Cuplul intre iubire si indoiala
Uneori, intr-o relatie pot aparea sentimente de indoiala, sentimente ce pot conduce la luarea unor decizii gresite, fara a cunoaste foarte bine realitatea, decizii pripite luate sub impulsul momentului si a ceea ce simtim in legatura cu anumite situatii pe care le banuim si care nu sunt conforme cu modul nostru de a gandi. Uneori, increderea este diminuata pe fondul anumitor aspecte concrete cum ar fi faptul ca partenerul incearca sa ascunda ceva sau reactioneaza diferit, alteori exista doar sentimentul de frica nejustificata, fara a avea indicii clare asupra comportamentului celuilalt. Situatiile pot fi diferite de la caz la caz si sentimentele de nencredere se pot accentua, daca nu facem un efort in a ne asigura ca aceste indoieli se bazeaza pe fapte concrete.
Cateva repere ajutatoare pentru a intelege daca posibila indoiala ce poate aparea in cuplu este justificata:
-daca discutiile purtate la telefon cu terte persoane se prelungesc si nu se aduce in discutie identitatea persoanelor, sau mai mult decat atat, partenerul tau vorbeste incet si evita discutia sau da alt curs discutiei in prezenta ta.
-daca parolele de la calculator sunt tinute in secret, astfel incat sa nu ai acces la convorbirile de pe e-mail.
-daca detine in secret conturi bancare, datorii, credite sau depozite de bani.
-daca observi schimbari bruste in comportamentul partenerului, devine iritat sau, dimpotriva, brusc temperat, evita sa fie romantic cu tine sau alte reactii.
Un sfat care se impune – pentru a nu exista tendinta de a deveni obsedat in a spiona mereu partenerul in scopul de a ne valida posibilele indoieli pe care le avem – este urmatorul:
Daca, intr-adevar, el te insala, intr-un fel sau altul se va produce un gen de „alunecare” sau de descoperire, dezvaluire, fapt pentru care veti sti in curand acest lucru. Ceea ce trebuie stiut e faptul ca e necesar sa ne mentinem mintea deschisa si sa fim observatori pentru comportamentul celuilalt. Un mod de a gandi incarcat de prejudecati sau influente din exterior este bine de evitat!
Bineinteles ca atunci cand aflam ca ne sunt validate indoielile si ca iubirea in care am crezut este „alterata”, apare durerea si ne simtim raniti in sentimente, iar uneori socul este extrem de dureros. Nu este usor deloc sa facem fata infidelitatii. Uneori, se ajunge la separare maritala, divort, alteori se decide lupta cu situatia si se doreste ca relatia sa devina mai puternica decat inainte, insa orice decizie intervine, cel mai important lucru este sa se mentina o stare cat de cat echilibrata in cuplu, sa se evite agresiunea de orice fel, iar o gandire „la rece”, clara si rationala, ne va conduce la depasirea acestei probleme si la acceptarea adevarului. Atunci cand decidem sa continuam si sa depasim problema, ar fi bine sa deducem sau sa aflam factorii care au influentat in mod negativ relatia. Putem discuta cu partenerul, alegand momentul potrivit, despre lucrurile care s-au abatut asupra relatiei de cuplu si sa incercam sa gasim solutii comune la aceste probleme. Iar daca este posibil, sa reinnodam legatura. Acest mod de rezolvare necesita timp din partea amandurora, pentru a recupera ceea ce s-a pierdut atat la nivel emotional – sentimentele, cat si la nivel fizic – petrecerea timpului impreuna, construirea unor obiective comune pe termen mai lung etc.
Pentru a trece peste infidelitatea partenerului, in primul rand este nevoie de timp – timpul alocat pentru acest fapt variaza de la persoana la persoana – pana se ajunge la canalizarea gandurilor intr-o directie pozitiva si acest lucru va ajuta la depasirea traumei.
Daca nu se reuseste depasirea traumei sau a problemelor de cuplu, singur sau cu ajutorul partenerului, se poate apela la ajutor profesional, la un consilier sau psihoterapeut.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala