“Dansul este o unealta in arta seductiei”
Alexandru Stanciu este managerul Scolii de dans Moty Dance School, locul in care talentul, creativitatea si pasiunea pentru dans se imbina perfect. Descoperiti in randurile de mai jos care este stilul de dans ce uneste cel mai mult un cuplu, cum influenteaza dansul relatia de cuplu sau cat timp dureaza pregatirea unei coregrafii pentru deschiderea nuntii.
TONICA: Sunteti managerul Scolii de dans “Moty”. Ce reprezinta acest proiect pentru dumneavoastra?
Moty Dance este scoala de dans pe care am pornit-o din pasiunea mea pentru dans si pentru munca in echipa. Este spatiul care imi permite sa imi desfasor existenta inconjurat de talente, artisti si oameni creativi, ceea ce face ca munca mea de zi cu zi sa fie o reala placere. Cu alte cuvinte, am reusit sa imbin utilul cu placutul si sa fac o afacere din asta.
TONICA: Care sunt stilurile de dans pe care le putem studia in cadrul Moty Dance School?
Moty Dance School este o scoala de street dance, acesta fiind stilul predominant, dar asta nu inseamna ca nu am introdus in paleta de activitati si stiluri ce vin din latura modern-clasica cum ar fi, contemporan, balet, jazz sau dans in pereche.
TONICA: Moty Dance School activeaza in industria dansului de mai bine de 7 ani, timp in care a reusit si o prima performanta la nivel international, reprezentand Romania la Campionatul Mondial de Hip Hop din Las Vegas, U.S.A, unde trupa “The Kittens Romania” s-a clasat pe locul 31 mondial din 45. Ce ne puteti spune despre concursul din Statele Unite?
Participarea la Campionatul Mondial de Hip Hop a reprezentat un vis devenit realitate. A fost o mandrie si o onoare pentru mine si pentru dansatorii scolii de dans sa ne aflam in Las Vegas reprezentand Romania la cel mai inalt nivel posibil. Am muncit cu totii foarte mult pentru a obtine aceasta performanta si sunt mandru de dansatorii trupei The Kittens pentru profesionalismul de care au dat dovada. Aceasta ocazie unica ne-a permis sa ne deschidem viziunea asupra dansului, intrand in contact cu cei mai talentati dansatori din lume si venind acasa cu un bagaj foarte pretios de informatii.
TONICA: Ce varsta are cel mai mic cursant al Scolii de dans „Moty”? Dar cel mai mare?
Cel mai mic cursant al scolii de dans are varsta de 4 ani, iar in cazuri exceptionale se intampla sa primim copii chiar si de la frageda varsta de 3 ani, acolo unde talentul ii impinge spre sala de dans. In cazul celor mai mari nu exista limita de varsta, motiv pentru care ne dorim ca in viitor sa punem bazele unei trupe de mamici si tatici, ba chiar mai mult, o trupa de bunici J
TONICA: Dansurile presupun multa munca si sacrificii. Cat de determinati sunt tinerii care pasesc pragul scolii pentru a reusi in acest domeniu?
Dansul privit ca sport de performanta presupune multe ore de antrenament, dedicatie si sacrificii. Tinerii care simt chemarea acestei pasiuni din interior se implica de bunavoie si aleg varianta performantei, in timp ce tinerii care doresc doar sa se distreze si sa faca miscare raman la stadiul de hobby. Noi incurajam ambele variante, lasand la latitudinea elevilor sa isi aleaga menirea in dans.
TONICA: In cadrul Moty Dance se predau si cursuri de dans pentru dansul mirilor. Cat timp dureaza pregatirea unei coregrafii pentru deschiderea nuntii?
Nunta este un moment unic si original in viata fiecarui cuplu, motiv pentru care toti tinerii indragostiti viseaza la un dans al nuntii de neuitat. Din acest considerent, pentru ca momentul sa impresioneze si sa capteze publicul prezent, acesta necesita o pregatire serioasa in prealabil. Astfel, in functie de priceperea viitorilor miri, pregatirea unui dans de nunta variaza de la cateva zile la o luna sau chiar mai mult. Cu toate acestea, in ciuda muncii asidue, aceste antrenamente sunt distractive, ii ajuta pe miri sa invete sa se coordoneze, sa lucreze in echipa de doi si sa ofere, respectiv sa primeasca, sprijinul partenerului.
TONICA: Poate fi considerat dansul o terapie printre cuplurile de indragostiti?
Cu siguranta dansul poate fi privit ca o terapie pentru cuplurile de indragostiti. Prin dans, oamenii ajung sa se cunoasca mult mai bine, sa isi constientizeze limitele proprii si ale partenerului sau echipei, sa comunice prin limbajul corpului si sa invete sa lucreze in echipa.
TONICA: Ce stil de dans uneste cel mai mult un cuplu?
Din punctul meu de vedere, orice stil de dans poate sa uneasca la fel de mult un cuplu, cat timp miscarile sunt traite la intensitate maxima de ambii parteneri si transmit pasiune.
TONICA: Este dansul un mijloc de seductie?
Dansul este o unealta in arta seductiei deoarece este mijlocul cel mai subtil si fascinant in acelasi timp, de a transmite emotii, sentimente si trairi.
TONICA: Stim despre dumneavoastra ca sunteti si coregraf. Cum ati inceput sa dansati?
Am inceput sa dansez la Clubul Universitatea din Bucuresti la sectiunea dans sportiv, dar in scurt timp am renuntat, deoarece fiind o fire mai rebela si creativa, am simtit ca street-dance-ul imi poate oferi o libertate mult mai mare de miscare. Astfel, din clipa in care am gasit stilul de dans reprezentativ pentru mine, lucrurile s-au dezvoltat de la sine, ajungand in cativa ani de la un curs de dans, la a detine o scoala de dans.
TONICA: Ce v-a determinat sa imbratisati aceasta cariera?
Am simtit inca de mic ca am o latura artistica mai dezvoltata in comparatie cu prietenii mei, iar dansul m-a atras foarte mult. Ceea ce a inceput ca un hobby a ajuns sa fie activitatea care mi-a adus cele mai mari satisfactii profesionale, personale si sentimentale.
TONICA: Care este cea mai frumoasa experienta profesionala pe care ati trait-o gratie profesiei?
Cea mai frumoasa experienta ca dansator si coregraf o reprezinta punerea in scena a spectacolului “Dragoste” de la Sala Palatului din Bucuresti al Loredanei Groza, in 2012.
TONICA: Care sunt obiectivele Moty Dance School pentru 2014?
Ne dorim ca, in 2014, sa crestem o generatie noua de tineri dansatori talentati, care sa ne reprezinte la cele mai mari concursuri de dans din lume si sa cream o comunitate de artisti care sa dezvolte si sa scoata din tipare dansul romanesc.
Text: Alexandra Lupu