Cum tratam constipatia in sarcina?
Constipatia reprezinta o acuza frecventa in timpul sarcinii, in special in ultimul trimestru. Daca pacientele sufereau de constipatie cronica anterior sarcinii, simptomele vor fi exacerbate cu siguranta de-a lungul celor 9 luni de sarcina.
Cauzele aparitiei constipatiei
Instalarea constipatiei este favorizata de echilibrul hormonal caracteristic sarcinii. Acesta determina o relaxare a sistemului digestiv, cu diminuarea peristalticii intestinale, ducand astfel la stagnarea prelungita a alimentelor la nivelul intestinelor. Exista si o parte benefica a acestui mecanism, deoarece stagnarea alimentelor permite o absorbtie suplimentara a nutrientilor atat de necesari fatului aflat in plina crestere si dezvoltare in mediul intrauterin.
Alt factor care poate provoca si accentua constipatia este uterul aflat in continua crestere, care comprima ansele intestinale si ocupa spatiul intraperitoneal, lasandu-le acestora mai putin spatiu, diminuand suplimentar peristaltica.
De asemenea, produsele farmaceutice ce contin fier pot determina constipatie suplimentara, insa oprirea lor nu este o idee buna, deoarece sarcina predispune la anemie, majoritatea gravidelor avand valori ale hemoglobinei si sideremiei scazute in trimestrul II si, predominant, in trimestrul III.
Constipatia si presiunea abdominala crescuta, combinate cu compresia vaselor sangvine si limfatice, determina in multe cazuri aparitia hemoroizilor. In unele cazuri, acestia dispar sau se reduc in dimensiuni si simptomatologie dupa nastere, insa, de cele mai multe ori, pacientele raman pentru tot restul vietii cu hemoroizi si simptomele lor suparatoare.
Cum pot preveni gravidele constipatia
Pentru a preveni constipatia, gravidele sunt incurajate sa consume alimente bogate in fibre – cereale, legume verzi, fructe proaspete (preferabil cu coaja) si fructe uscate. De asemenea, consumul de lactate (iaurt) si supe poate preveni aparitia constipatiei. Evitarea consumului de alimente excesiv de procesate este, de asemenea, benefica. Dieta bogata in fibre trebuie adoptata progresiv, daca organismul nu este obisnuit cu o astfel de alimentatie, pentru ca, altfel, gravidele se pot confrunta cu senzatie de balonare suplimentara.
De asemenea, mesele nu trebuie sa fie foarte bogate cantitativ, nici consistente, fiind preferate mesele mici si dese. Hidratarea este esentiala, consumul de apa, ceaiuri, supe sau sucuri proaspete de fructe si legume favorizand o digestie normala si un tranzit intestinal optim. Sucul de prune pare sa fie in topul preferatelor datorita efectelor laxative. Totodata, consumul lichidelor calde stimuleaza peristaltica si tranzitul intestinal.
Exercitiile fizice in timpul sarcinii, inotul, yoga si plimbarile usoare sunt benefice pentru intreg organismul si, in speta, pentru normalizarea tranzitului intestinal. Sub nicio forma nu se va apela la laxative cu substanta activa, acestea fiind intens iritative pentru mucoasa intestinala, iar in cazul celor homeopate sau pe baza de plante, trebuie cerut acordul medicului curant, deoarece nu toate produsele sunt permise in timpul sarcinii. De cele mai multe ori, lauzele nu scapa imediat dupa nastere de constipatia chinuitoare, acest lucru fiind cauzat de lipsa presei abdominale caracteristice acestei perioade, generata de laxitatea peretelui abdominal si a musculaturii abdominale si pelvine. Acest lucru este insa tranzitor si lucrurile vor reveni la normal, odata cu refacerea intregului organism.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie