De ce apar dereglările hormonale și cum se tratează?
Hormonii sunt extrem de importanți pentru sănătatea femeilor. Atunci când nivelul hormonilor fluctuează, în afară de starea de spirit și dorința sexuală sunt afectate atât ovulația cât și fertilitatea. Altfel spus, orice dezechilibru hormonal are o influență negativă asupra aparatului reproducător.
Atunci când există un dezechilibru al valorilor de estrogen și progesteron – hormoni caracteristici femeilor, care se produc lunar – sănătatea poate să fie afectată. Funcționalitatea hipotalamusului și a glandei pituitare poate fi influențată de hormonul de eliberare a gonadotropinelor, același hormon care poate afecta funcțiile ovarelor, ale trompei uterine și ale uterului. În situația unui deficit de estrogeni se poate ajunge la declanșarea menopauzei și a simptomelor care o însoțesc.
Este important de avut în vedere faptul că, pentru o bună funcționare a glandelor și pentru ca producția de hormoni să fie normală, trebuie să ținem cont de alimentație, să gestionăm cu succes stresul și emoțiile, să facem exerciții fizice și să încercăm să avem un stil de viață echilibrat. De asemenea, vârsta și ovulația sunt factori care pot influența producția de hormoni și funcționarea glandelor.
De ce apar dereglările hormonale?
Se poate ca echilibrul hormonal și ciclul menstrual să fie afectate negativ de mai mulți factori. Regimul alimentar neadecvat, consumul de alcool, cafea sau droguri, stresul și anticoncepționalele, pot să favorizeze scăderea concentrației de proteine, motiv pentru care se ajunge în situația în care ovulația este neregulată.
Stresul determină glandele suprarenale să secrete cortizol, iar acesta are un efect negativ pentru nivelul estrogenului și al progesteronului. Anorexia și bulimia pot fi consecințe ale unui dezechilibru hormonal și pot să afecteze ulterior hormonii de creștere și cei tiroidieni. Atunci când nivelul de estrogen este unul scăzut, crește nivelul hormonilor de stres, ceea ce favorizează apariția amenoreei. În situația unui nivel ridicat de prolactină sau testosteron pot să apară problemele de ovulație. Testosteronul este cel care poate fi cauza oscilației libidoului și poate genera pilozitate excesivă. Mucusul cervical (glera cervicală) poate suferi modificări din punct de vedere al consistenței și densității, iar producția de mucus cervical poate fi scăzută chiar și în perioada de ovulație.
După naștere, organismul femeii trece prin diverse dereglări hormonale; acesta este motivul pentru care cele mai multe proaspete mămici experimentează tulburări de natură fizică și emoțională. Depresia post-partum se manifestă în cele mai multe dintre situații, afectând aproximativ 13% dintre femeile care au născut. Un procent mai mic, de 5-7%, îl reprezintă femeile care, după ce au născut, au probleme din cauza inflamației nedureroase a glandei tiroide; această inflamație poate să apară la 2-6 ore după naștere. În această situație, simptomele seamănă cu cele asociate hipertiroidismului și includ oboseală și nervozitate, sensibilitate exagerată la căldură, tulburări ale ritmului cardiac sau scăderea în greutate rapidă și fără motiv. În a doua faza a bolii, pacientul va dezvolta sensibilitate exagerată la frig, se va îngrașa fără motiv, putând chiar să se ajungă în situația tumefierii feței; există de asemenea posibilitatea să răgușească și să aibă probleme din cauza constipației.
Tulburările hormonale pot fi cauzate și de administrarea pilulelor contraceptive sau de întreruperea administrării lor după ce au fost utilizate mai mult timp. Nivelul testosteronului este scăzut în perioada folosirii contraceptivelor orale. Medicamentele conțin hormoni sintetici care influențează ciclul menstrual și împiedică secreția normală de estrogen, progesteron și testosteron.
Hormonii de reproducere sunt produși de hipotalamus, tiroidă și hipofiză. În situația în care glandele endocrine nu funcționează corect, una dintre consecințe poate fi infertilitatea feminină.
Printre cauzele dereglărilor hormonale se mai numără și utilizarea calmantelor, tratamentul de substituție hormonală, nivelul ridicat de insulină, candidoza, mediul toxic și poluarea.
Simptome specifice dereglărilor hormonale
Atunci când există dereglări hormonale, simptomele diferă în funcție de motivul pentru care acestea se manifestă.
În situația în care avem de-a face cu un nivel ridicat de estrogen simptomele includ migrene, indispoziție și tristețe, crampe, depresie, oboseală și letargie, insomnie, fibrom uterin, pierderi de memorie, libido scăzut, creștere a părului facial și cădere a părului capilar, boli ale pielii – acnee, psoriazis, osteoporoză și sindrom premenstrual. Atunci când nivelul de estrogen este unul scăzut, persoana respectivă poate să aibă simptome ca durerile articulare, atrofia vaginală, arteroscleroza, artrita, atacuri de panică, dificultăți de concentrare și stimă de sine scăzută. De asemenea, în acest caz pielea se usucă și se ridează prematur. Unele simptome sunt comune, precum insomnia, depresia sau scăderea libidoului.
Simptomele asociate nivelului ridicat de progesteron sunt de cele mai multe ori sensibilitatea sânilor, predispoziție la infecții vaginale, senzație de balonare, dar și amețeală, tristețe și somnolență. Pe de altă parte, atunci când nivelul progesteronului este unul scăzut, simptomele pot include infertilitatea, creșterea în greutate, afecțiuni tiroidiene, afecțiuni ale vezicii biliare, ciclu menstrual neregulat sau cheaguri de sânge în timpul menstruației.
Persoanele al căror nivel de testosteron este unul crescut, pot avea simptome precum acneea, subțierea firului de păr capilar, infertilitate, tulburări ale ciclului menstrual, sindromul ovarului polichistic sau grăsime care se depune în jurul abdomenului. În situația celor cu un nivel scăzut de testosteron, simptomele pot fi unele comune și altor probleme de natură hormonală, precum atrofie vaginală, indispoziție, oboseală și libido scăzut.
Tratament recomandat în dereglări hormonale
Pentru ca o persoană să fie sănătoasă și pentru a avea un sistem imunitar puternic, echilibrul hormonal este extrem de important. Pentru a trata dereglările hormonale există mai multe variante. Una dintre ele o constituie terapiile homeopate, care nu provoacă dureri. Acestea îmbunătățesc starea sănătății și contribuie la restabilirea echilibrului hormonal.
Tratamentul pentru dereglări hormonale este personalizat pentru fiecare persoană în parte în funcție de diagnosticul medicului specialist. Bărbații pot folosi plasturi și geluri cu testosteron, având la dispoziție și tratamentul cu metformină sau levotiroxină. În cazul femeilor cu dereglări hormonale se pot prescrie medicamente care să regleze ciclurile neregulate, medicamente care conțin forme de progesteron sau de estrogen. În situația femeilor care își doresc să rămână însărcinate și care sunt afectate de sindromul ovarelor polichistice, se vor folosi medicamente care să stimuleze ovulația sau procesul de fertilizare în vitro.
Femeile care au probleme din cauza uscăciunii vaginale pot folosi creme cu estrogen, iar cele care au simptome severe din cauza menopauzei pot apela la terapie hormonală.
Pentru încetinirea creșterii părului facial și pentru stoparea dezvoltării acneei se poate folosi crema cu eflornitină.
Remedii naturale în tratarea dereglărilor hormonale
Deși până în prezent nu există studii care să confirme eficiența remediilor naturale în rezolvarea dereglărilor hormonale, unele persoane și-au putut ameliora simptomele prin administrarea de ginseng, ulei de primulă sau cohos negru.
Igiena personală riguroasă, evitarea mediilor poluate, evitarea consumului de legume și fructe care au fost stropite cu pesticide, practicarea sportului, alimentația sănătoasă și gestionarea corectă a stresului pot ajuta la ameliorarea simptomelor asociate unor dereglări hormonale.