Cum se trateaza migrena de sarcina?
Cauzele exacte ale aparitiei migrenelor in sarcina nu sunt pe deplin cunoscute. Studiile par sa indice implicarea modificarii fluxului sangvin cerebral si schimbari ce apar la nivelul cailor neurohormonale. Pe parcursul sarcinii, se poate constata o scadere a fluxului sangvin care iriga creierul, precum si dezechilibre hormonale care pot influenta negativ starea de bine a gravidei.
Factori care pot agrava migrenele
Se pare ca secretia de estrogen din organism joaca un rol foarte important in mecanismul de aparitie al migrenei. El pare a fi implicat in schimbarile de stare pe care le au femeile la menstruatie ori la menopauza sau femeile insarcinate. De asemenea, serotonina pare sa joace un rol important in aparitia migrenelor.
De asemenea, exista o serie de factori care pot agrava migrenele: lumina, zgomotele puternice, oboseala, fumul de tigari sau anumite alimente cu efect excitant asupra sistemului nervos (cofeina, ciocolata, aspartamul sau monoglutamatul). Nu in ultimul rand, migrenele pot anunta o patologie aparte care poate complica evolutia sarcinii, si anume hipertensiunea arteriala gestationala. O ascensiune a tensiunii arteriale, combinata cu dureri de cap, senzatia de greata, ameteala si senzatia de deranj la lumina, poate complica evolutia normala a sarcinii. Netratate corespunzator, migrenele pot complica serios parcursul sarcinii, crescand riscul de preeclampsie, eclampsie si chiar boli cardiovasculare.
Simptomele migrenelor de sarcina
Simptomele pot varia destul de mult si pot aparea pe nepregatite. Migrenele pot dura si cateva ore, pot asocia greata si varsaturi, ameteala, lesin sau o sensibilitate excesiva la stimuli externi: lumina, zgomot sau mirosuri. Confruntate cu aceste probleme, gravidele trebuie sa identifice si sa evite stimulii declansatori, sa evite perioadele de stres, sa aiba mese regulate, sa se odihneasca si chiar sa foloseasca tehnici de relaxare. Daca simptomatologia persista, consultul la medicul obstetrician nu trebuie intarziat.
Diagnostic si tratament
Medicul obstetrician va face o anamneza riguroasa cu identificarea factorilor declansatori si a unei eventuale patologii asociate care provoaca episoadele migrenoase. Nicio medicatie nu se va lua fara acordul sau indicatia medicului curant. Cele mai multe medicamente administrate de obicei in cazul migrenelor sunt contraindicate in sarcina. Se poate recurge la administrarea de antialgice. Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt contraindicate pe parcursul sarcinii. Antidepresivele sunt, de asemenea, contraindicate in sarcina. Daca aparitia migrenelor este legata de cresterea tensiunii arteriale, tratamentul va include medicamente antihipertensive prescrise de medicul curant. De asemenea, se poate apela la terapii alternative: acupunctura, masaj, yoga, terapii de relaxare si chiar plimbari usoare in aer liber.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie