Dansul – mijloc de socializare si exprimare emotionala
„Dansul este limbajul ascuns al sufletului”— Martha Graham
Cu totii stim ca dansul este o activitate ce imbina bucuria, pasiunea, vitalitatea. Indiferent de varsta, dansul ofera un tonus aparte, prin care se exprima emotii, sentimente, ne putem exterioriza si ne putem dezvolta unele abilitati sociale care, privite dintr-un alt unghi (preocupari intense casnice, varsta, rutina etc), ar parea imposibile. Inca din cele mai vechi timpuri, dansul este folosit ca tehnica terapeutica. Ritualurile de vindecare, fertilitate, invocarea duhurilor sau spiritelor bune sau rele, prevestirea nasterii sau a mortii etc. dateaza de mii de ani si erau folosite de populatiile amerindiene sau populatiile tribale. In prezent, pentru unii oameni, dansul a devenit un mod de viata. Exersand si repetand diverse miscari, mai intai timid, apoi din ce in ce mai bine, au dezvoltat abilitatea de a dansa, apoi au apelat la dans din ce in ce mai des, pentru a se simti bine. Postura, gestica, miscarile corpului, reprezinta indicatori pentru stilul personal, repere pentru cei din jurul nostru referitoare la ce fel de persoane suntem si repere pentru starea noastra emotionala. Dansul poate fi un mod de a ne debarasa de blocaje. Exista tipuri de dans executate pe un fond muzical meditativ, care imbina miscarea cu respiratia, astfel contribuind la relaxare, la autoreglarea starii psihice, controlul emotiilor, dar si la conectarea cu ceilalti.Top of Form Chiar daca inaintezi in varsta, dansul este o modalitate de a te remarca si de a-ti face prieteni. Se stie ca fetele prefera tipii care stiu sa danseze, dar si viceversa. Persoanele care stiu sa danseze par persoane agreabile si prietenoase, dansul facand parca o selectie naturala a acestora. Cele mai multe persoane pasionate de dans si muzica, indiferent de nivelul de pregatire, sunt unele dintre cele mai increzatoare, mai deschise si amabile persoane.
Dansul are ca efect captarea atentiei publicului si constientizarea acestuia asupra faptului ca limitele exprimarii pot fi impuse atata timp cat dorinta este mai mare decat ignoranta.
Atunci cand te simti coplesit de probleme, esti trist si ingandurat, prin muzica si miscari pe ritmul ei, reusesti cumva sa iti schimbi dispozitia si sa capeti un tonus pozitiv. Emotiile si corpul fizic sunt in stransa corelatie. Miscarea pe un ritm placut ne incarca cu energie pozitiva, detensioneaza, actionand terapeutic. Mai multe studii stiintifice au evaluat efectele terapeutice ale dansului, constatandu-se efecte benefice ale acestuia atat in preventia unor boli cat si in vindecarea si recuperarea dupa boala. Imbunatatirea articulatiilor, a coordonarii miscarilor, detensionarea musculara confera relaxare, expansiunea starii de constiinta, cresterea increderii in sine, optimizarea exprimarii emotionale si intarirea sistemului imunitar. Ca terapie – dansul a fost evidentiat prin anii 1970 ? 1980, in randul terapeutilor americani, care, in urma cercetarilor intreprinse, l-au clasificat ca forma de psihoterapie. S-au constatat ameliorari si efecte benefice asupra unor diverse tulburari cum ar fi: autism, dizabilitati de invatare, debilitate mintala, probleme legate de auz ?i vaz, handicapuri fizice, tulburari asociate procesului de imbatranire, tulburari de alimentatie, depresie, anxietate, Parkinson, cancer etc.
Principalele sale beneficii asupra starii psihice, fizice si emotionale sunt urmatoarele:
– contribuie la optimizarea si dezvoltarea aptitudinilor cognitive si la maturizarea emotionala;
– contribuie la increderea in sine, la invatarea controlului, intarirea imaginii de sine;
– contribuie la ameliorarea anxietatii, depresiei, furiei si tristetii;
– contribuie la o stare pozitiva, tonus si energie fizica, imbunatatind conditia fizica generala;
– contribuie la optimizarea relationarii si a comunicarii cu cei din jur si la depasirea blocajelor.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala