Cum se sarbatoreste Valentine’s Day in lume
Valentine’s Day starneste sentimente contradictorii, unii o considera o stupiditate si o ignora total, in timp ce altora le creaza isterii, cumparand inimioare si rezervand cine romantice in cele mai cochete restaurante si cafenele. Aceasta sarbatoare isi are originea in Europa catolica, pe meleagurile noastre venind relativ recent. Sarbatoarea tuturor indragostitilor se celebreaza in toate tarile lumii si in fiecare dintre ele s-au format traditii si ritualuri proprii. O trasatura caracteristica s-a pastrat insa peste tot, si anume a face cadouri, a face propuneri de casatorie si a te casatori.
Cum se celebreaza Valentine’s Day in diverse colturi ale lumii si ce fac oamenii in aceasta zi?
In America, Sf. Valentin este considerata una dintre cele mai importante sarbatori. Daca o domnisoara de origine americana se va afla in preajma iubitului sau in aceasta zi, undeva in New York, in Omaha sau in Atlanta, ea ii va propune in mod obligatoriu sa o ceara de sotie. Conform traditiei, tanarul nu are voie sa o refuze. Daca insa el va decide sa-i respinga cererea, ii va cumpara domnisoarei o rochie rosie de matase, pentru a incerca sa-si refaca in viitor viata personala alaturi de un alt partener, mai potrivit si mai matur.
In Germania, in mod amuzant, pana in ziua de azi, sentimentul de iubire e asociat cu orice gen de afectiune psihica, iar indragostitii sunt considerati oarecum nebuni. Din aceasta cauza, germanii de Ziua tuturor indragostitilor impodobesc peretii ospiciilor si spitalelor de boli mentale cu diverse inscriptii, graffity si panglici colorate. Daca in aceasta zi va va aparea in cale o cladire viu colorata, fiti siguri ca aveti in fata o „casa de nebuni”.
Arabia Saudita se deosebeste puternic in modalitatea de celebrare a Zilei Sf. Valentin, deoarece aici aceasta sarbatoare e interzisa cu desavarsire. In majoritatea tarilor islamice Valentin’s Day e considerata o sarbatoare pagana, insa Arabia Saudita este singura tara din lume unde aceasta interdictie e oficializata la nivel legislativ. Comisia Regala Saudita pentru prevenirea pacatului a afirmat ca Ziua Indragostitilor trebuie neaparat interzisa deoarece aceasta corupe si desfraneaza generatia tanara, generand aparitia pacatului in sufletele lor. Se dau amenzi usturatoare celor care comercializeaza simboluri ale Valantine’s Day, incepand de la inimioare pana la dulciuri, iar florariilor le este interzis in acesta zi sa puna in vanzare trandafiri rosii.
Finlanda se afla la polul opus. Este cea mai democratica tara in ceea ce priveste celebrarea Zilei Indragostitilor, pentru ca in aceasta zi locuitorii ei sarbatoresc Ziua Prietenilor. Finlandezii considera ca nu e corect ca in aceasta zi indragostitii sa fie separati de cei neindragostiti, deoarece daca cineva nu a avut noroc in dragoste, s-ar putea simti jignit sau inconfortabil. De aceea, aici guverneaza o atmosfera de egalitate totala, iar locuitorii acestei tari nordice remarca faptul ca in dragoste, ca si in prietenie, sunt importante calitati precum devotamentul, sacrificiul, loialitatea și sentimentele constante. Frantuzoaicele sunt cele mai norocoase. De Ziua Indragostitilor, toate femeile, de la iubite tinere si frumoase si pana la mame, bunici, surori sau pur si simplu prietene, primesc cadouri bijuterii scumpe. Chinezii au propria lor sarbatoare in luna august, care se aseamana mult cu Valentine’s Day. Daca te-ai plictisit sa mai celebrezi 14 februarie in modul traditional si sa faci aceleasi cadouri traditionale, poti lejer sa schimbi scenariul sarbatorii dupa traditiile unei alte tari. In concluzie, nu conteaza in ce tara locuiesti si cum celebrezi aceasta sarbatoare, conteaza sa ai alaturi persoana iubita, care impartaseste in totalitate aceleasi sentimente.
Citeste si Clisee de Valentine’s Day
Text: Dana Comanescu, psiholog