Cuvinte-cheie pentru o comunicare eficienta in cuplu
1.Capcana lui „NU”
Stiai ca creierul uman are tendinta naturala de a percepe mesajele comunicate in termeni pozitivi, adica in termeni a „ceea ce este” si mai putin in temeni a „ceea ce nu este”.
De exemplu, atunci cand El ii spune Ei: „Nu ai motive sa te ingrijorezi”, acesta poate intelege: „Ai motive sa te ingrijorezi”. Este important ca fiecare dintre voi sa acorde suficienta atentie modului in care comunica atat cu ceilalti cat si cu propria persoana. Explicatia acestui fenomen consta in faptul ca un gand, o emotie sau o dorinta considerate ca amenintatoare sau inadecvate pot patrunde totusi in constiinta cu conditia sa fie negate. Astfel, o parte din tensiunea psihica interioara este eliberata.
2. DA, DAR…
In negocieri, aceasta expresie este folosita pentru a comunica obiectiile fara a isca un conflict sau a bloca discutia. Un „Nu” direct nu lasa loc de negocieri, elimina toate optiunile si poate pune punct dialogului. Din acest punct de vedere, „DA, DAR…” substituie cu eleganta un „Nu” ferm si lipsit de menajamente fata de partener. Aceasta este partea pozitiva a lucrurilor. Exista si o parte negativa.
„DA, DAR…” are proprietatea interesanta de a pune in opozitie doua puncte de vedere fara a devaloriza unul dintre ele. Chiar daca prima afirmatie este una pozitiva, cea de-a doua afirmatie transmite un mesaj care o devalorizeaza pe prima.
De exemplu: „A fost o plimbare placuta, dar cam lunga.”
„A fost o plimbare placuta si a durat mult.”
„Si-ul”creeaza o atmosfera mai destinsa in care faptele sunt prezentate fara ca partenerul sa fie judecat.
3. DACA
A. „Daca te vei opri din tipat, vom putea lamuri situatia.”
B. „Cand te vei opri din tipat, vom putea lamuri ce s-a intamplat.”
Mesajele A sunt conditionale. Daca indeplinesti o anumita conditie, atunci te vei putea bucura de un anumit avantaj. Insa, nu se emite o asteptare in ceea ce priveste cum sa fie indeplinita conditia. Mesajele B includ o nuanta temporara. Ele sunt mai stimulatoare deoarece contin o asteptare pozitiva. Contin si ele o conditie, dar care este pusa in termeni mai acceptabili decat in cazul A.
4.TREBUIE SA!
A: „Trebuie sa mergi la cumparaturi fara sa comentezi.”
B: „Te rog sa mergi la cumparaturi. Mai avem nevoie de cate ceva prin casa.”
Acum, te invit sa meditezi care dintre cele doua mesaje stimuelaza cooperarea si disponibilitatea. „Trebuie” emana de la o instanta autoritara. Nu lasa loc pentru optiuni si transforma oamenii in niste persoane robotizate, fara un punct de vedere propriu.
„Trebuie” genereaza rareori o atitudine binevoitoare si dorinta de a colabora. Chiar daca te supui, este posibil sa o faci avand resentimente, pe care iti e teama sa le exprimi. Daca te infurii, celalalt se poate infuria nascandu-se un conflict care sa va consume energia amandurora. De aceea, in situatiile in care este posibil, pentru a beneficia de cooperarea partenerului de cuplu, in loc sa-l faceti sa se simta obligat sa faca ceea ce va doriti, „invitati-l sa aleaga” intre mai multe optiuni.
5. N-AR TREBUI
A: „N-ar trebui sa vorbesc asa urat.”
B: „Incepand de azi, imi impun sa elimin acest limbaj din vocabularul meu.”
Persoanele care se exprima prin formula „N-ar trebui” creeaza atat lor cat si interlocutorului un sentiment de nesiguranta. Care dintre persoanele care se exprima prin „N-ar trebui sa mananc atat.” sau „N-ar trebui sa mai fumez.” credeti ca, intr-adevar, nu va mai face lucrul acela? Pentru a renunta la un obicei in mod evident distrugator pentru tine si pentru partenerul de viata, ai nevoie de o regula rigida, precum cea din mesajul B.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei