Cum se simte dragostea? Schimbari de dispozitie
Se spune ca dragostea poate muta munti, ca-ti da aripi si ca te face sa simti ca totul este posibil. Se mai spune si ca dragostea e oarba. Acesta este argumentul de care ne legam atunci cand luam decizii gresite. Si poate ca acest argument nu este chiar deplasat. Se pare ca cercetatorii au descoperit ca, atunci cand iubim, capacitatea de a lua decizii logice ne este inhibata. Poate de aceea luam decizii cu inima, decizii ce se dovedesc a nu fi intotdeauna cele mai bune.
Simptomele indragostirii
Atunci cand ne indragostim, suntem in culmea fericirii, credem ca totul e posibil, vedem lumea cu alti ochi, plini de optimism. Acest lucru se intampla pentru ca, atunci cand iubim, nivelul de dopamine din creier este crescut, iar acest lucru ne face sa ne simtim bine, sa simtim placerea in permanenta. Oxitocina si vasopresina crescute dau, de asemenea, o stare de bine atunci cand iubim. Tocmai de aceea, cand ne aflam in bratele persoanei pe care o iubim, simtim o stare inexplicabila de bine. Ne simtim „acasa”, in siguranta, ca niciunde altundeva. Devenim dependenti de persoana iubita pentru ca devenim dependenti de starile si trairile pe care le avem atunci cand suntem impreuna. Frica si emotiile negative sunt inhibate, avem curaj sa riscam, sa incercam sa ne depasim limitele. Cand suntem indragostiti, suntem convinsi ca putem orice, nu ne gandim la obstacole.
Studii in domeniu au aratat ca dragostea seamana cu o boala psihica, cu tulburarea obsesiv-compulsiva, mai exact. Nivelul de serotonina din sangele obsesiv-compulsivilor este asemanator cu cel al indragostitilor. Poate de aceea starea de indragosteala nu poate dura la nesfarsit. Cei mai multi cercetatori sustin ca dureaza pana la un an si jumatate. Nu putem ramane „imbolnaviti” prea multa vreme. Trebuie sa traim in realitate.
Asa cum dragostea ne da o stare inexplicabila de bine, tot dragostea este cea care face sa simtim durere fizica. Atunci cand suntem refuzati sau nevoiti sa punem punct unei relatii, resimtim durere fizica. Cercetatorii au descoperit ca, in momentele respective, in creier, sunt stimulate exact zonele responsabile cu durerile fizice.
Tot dragostea este responsabila si de alte simptome, cum ar fi lipsa poftei de mancare, energia debordanta, gandurile obsesive in legatura cu persoana iubita. Numai la persoana iubita te gandesti, numai despre ea ai vorbi, numai ea conteaza, tocmai de aceea, cand ne indragostim, ne modificam prioritatile. Interpretam toate actiunile si gesturile celuilalt, nimic nu mai este un simplu gest, totul capata anumite semnificatii. Suntem mai atenti si observam detalii carora nu le-am fi dat importanta inainte. Acum tot ce are legatura cu celalalt este important. Simtim compasiune, ne preocupa problemele cu care se confrunta celalalt, ne bucuram pentru realizarile sale si ne intristam pentru esecuri.
Text: Psiholog Loredana Andrei