Cum si cand aflam sexul copilului?
In momentul conceptiei, se stabileste sexul copilului dupa urmatorul algoritm: cromozom X + cromozom X va da nastere la o viitoare fetita, iar cromozom X + cromozom Y la un viitor baiat.
Dezvoltarea embriologica a organelor genitale incepe in perioada saptamanilor 6 – 8 de la conceptie si se definitiveaza in perioada saptamanilor 12 – 14. Ecografia abdominala efectuata in jurul saptamanilor 16 – 18 poate pune in evidenta structura anatomica a organelor genitale ale fatului si se poate stabili astfel sexul viitorului copil.
Pentru o interpretare justa a examinarii, pozitia fatului trebuie sa fie una fiziologica, fara alte anomalii in zona genito-urinara. Interpretarea imaginilor ultrasonice necesita rabdare, tact si calm din partea examinatorului, dar si din partea viitoarei mamici.
Metode de determinare a sexului viitorului copil
In mod logic, odata cu determinarea sexului viitorului copil se evalueaza ecografic si celelalte componente ale morfologiei fetale, de regula neefectuandu-se consultul ultrasonic numai pentru a afla daca va fi baiat sau fata. Alte metode de determinare a sexului viitorului copil se fac complementar decelarii unor afectiuni care ar putea compromite evolutia fiziologica a sarcinii sau calitatea produsului de conceptie.
Astfel, amniocenteza efectuata in perioada saptamanilor 16 – 18 de sarcina poate determina sexul copilului, desi nu acesta este motivul pentru care se indica aceasta investigatie. Extragerea lichidului amniotic si examinarea lui vor decela eventualul risc de sindrom Down la viitorul copil. Manevra este indicata gravidelor trecute de 35 de ani cand posibilitatea anomaliilor genetice este mai mare.
Biopsia de vilozitati coriale este o alta metoda recomandata in principal gravidelor care au in antecedente copii cu diferite anomalii genetice. Scopul este de a pune o indicatie de intrerupere de sarcina in caz de detectare a unor disfunctionalitati si se efectueaza de principiu intre saptamanile 8 – 12 de sarcina. Se poate determina inclusiv sexul copilului.
Ambele metode au un grad de precizie foarte mare atat in ceea ce priveste detectarea anomaliilor cat si referitor la stabilirea sexului. In fine, o a treia metoda foloseste testul ADN-ului fara celule fetale si se executa in saptamana 6–8 de sarcina. Metoda are o indicatie specifica, aceea de determinare a hemofiliei, dar si de determinare a sexului. In caz de sex feminin, mama nu mai trebuie sa faca alte investigatii, incidenta hemofiliei in acest caz fiind foarte redusa.
In caz de sex masculin, se recomanda amniocenteza precum si alte investigatii suplimentare. De mentionat faptul ca ultimele trei metode nu fac parte din schema uzuala de determinare a sexului viitorului copil, ecografia transabdominala ramanand testul cel mai frecvent si lipsit de orice risc. Pe langa aceste metode stiintifice, mai circula in popor diferite variante observationale (calendar chinezesc, testul verighetei, testul sarii si altele) care nu au insa un suport stiintific, ci numai unul popular.
Text: Dr. George Vasilescu, medic primar obstetrica-ginecologie – Columna Medical Center