Cuplul conjugal, de la inceputuri… pana la divort!
Starea de a fi indragostit este atat de placuta incat iti doresti sa nu se termine niciodata. Nu intereseaza schimbarea a nimic. Vorbim despre o stare de beatitudine pe care cei doi o adora fara niciun fel de discernamant. Emotii puternice, fericire extatica, perfectiune deplina urmate de tensiune psihologica, impas, optiune, doua directii opuse: disolutia cuplului sau angajament si responsabilitate. Este vorba, pe scurt, de traseul pe care il parcurge cuplul pana in punctul in care va fi nevoit sa aleaga intre a se reorienta catre trairea unei noi emotii coplesitoare alaturi de altcineva sau catre utilizarea resurselor din dotare pentru a revigora si intretine armonia din relatia de cuplu actuala.
Mariajul, noi si noi provocari…
Odata cu mariajul, apar si noi solicitari care vor eroda intimitatea creata initial. Nemultumirile sau frustrarile din viata cotidiana vor fi proiectate in sfera relationala de cuplu. Daca apar nemultumiri si pe plan sexual, atunci riscul de aparitie a dezechilibrului in relatia de cuplu este iminent. Pe fondul unei comunicari defectuoase, se poate instala o distanta emotionala, pe termen lung generatoare de o reala criza maritala. In plus, aparitia copiilor determina transformari serioase in dinamica rolurilor parteneriale, acestea fiind suplimentate de rolurile parentale. Acordarea de atentie dezvoltarii si educarii copiilor, care sunt efectiv dependenti de parinti, presupune un mare consum energetic. Cariera, viata personala si intimitatea cuplului devin secundare, prioritatea fiind copilul. In cazul familiei cu copil prescolar sau scolar, pot aparea conflicte avand ca surse distribuirea sarcinilor gospodaresti, timpul petrecut cu copilul, evolutia carierei pentru un trai superior calitativ. Aceasta perioada este solicitanta, fiind necesara acordarea de timp si de atentie speciala din partea parintilor. Este o perioada critica in care pot aparea tensiuni mari in familie si cele mai multe divorturi. Aceste momente dificile pun la grea incercare stabilitatea cuplului. Odata cu trecerea timpului, sanatatea femeii se fragilizeaza prin tensiuni si indispozitii hormonale date de fenomenul natural al menopauzei. Scaderea libidoului si anularea treptata a capacitatii de procreare feminina afecteaza relatia intima dintre cei doi parteneri. Pe fondul acestei instabilitati emotionale datorate modificarilor biologice din organismul femeii pot aparea probleme de dinamica sexuala. Femeia va incerca sa se minta ca viata sexuala nu mai este o parte importanta din existenta sa. Este lesne de inteles faptul ca cei doi se vor distanta mergand pana la a se evita in viata de zi cu zi. Barbatul se va angrena in grupuri si activitati exterioare caminului conjugal. Esuand pe plan sexual in relatie cu femeia, barbatul ajunge sa creada ca nu mai este viril, ceea ce va determina o nevoie din ce in ce mai accentuata de reconfirmare a masculinitatii sale. Acest fenomen creste riscul ca barbatul sa intre intr-o relatie extraconjugala. In astfel de cazuri, divortul apare la orizont ca fiind o probabilitate majora.
Divort, cu sau fara regrete
Adevarul este ca in fiecare relatie de cuplu aflata in impas exista doi vinovati deoarece fiecare dintre parteneri greseste intr-o masura mai mare sau mai mica. Este necesara revitalizarea relatiei care si-a pierdut din intensitate, pasiune si inedit datorita neatentiei sau delasarii ambilor parteneri. Printr-o analiza lucida si obiectiva a greselilor fiecaruia se poate lua de la capat in doi sau, dimpotriva, fiecare separat. Important este ca in sufletul fiecaruia sa nu existe pareri de rau sau regrete asupra posibilitatii de a mai salva ceva din relatia de cuplu.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei