Cum te simţi când eşti deprimat
Depresia, deși este o boală mult mai comună decât credem noi, reprezintă un subiect tabu despre care se vorbește foarte puțin, mai mult în șoaptă și cel mai des se vorbește ca și cum ar fi un moft, o fiță inutilă a oamenilor care doar vor să atragă atenția
Cine cade pradă depresiei?
Conform imaginii create de media și de preconcepțiile noastre, o persoană are dreptul să fie deprimată doar dacă a trecut printr-o dramă, doar dacă suferă de vreo boală gravă, iar depresia trebuie să treacă rapid. În aceeași imagine total nerealistă omul care suferă de depresie este un om slab, care se vaită mult și fără rost. Pentru a reuși să destrămăm această imagine total eronată trebuie să începem să vorbim despre depresie deschis, pe față, fără rușine, și, în aceeași măsură trebuie să învățăm să ascultăm fără să judecăm sau să ne dăm cu părerea.
Depresia lovește crunt fără să țină cont de statut social, statut financiar sau nivel de trai, iar ținând cont de faptul că depresia este, în mare parte, genetică, nu ar trebui să ne surprindă când unii oameni care par să le aibă pe toate, sunt afectați de această boală.
Cum arată și se poartă un om deprimat?
În România, omului care suferă de depresie, i se pune în cârcă și datoria de a arăta și a se comporta ”normal”, astfel încât devine din ce în ce mai greu să îți dai seama când un om chiar are nevoie de ajutor. Cu toate astea, sunt câteva semne prin care îți dai seama că omul din fața ta poate suferi de depresie:
- A devenit brusc, foarte tăcut. Faptul că un om care odată era foarte comunicativ, a devenit brusc foarte tăcut este un semnal de alarmă. Omul depresiv evită contactul uman cat de mult poate pentru că e de părere că doar singurătatea îi este benefică.
- Are fluctuații de greutate. În depresie, tulburările alimentare sunt foare comune. Ori dispare complet pofta de mâncare, ori apetitul este foarte crescut, bolnavicios.
- E apatic, cade ușor pe gânduri. Un om care suferă de depresie rămâne blocat ușor și frecvent în propriile gânduri și pare lipsit de voioșie pe termen lung, nu doar pentru câteva zile
- Nu mai e atent la aspectul fizic. Umblă cu haine pătate, aceleași haine zile la rând, în unele situații pot apărea și probleme grave de igienă.
- Devine neglinjent. Un om care suferă de depresie începe să nu mai dea randament nici la locul de muncă și astfel, comite greșeli frecvent, întârzie, uită să facă anumite taskuri ce țin de meseria lui.
Ce gândește defapt omul care suferă de depresie?
Un depresiv duce o luptă constantă cu propriile gânduri. Simte că nu merită să treacă prin așa ceva, alteori simte că alții au motive mai bune să fie depresivi și totuși nu sunt, uneori crede că viața tuturor ar fi mai bună dacă el ar muri și în același timp se simte șocat de faptul că se gândește la moarte.
Gândurile lui sunt amestecate, contradictive, sumbre, încărcate de multă critică, reproș față de propria persoană și multă, multă neputință. Deși luptă să iasă din starea asta, depresia este fix ca nisipul mișcător care odată ce te-a prins, te trage mai în adâncuri deși încerci cu toată ființa ta să răzbești.
Cum poți să ajuți un om în lupta cu depresia?
Dacă un om a avut încredere să îți spună că este depresiv, cel mai important e să asculți și să taci. Nu îți dai cu părerea, nu critici, nu încerci să spui că nu e așa mare chestie. Un depresiv are nevoie să fie ascultat activ, fără să fie judecat sau criticat.
Dacă sunteți colegi de muncă atrage-i atenția cu blândețe când greșește și fii înțelegător, dacă e membru al familiei, oferă-i ajutorul pe cât posibil, iar în ambele cazuri e necesar să fii discret.