Cum setezi limite la serviciu
Serviciul ocupă o parte enormă din viață noastră. Fie că lucrăm cu pasiune sau strict pentru a ne plăti cheltuielile de bază, o delimitare clară între viața profesională și cea personală este fundamentală pentru a atinge echilibrul și a fi eficient pe ambele planuri.
Serviciu bănos versus serviciu comod
Din păcate, vremurile pe care le trăim ne fac să fim puși în situația de a face compromisuri uriașe pentru a avea un trai cât de cât rezonabil. Se pare că toate cheltuielile cresc, dar salariile nu. În plus, media ne face să credem că fără anumite obiecte nu putem fi fericiți – dacă nu avem cel mai nou telefon, pantofii cei mai scumpi, nu suntem în rândul lumii. Așa mulți oameni ajung în situația de a lucra și câte 16 ore pe zi, să aibă joburi atât de stresante încât corpul lor pur și simplu cedează după câțiva ani sau ajung să își vadă copiii doar câteva minute pe zi. Nu contestă nimeni că un confort financiar sporit este ideal, dar stilul acesta de viață nu este o prioritate pentru toată lumea. În cealaltă situație se află oamenii care nu muncesc pentru avere, ci preferă să câștige modic, dar să o facă într-un mediu relaxat, să muncească fără sacrificii uriașe pe plan personal.
Fiecare om știe ce îi e mai bine și alege cum i se pare lui că îi este mai avantajos, iar nimeni nu are dreptul să judece opțiunile altora.
Cum discuți cu colegii profitori?
Indiferent de profesie, întotdeauna se găsește cineva care vrea să se folosească de competențele tale, de profesionalitatea ta sau de disponibilitatea ta. Nu este vorba despre relațiile de colegialitate în care trebuie să investim pentru a crește împreună, ci de situațiile în care alegi să faci munca neplătită a altora, să stai peste program din cauza incompetenței celorlalți sau să se laude alții cu ideile tale. În aceste situații este necesar să impui niște limitări clare:
- Ai un program de lucru prestabilit. Sigur, există situații speciale în care trebuie să rămâi peste program sau momentele în care nu te-ai organizat suficient de bine încât să îți termini treaba, dar nu trebuie să devină un obicei statul peste program. Ai nevoie de viață personală pentru a funcționa optim pe plan profesional.
- Meriți să fii tratat cu respect! Indiferent de ce servicii prestezi, niciun coleg nu trebuie să îți vorbească lipsit de respect sau înțelegere. Nu ezita să spui de fiecare dată când te deranjează ceva.
- Ai dreptul să te odihnești. Ai dreptul să mănânci, să îți tragi sufletul, să mergi la toaletă fără că cineva să îți reproșeze sau să te condiționeze.
Ce faci dacă șeful este dificil?
Unii oameni ajung în posturi de conducere și uită cu desăvârșire să fie empatici, să fie omenoși, și practic li se urcă puterea la cap și au impresia că li se permite orice. Nu ezita să îți înfrunți șeful chiar dacă toată lumea se ferește să o facă, iar dacă în continuare atitudinea lui este dificilă, mergi mai departe, la conducere. Nu ești obligat să suporți toanele unui om dificil.
Dacă nici asta nu funcționează, schimbă fără ezitare jobul. Meriți să fii tratat cu respect și meriți să lucrezi alături de un lider, nu de un șef.
Cum începi să îți ceri drepturile?
E nevoie să îți cunoști bine fișa postului și contractul pe care l-ai semnat. Cel mai bine e să ai o copie printată pe care să o arăți în cazul în care drepturile tale sunt încălcate. În situații extreme, există instituții abilitate care efectuează inspecții și acordă sancțiuni dacă sunt făcute reclamații valide.