De cate ori putem iubi intr-o viata?
Sondajele ce vizeaza viata de cuplu arata rezultate neasteptate. Ceea ce proiectam despre viata in doi, nu-i totuna cu ceea ce ofera realitatea. Cand mi se dau astfel de teme de reflectie, am un impuls nebun sa spun: Cati oameni atatea experiente… Dar cu siguranta raspunsul meu ar fi insuficient. Viata perceputa de oameni este traita dupa reguli diferite, pentru unii sunt mai complicate, pentru altii mai simple, unii vad viata ca pe o competitie facand lucruri pe care nu si le doresc sau care nu le sunt potrivite doar pentru a castiga pozitie si pentru a castiga partenerul visat. La fel ca si viata, dragostea poate fi idealizata si petrecuta dupa diferite reguli. Fiecare persoana o percepe cumva anume, se implica mai mult sau mai putin, sau doreste de la celalalt diferite lucruri. Daca ramanem limpezi si clari si avem asteptari realiste, dezamagirile vor fi suportabile, in caz de esec, neimpliniri, incongruente de orice tip etc.
Un sondaj realizat pe 2.000 de persoane in Londra arata ca unul din sapte adulti au avut o relatie de lunga durata cu cineva care nu a fost dragostea vietii lui. Un sfert din adulti au fost indragostiti de doua persoane in acelasi timp. Aproximativ jumatate din numarul adultilor intervievati cred in dragostea la prima vedere, iar cealalta jumatate dintre adulti cred ca trebuie sa petreci cateva luni bune sau chiar ani ca sa ajungi sa cunosti partenerul. Unul din 20 considera ca a fost nefericit de mai mult de cinci ori in viata de cuplu pe parcursul vietii. Mai mult de jumatate dintre cei chestionati au crezut ca au fost indragostiti ocazional, dar reflectand la trecut acum nu cred ca este adevarat acest fapt. Studiul a constatat de asemenea ca adultul tipic se indragosteste pentru prima data la varsta de 19 ani si a probat mai mult de 5 persoane pana sa o intalneasca pe cea potrivita. Pentru aproximativ 75% din persoanele intervievate, definitia iubirii se schimba odata cu maturizarea sau imbatranirea.
Ce-i drept nu putem miza ca odata gasit partenerul potrivit lucrurile vor ramane in acelasi stadiu tot timpul, placute si armonioase. Dragostea evolueaza odata cu viata. Isi poate pierde din intensitate pe masura ce ne confruntam cu diferite aspecte ale vietii, pe masura ce descoperim lucruri noi despre partener sau despre noi insine etc. sau se poate amplifica in raport cu acesti factori. Dragostea este un proces emotional care implica sau nu, mai mult sau mai putin, convingerile sau viziunile noastre despre cum ar trebui sa fie…cum ar trebui sa evolueze….Inima nu functioneaza intotdeauna dupa regulile mintii. Pe de alta parte relatiile in care nu exista incredere reciproca, dorinta de sustinere, implicare activa si respect, se vor ruina incet-incet indiferent cata pasiune sau dorinta exista in pat. Multi oameni au constatat ca sacrificandu-se pentru o relatie au neglijat aspecte importante pentru viata. Au daruit mult mai mult decat ar fi trebuit si au neglijat profesia, cariera, relatiile cu cei din jur, viata sociala, aspecte de altfel importante pentru echilibrul uman.
Dar, cum poti stii daca esti sau nu indragostit si daca merita sa iti urmezi visul in dragoste? Te gandesti tot timpul la el? Vrei sa il impresionezi? Ai lasa totul balta si ai fi numai cu el? Numai condus de aceste impulsuri, nu poti avea pretentia ca ai gasit persoana ideala cu care iti vei petrece intreaga viata. Ai in vedere ca dragostea adevarata si reciproca aduce in lumina comportamente tandre, afectiune si daruire si ce este mai important ca face cumva ca ambii parteneri sa creasca impreuna si sa simta acest lucru.
Citeste si Iubire adevarata vs pasiune
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog