore sunt modificari normale in primele zile de viata ale unei fetite si mama trebuie sa fie pregatita pentru astfel de evenimente. Nu este necesar sa se insiste pe indepartarea acestor secretii si nu se recomanda curatarea excesiva. Apoi, este obligatoriu sa se stearga zona genitala din fata in spate si nu invers (dinspre vagin catre anus intotdeauna). Se evita astfel contaminarea zonei genitale cu germeni din tubul digestiv.
Igiena intima la baieti
Pentru a va obisnui cu tehnica curatarii corecte a organelor genitale la baieti, trebuie urmarita anatomia. Extremitatea penisului este invelita de o piele numita preput. Preputul se poate retracta si decalota pentru a permite curatarea smegmei (un lichid albicios secretat de celulele de la nivelul glandului ce foloseste ca lubrifiant natural in timpul frecarii dintre gland si preput). Penisul se curata foarte simplu cu apa calduta, insa numai partea exterioara. Este recomandat sa nu se incerce tragerea preputului in scopul de a curata zona respectiva. Daca se decide circumcizia copilului, parintii trebuie sa tina seama de etapele vindecarii. In primele zile, penisul poate sa isi modifice culoarea de la roz la rosu-mov. Este posibil sa se formeze o crusta pe varful penisului in timpul vindecarii.
Sfaturi de igiena intima
Schimbarea cat mai frecventa a scutecelor este prima etapa in prevenirea iritatiilor de scutece. Nu este obligatoriu sa se foloseasca servetele umede pentru igiena copilului. Se poate opta pentru un prosop moale inmuiat in apa calduta. Nu trebuie folosit sapun la fiecare stergere pentru a evita uscarea si lezarea pielii sub scutec. Uscarea pielii se face prin tamponare, si nu prin frecare, cu servetele uscate cat mai delicate sau un prosop de bumbac curat care va fi folosit doar in acest scop. Uleiurile, cremele si pudrele trebuie folosite numai atunci cand este nevoie, adica atunci cand apar iritatii din cauza scutecului sau cand pielea devine foarte uscata.
Citeste si Ingrijirea buricului la nou-nascut
Farmaciştii Catena recomandă crema pentru eritem fesier de la Rilastil, gama DERMASTIL PEDIATRIC, tratament zilnic pentru protejarea zonei de scutec şi prevenirea roşeţii, iritării, apariţiei dermatitei şi complicaţiilor, datorită alterării florei microbiene locale. Mai multe detalii despre produs gãsiţi AICI.
Text: Alexandra Lupu