Cum te comporti la prima intalnire?
Prima intalnire aduce cu sine multa emotie si tensiune, dar reprezinta in acelasi timp momentul ideal in care iti poti face o prima impresie de care va depinde evolutia ulterioara a relatiei. Poate fi unul din cele mai dificile interviuri din viata ta, deoarece cea mai importanta decizie de care depinde fericirea pe termen lung este decizia asupra persoanei cu care vrei sa iti petreci restul vietii. Succesul acestei prime intalniri deriva din capacitatea ta de a prinde ritmul si melodia relatiei, ajutand-o sa-si gaseasca propria sincronicitate. Prin acest proces mutual de citire a celuilalt se stabilesc regulile ce vor guverna apoi pentru mult timp comportamentul partenerilor unul fata de celalalt.
Cuvintele sunt combustibilul oricarei intalniri romantice
Alte specii isi cuceresc partenerii prin dansuri impresionante, oamenii folosesc cuvintele. Pentru ca cineva sa fie interesat de o a doua intalnire, el are nevoie sa stie lucruri despre tine. Povesteste-i despre pasiunile tale, despre ceea ce iti place sa faci, despre realizarile tale si evita confesiunile amanuntite despre fostele relatii. Si nu uita ca 90% din comunicarea emotiilor este nonverbala. Gesturile sunt un limbaj inconstient prin care oamenii reproduc o stare interioara. Semnalele inconstiente pe care le lansezi la prima intalnire pot trada daca il placi sau nu. Gesturi cum ar fi: joaca cu suvitele, bratele ridicate pentru a iti aranja parul, pieptul scos in afara, inaltarea capului astfel incat gatul sa fie vizibil reprezinta indicii clare pentru un partener atent. Poarta-te cat mai natural, nu trebuie sa demonstrezi nimanui nimic. Iti va fi greu sa pastrezi aceeasi masca si la urmatoarele intalniri si nici nu e indicat daca iti doresti o relatie de lunga durata. In afara de a vorbi despre tine, ar fi frumos sa ii spui si tu ce apreciezi la el. Un feedback pozitiv din partea ta ii va da incredere si, pe principiul reciprocitatii, complimentele se vor intoarce si veti da un start bun relatiei.
Evita sa faci gesturi pripite sau prea indraznete
Cultura umana se ocupa in principal cu limitarea dorintelor naturale ale speciei. Tensiunea intre doi parteneri se produce acolo unde nevoia de a incetini lucrurile se intalneste cu instinctul de a grabi cat mai mult procesul. La prima intalnire, o simpla atingere sau o strangere de mana pot fi suficiente pentru a pastra viu interesul pentru urmatoarea. Momentul atingerii este unul incarcat de semnificatii deoarece se produce un schimb de feromoni, iar mirosul devine extrem de ascutit. Aceasta este o cale puternica de a citi emotiile. De aceea ar fi bine sa nu grabesti acest proces, asculta-ti corpul si lasa lucrurile sa vina de la sine.
Coincidentele dau iluzia unui destin implinit
Exista dovezi cum ca oamenii se indragostesc de cei similari lor, au acelasi istoric educational, social, au valori si interese comune. Simplele coincidente cum ar fi: un poster cu acelasi cantaret pe perete, aceiasi actori preferati, pana si asemanarea numelor (name letter efect) iti dau impresia ca el este cel sortit. Familiaritatea naste incredere. Oamenii isi pot alege parteneri cu aceeasi latime a nasului si cu aproximativ aceeasi distanta intre ochi. Noi supraestimam unicitatea propriei vieti si atunci cand descoperim lucruri comune cu alte persoane, acestea ni se par mici miracole. Ar trebui sa acordam atentie acestor aspecte deoarece unele dintre ele chiar ne semnaleaza ca suntem compatibili cu cel de langa noi. Asta inseamna sa fii prezenta, sa incerci sa il descoperi pe celalalt si sa fii atenta cum te simti in prezenta lui. A sti sa jonglezi cu sarcini sociale in acest moment demonstreaza empatie si tact, dar mai ales conduce la o alegere potrivita a partenerului de viata.
Text: Psiholog Dana Comanescu