Cum tratezi lohiile sau sangerarile dupa nastere?
Pentru a gestiona corect aparitia sangerarilor secundare momentului nasterii, trebuie sa intelegem care sunt principalele etape si manifestari clinice traversate de gravida in aceasta perioada. Este binecunoscut ca, secundar eliminarii placentei, gravida prezinta momente de sangerare cu origine genitala, sangerare ce poate contine chiar si resturi placentare. In literatura de specialitate aceasta sangerare este cunoscuta ca prezenta in prima perioada a lauziei, sub denumirea de lohii.
Ce sunt de fapt lohiile?
Lohiile reprezinta secretii ale organelor genitale care apar in perioada postpartum si sunt alcatuite din produse de secretie si descuamatie uterina, cervicala si vaginala – secundare nasterii. Din punct de vedere al aspectului macroscopic, lohiile au diverse aspecte in functie de continut si de perioada examinarii, spre exemplu: sunt observate lohii cu aspect sangvinolent in primele zile secundare expulziei produsului de conceptie. In urmatoarele zile, aspectul sangvinolent capata aspect serocitrin la o distanta de cateva zile dupa momentul nasterii. Aspectul serocitrin este secundar perioadei de eliminare a lohiilor seroase care au aspect brun rosiatic. La cateva saptamani ( de regula dupa 2 saptamani) lohiile capata aspect albicios si o consistenta mai crescuta, semn ca perioada de sfarsit a lauziei se apropie de final. De asemenea, lohiile pot suferi si modificari din punct de vedere cantitativ si anume, in primele 4 zile dupa momentul nasterii este posibil ca pacienta sa elimine pana la aproximativ 60 de ml de lohii, urmand ca aceasta cantitate sa scada la 10 ml in saptamana a doua si apoi sa dispara. Pacienta trebuie sa stie ca acesta este un fenomen fiziologic dar in anumite conditii acest fenomen poate prezenta aspecte patologice ce trebuie tratate uneori chiar de urgenta.
Cand trebuie lauza sa se ingrijoreze?
Lauza trebuie sa recunoasca principalele semne care sa o alarmeze ca ceva grav se poate intampla cu starea ei de sanatate, atunci cand evolutia aspectului lohiilor pe parcursul lauziei nu urmeaza etapele expuse anterior. Aceste constatari referitoare la aspectul macroscopic al lohiilor trebuie sa alarmeze pacienta, astfel incat sa o determine sa apeleze de urgenta la serviciile medicale ale unui medic ginecolog si sa nu ignore aceste semne, sau mai grav, sa nu incerce sa le trateze singura, deoarece in necunostiinta de cauza, in unele situatii, poate agrava situatia generala prin aplicarea unor tratamente fara supravegherea medicului.
Daca pacienta observa in continutul lohiilor cheaguri de sange, aceasta trebuie sa comunice de urgenta medicului acest fapt, deoarece prezenta cheagurilor sugereaza prezenta unei hemoragii a carei cauza si sursa trebuie urgent identificata de personalul medical, in caz contrar, putandu-se ajunge chiar si la decesul pacientei. Orice modificare de aspect, continut, miros, durata trebuie raportara de urgenta medicului ginecolog. De mentionat ca, in aceasta perioada, igiena intima a pacientei trebuie sa fie atent efectuata pentru a preveni eventualele complicatii.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Citeste si Cauze care produc sangerarea in postpartum
Text: Dr. Hetea Andreea – Obstetrica Ginecologie