Cuvinte care conteaza!
Exista o multitudine de tipuri de relatii din care facem parte pe parcursul vietii noastre: familiale, colegiale, de prietenie. Unele dureaza mai mult, unele mai putin, dar intotdeauna trebuie sa gasim metode de a le imbunatati calitatea si durata. Din pacate, noi romanii, nu prea am fost invatati sa ne exprimam sentimentele pozitive, ci mai mult, sa rabufnim atunci cand „se umple paharul”. Trebuie sa schimbam acest aspect pentru a ne schimba viata si pentru a deveni oameni mai buni.
Cuvintele trebuie sa aiba insemnatate, sa fie insotite de fapte si de gesturi care sa intareasca valoarea lor.
Cuvinte precum „Te iubesc” ajuta partenerul sa se simta valoros, sa i se confirme ca relatia este pe drumul cel bun si ca nu ati intrat intr-o monotonie fara de scapare. Atentie, pentru ca a spune „Te iubesc” fara sa insemne nimic este la fel de periculos ca atunci cand nu spui deloc. Cuvintele trebuie sa aiba insemnatate, sa fie insotite de fapte si de gesturi care sa intareasca valoarea lor. De asemenea, nu evitati sa rostiti aceste cuvinte magice si fata de parinti sau frati, pentru ca desi stiu ca ii iubim, mai au nevoie sa li se confirme si verbal.
Complimentele pot face minuni pentru un om care are o zi nu tocmai reusita.
Colegi, familie, cunostinte ar trebui sa auda periodic din partea noastra cate un compliment sincer, autentic. In viata de cuplu, a-ti complimenta partenerul constituie o metoda de manifestare a dragostei, respectului, admiratiei fata de acesta. E necesara si o doza de precautie atunci cand complimentam pentru ca de multe ori suntem tentati sa complimentam aspectul fizic, iar asta poate fi interpretat gresit, desi intentiile sunt bune. Incercati sa gasiti un echilibru intre complimentele aduse fizicului si cele aduse psihicului. „Esti important pentru mine”, „Esti o persoana de nadejde”, „Am incredere in tine” sunt exemple de vorbe minunate ce orice om vrea sa le auda.
Alta combinatie de cuvinte magice, ce orice pereche de urechi ar trebui sa o auda este „Imi e dor de tine”. Chiar daca perioada in care nu te-ai vazut cu persoana iubita nu este chiar atat de indelungata, aceasta combinatie de cuvinte il face pe partener sa simta ca absenta acestuia a fost remarcata, iar prezenta ii este apreciata. Folositi cu incredere aceste cuvinte.
Alte cuvinte la care trebuie sa fim atenti sunt unele mai putin pozitive.
De multe ori suntem tentati sa criticam dur in special persoanele dragi pentru ca nu ne asteptam din partea lor sa greseasca. Desi este normal sa atragem atentia unei persoane asupra lucrurilor ce ne deranjeaza, modul in care o facem poate sa faca o diferenta enorma. In loc de „Ai facut numai ce nu trebuia”, putem sa folosim „Mi-ar fi placut sa…” sau in loc de „Urasc cand faci…”, avem o varianta mai echilibrata „Putem sa gasim alta metoda sa…”. Desi par schimbari insesizabile, acestea il ajuta pe partener sa gaseasca metode mai bune de interactiune decat sa simta ca este atacat sau umilit.
Desi toti suntem constienti de importanta cuvintelor pe care le rostim, trebuie sa intelegem ca niciun cuvant nu are sens, daca nu este urmat de gesturi care sa le dea insemnatate.
Sfaturi utile pentru a transmite clar cuvintele care conteaza:
Contactul vizual. Se spune ca ochii sunt poarta catre suflet. Cand ne uitam in ochii partenerului de discutie, ne asiguram ca a inteles mesajul transmis de noi si putem sa „citim” daca a trezit in el vreun sentiment.
Atingerea fizica. A tine de mana, a atinge umarul sau a tine in brate sunt gesturi de mare insemnatate emotionala. Folositi-le cu incredere cu oamenii pe care ii iubiti.
Atentie totala. Nu va uitati pe telefon sau laptop si nu faceti alte activitati ce va pot distrage atentia, atunci cand vorbiti. Cateva minute de atentie totala pot face o diferenta importanta, atunci cand comunicati.
Fiti un ascultator activ. Nu va lasati distrat atunci cand partenerul va raspunde si lasati-l pe acesta sa inteleaga ca ati fost atent la ce a transmis.
Citeste si 10 gesturi prin care iti spune „Te iubesc”
Text: Lupu Florentina, consilier psihologic